Na slano či na sladko, lístkové cesto chutí dokonale jednoducho vo všetkých kombináciách. Stačí kúpiť plát do chladničky či mrazničky a vyťahovať v prípade potreby.
Nečakaná návšteva? Rodinný obed a vy nemáte dezert? Nič nie je stratené, ak máte po ruke jedno či dve lístkové cestá.
Prinášame vám tri skvelé a jednoduché recepty z lístkového cesta, ktoré si zamilujete vy aj vaša rodina, a čo je najlepšie, sú na stole expresne rýchlo. Či už preferujete sladké alebo slané dobrôtky, na lístkové cesto sa môžete vždy spoľahnúť.
Klasické slimáky
Slimáky z lístkového cesta vie pripraviť azda každý. Sú veľmi vďačné a milujú ich ako deti, tak aj dospelí. Nikdy nepripravujte len z jednej dávky cesta, tá bude preč, ani sa nenazdáte.
Skúste namiesto klasickej šunkovej verzie taliansku. Ako na to? Rozložíme si cesto, potrieme ho osoleným paradajkovým pretlakom s rozmiešanou polovicou lyžičky sušeného oregana, na to dáme strúhanú goudu a plátky proscuitta alebo inej šunky tohto typu. Cesto zavinieme ako štrúdľu a nakrájame asi na 3-centimetrové slimáčiky.
Poukladáme na plech s pečiacim papierom. Na vrch dáme olivu a kúsok mozarelly. Potrieme žĺtkom a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút pekne dohneda. Bon apetit!
Pozri aj: Dokonalé jedlo pre návštevu: Vyskúšaj chutné zapekané nachos!
Taštičky s džemom
Sú tak dokonalé a nič jednoduchšie na svete ani nie je. Taštičky alebo šatôčky z lístkového cesta sú jednoducho vynikajúce. Náplň je na vás, podľa chuti si do nich dajte obľúbený džem, alebo tvaroh, alebo oboje. Cesto si rozkrájajte na rovnaké štvorčeky, pozor, musia byť dostatočne veľké, aby sa vám po naplnení neroztrhali, asi 7,5x7,5 centrimetra. Do rožku dajte džem, preložte a popritláčajte vidličkou po okrajoch. Pečte potreté vajíčkom na 170 stupňoch do zlatista, pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Bude ťa zaujímať
Pochúťka s paradajkami
Ak chcete skúsiť niečo netradičné, no zároveň úplne najjednoduchšie, skúste tento recept. Cesto rozkrojte na rovnaké štvorčeky tak, aby sa vám naň zmestilo koliesko paradajky (ak máte menšiu paradajku, spravíte pochúťok viac). Cesnak si prelisujte a zmiešajte s troškou olivového oleja. Kúsky cesta potrite zmesou, potom na vrch položte paradajku a pečte na 180 stupňov 15-20 minút. Ak chcete mať na koláčikoch aj niečo zelené, inšpirujte sa týmto podobným video receptom.
Zaujme ťa: Už žiadne počítanie ovečiek: Nauč sa najlepšie triky ako zaspať!
Podobne môžete pripraviť lístkové cesto aj na sladko, keď dáte navrch napríklad jahôdky či iné ovocie a na záver pred podávaním posypete cukrom. Skvelým doplnením je aj tvaroh či krémový syr.
Ďalšie chutné recepty z lístkového cesta:
- Mäsové koláče z lístkového cesta: Síce trochu netradičné, ale ich chuť je famózna!
- RECEPT: Chutné slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou
- RECEPT: Jednoduché a rýchle broskyňové taštičky z lístkového cesta
- Recept na šunkové rolky z lístkového cesta: Hotové za 15 minút!
- Recept na jablkovo-škoricové rožteky, ktorým nik neodolá
- Párky v lístkovom ceste v tvare kvetiniek (videorecept)
- Bryndzovo-slaninová roláda s jarnou cibuľkou z Pečie celé Slovensko
- Recept: Bleskové čokoládové taštičky z lístkového cesta
- Morčacia lístková roláda Wellington z Pečie celé Slovensko
- Lístková roláda s kôprovou plnkou z Pečie celé Slovensko
- Mäsová lístková roláda so sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Lístková roláda s kelovou plnkou z Pečie celé Slovensko
Aktualizovaný článok: 22.5.2023