Zdravá hrášková nátierka vhodná aj pre deti: Zamiluješ si ju!

Zdravá hrášková nátierka vhodná aj pre deti: Zamiluješ si ju!

Už sa tešíme na hráškovú sezónu, ktorá tu bude čo nevidieť. A vlastne, na čo by sme čakali, keď už v obchodoch sa čerstvý hrášok začína postupne objavovať. Stačí ho len rozlúsknuť a vychutnať si šťavnaté zelené guľôčky, ktoré majú skutočne zaujímavú chuť – niekedy sladkú, inokedy jemne horkú.

Zelený hrášok patrí medzi strukoviny, ktoré spôsobujú plynatosť a nadúvanie, a tak sa mu mnohí vyhýbajú. Avšak existujú dobré dôvody na to, prečo jesť hrášok počas jeho sezóny oveľa častejšie. V prvom rade si treba uvedomiť, že tak ako každá strukovina, tak aj hrášok je dobrým zdrojom vitamínov a ďalších pre telo dôležitých mikronutrientov. Obsahuje vitamín C i viaceré vitamíny skupiny B. Hrášok je rovnako významným zdrojom draslíka, fosforu, horčíka, železa i zinku.

Ak neviete, ako ho v kuchyni zužitkovať, tak za skúšku stojí hrášková polievka s mätou alebo nasledujúca hrášková nátierka, ktorá je vhodná aj pre deti. Neváhajte im ju naservírovať napríklad na desiatu do školy alebo na olovrant.

Vyskúšaj aj: Domáca oškvarková pomazánka: Manžela ňou zaručene potešíš

recepty z hrášku

Zdroj: Shutterstock®

Na hráškovú nátierku potrebujeme:

  • 250 g zeleného hrášku (čerstvý alebo mrazený)
  • 150 g smotanového nátierkového masla, skyru alebo žervé
  • soľ na dochutenie
  • trochu citrónovej šťavy

V prípade, že zvolíte možnosť využitia mrazeného hrášku, ktorý vám už dlhšiu dobu leží v mrazničke, tak ho najskôr uvarte. Vložte ho do hrnca, pridajte vodu alebo vývar a varte dovtedy, kým nezmäkne. Mrazený hrášok si však môžete pripraviť aj na pare. Voľte tú variantu jeho prípravy, ktorá vám vyhovuje viac. Zmäknutý hrášok odstavíme, v prípade, že ste ho varili vo vode tak ju zlejeme a necháme vychladnúť. Ak zvolíte variantu s čerstvým hráškom, tak ten nemusíte nijako tepelne upravovať.

Vychladnutý hrášok nasypeme do mixéra, pridáme smotanovú nátierku alebo skyr (poprípade tvaroh) a rozmixujeme dohladka. Na záver dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Pred podávaním dáme nátierku do chladničky a necháme ju poriadne vychladnúť, zároveň sa nám v nej prepoja všetky chute. Nátierku podávame s čerstvým pečivom a dozdobiť ju môžeme klíčkami, mikrozeleninou alebo čerstvou zeleninou, zeleným šalátom a pod. Prajeme vám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 30.04.22 07:33

ĽŠ
karma
100.00

Z čerstvého som ešte neskúšala.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.05.22 18:58

MM
karma
100.00

hrášok na záhrade už rastie, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ivana Šurániová 08.06.22 08:42

karma
100.00

tak takuto som este nejedla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní