Blíži sa nám koniec roka a tak už pomaly začíname pripravovať menu jedál, ktoré budeme podávať na silvestrovskej oslave. Možno tento deň budete tráviť niekde na chate so všetkými kamarátmi, niekde na svahu alebo doma v papučkách len s tými najbližšími, no to rozhodne nemení nič na tom, že si nemôžete pripraviť nejaké pochúťky na silvestrovský stôl. Počas celého večera budeme maškrtiť na zákuskoch, popíjať nejaké tie drinky alebo možno niečo ostrejšie a rozhodne si nemôžeme nechať zájsť chuť na obložené chlebíčky a jednohubky.
Proste jednohubky na silvestrovský stôl patria! Najjednoduchšou voľbou sú nátierky alebo šaláty, pri ktorých stačí zmiešať zopár ingrediencií a pokrm je na stole. Klasikou je mrkvová nátierka, syrová, bryndzová nátierka a pod. No tento rok skúste možno trochu netradičnú zelerovú nátierku, ktorá je rovnako chutná ako všetky ostatné.
Na zelerovú nátierku potrebujeme:
- približne 4 ks stonkového zeleru
- 2 vajíčka uvarené natvrdo
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL masla
- soľ a mleté čierne korenie
Najskôr si dáme uvariť vajíčka natvrdo. Od bodu varu ich necháme pomaly prebublávať asi 10 minút, následne vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ošúpeme. Medzitým si nakrájame stonkový zeler na menšie kúsky a vložíme do mixéra. K nemu pridáme lyžicu masla, dijonskú horčicu a napokon aj vychladnuté a očistené vajíčka. Všetko vymixujeme dohladka a podľa potreby osolíme a okoreníme.
Ak máte radi výraznejšiu chuť, tak pokojne pridajte aj jeden pretlačený strúčik cesnaku alebo sušený granulovaný cesnak (cesnakové korenie). Nátierka je skvelá na silvestrovské jednohubky, ale aj kedykoľvek počas roka na čerstvom pečive. Neváhajte ju doladiť nasekanou jarnou cibuľkou alebo pažítkou. Prajeme dobrú chuť!