Ktorý cukor použiť do vianočnej kuchyne?

Ktorý cukor použiť do vianočnej kuchyne?
  • 20.12.2014
  • PR článok

Cukor je neodmysliteľnou súčasťou takmer každej domácnosti. V minulosti bol trh s cukrom pomerne jednotvárny, dnes však máme možnosť si vybrať z veľkého množstva druhov cukru.

Líšia sa napríklad farbou, veľkosťou kryštálov alebo balením. Odlišný je však aj ich spôsob použitia. Niektoré sú vhodné na pečenie, iné na sladenie nápojov či zaváranie.

Cukor je potravina rastlinného pôvodu, ktorá sa získava buď z cukrovej repy alebo z cukrovej trstiny. Cukor je pravdepodobne technicky najčistejšou potravinou a patrí k sacharidom. Tie sa v tele rýchlo odbúravajú a dodávajú mu energiu. Cukor sa využíva ako sladidlo na ochucovanie nápojov a jedál. Pri varení a pečení cukor prispieva aj svojimi ďalšími vlastnosťami, dodáva štruktúru a farbu pečenému cestu a zväčšuje jeho objem, zlepšuje textúru a trvanlivosť určitých potravín. Zároveň slúži aj ako konzervant napríklad pri zaváraní ovocia. Existuje naozaj množstvo spôsobov využitia cukru, dôležité je však vybrať si ten správny druh.

druhy cukru

Zdroj: Shutterstock®

Práškový cukor

Veľmi jemne zomleté kryštáliky cukru dodávajú práškovému cukru vynikajúcu rozpustnosť, ktorá je nevyhnutná pre dokonalosť vášho pečiva alebo polevy. Vďaka svojej jemnej chuti biely práškový cukor prisladí širokú škálu pokrmov bez toho, aby potlačil chuť a farbu ostatných ingrediencií.

Kryštálový cukor

Kryštálový cukor je biely repný cukor, ktorý sa najčastejšie vyrába v Európe. Pre náš organizmus je preto najprirodzenejší. Klasický cukor je v sladkej kuchyni naozaj univerzálny. Je mimoriadne vhodný na pečenie, varenie a sladenie nápojov. 

kryštálový cukor

Zdroj: Shutterstock®

Trstinový cukor

Už celé stáročia spríjemňuje trstinový cukor život ľuďom v ďalekých, slnkom zaliatych krajinách. Má jemnú, tropickú vôňu s jedinečnou a nezameniteľnou arómou. Vyrába sa z cukrovej trstiny pestovanej na rozsiahlych plantážach. Po rozomletí a lisovaní sa získa sladká šťava, ktorá sa varí dohusta, kým nezačne kryštalizovať. V procese odstreďovania potom vznikajú už separované kryštály surového trstinového cukru. Rôzne druhy a sfarbenia trstinového cukru sú výsledkom ďalšieho spracovania.

Biely tyčinkový cukor

Tyčinkový cukor predstavuje praktickú pomôcku, ktorá vám uľahčí dávkovanie pri každej príležitosti. Ľahko rozpustné jemné kryštáliky tyčinkového cukru sú ideálnou voľbou pre sladenie kávy, čaju alebo iných obľúbených horúcich nápojov. Dostupný je aj v trstinovom prevedení. 

Grütze cukor

Zdroj: Shutterstock®

1-2-3 Rote Grütze

Prinášame Vám tip na vianočný stôl! Vyskúšajte napríklad kysnutý závin s jablkovou plnkou zo SweetFamily 1-2-3 Rote Grütze. Pomocou tejto sypkej zmesy na prípravu ovocných dezertov si vyčarujete jednoduché a rýchle dezerty aj koláče, ktoré na stole nesmú chýbať ani počas sviatkov. Zmes je výborná na prípravu šťavnatých ovocných dezertov, ale aj do plniek, ktorým dodá sviežu chuť.

Odporúčame vyskúšať: Ozvláštnite si prípravu Vašich dezertov ako aj Vaše pečenie so SweetFamily 1-2-3 

TIP: Inšpirujte sa širokou škálou produktov od SweetFamily. Nájdete medzi nimi využitie do tradičných koláčov, zákuskov aj sviežich dezertov, ktoré ozvláštnia ponuku na každom sviatočnom stole.

považský cukor

Zdroj: Shutterstock®

Ovocný cukor je prírodný typ cukru vyskytujúci sa v ovocí, bobuliach a zelenine. Tento typ cukru ma v porovnaní s cukrom používaným v domácnostiach vyššiu sladivosť, a preto sa používa v menšom objeme. Pretože pečivo obsahujúce ovocný cukor hnedne intenzívnejšie, odporúča sa pri pečení znížiť teplotu a primerane predĺžiť čas tepelnej úpravy.

Želírovací cukor

Želírovacícukor obsahuje cukor, pektín, kyselinu citrónovú a stužený palmový olej. Pektín je želírovacia látka a zodpovedá za tuhú konzistenciu džemov a marmelád. Kyselina citrónová podporuje proces želírovania a zvýrazňuje chuť ovocia. Palmový olej znižuje tvorbu peny pri varení. Špeciálny postup pri miešaní zaručí mimoriadne homogénny pomer pri zmiešaní všetkých prísad, vďaka čomu sa dajú spracovať aj čiastkové množstvá bez straty kvality. Zaváranina vydrží minimálne 2 roky.

biely cukor

Zdroj: Shutterstock®

Kockový cukor

Pri výrobe kockového cukru sa cukor navlhčí, zlisuje do tvaru kocky a opäť vysuší. Kockový, praktický, sladký poskytuje perfektne porciované sladké potešenie. Káva, čaj alebo iné horúce nápoje sa tak stanú okamihom plným pôžitku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní