Vegetariánske maki sushi – ako na ázijskú pochúťku v pohodlí domova?

Vegetariánske maki sushi – ako na ázijskú pochúťku v pohodlí domova?

Kto by nepoznal sushi? Samozrejme, dozaista nie každý s ním mal tú česť a priamo tento pokrm ochutnal, no keď sa povie sushi, pravdepodobne každý vie, o čom je reč. Sushi predstavuje tradičné japonské jedlo, ktorého základ tvorí ryža ochutená octovou zálievkou. Okrem toho pri príprave tejto ikonickej pochúťky nesmú spravidla chýbať plátky morských rias nori, no závisí od druhu sushi. Do tretice tvoria základnú časť sushi rôznorodé surové, prípadne aj tepelne upravené suroviny, ktoré mu dodávajú špecifickú chuť.

Ide obvykle o ryby a plody mora, taktiež rôzne druhy zeleniny, prípadne huby, tofu alebo vajíčka. Konkrétne zloženie, ako vlastne i tvar a vzhľad sushi, závisia od konkrétneho druhu. K tým najznámejším druhom patria pravdepodobne takzvané maki sushi, ktoré sú typické svojím okrúhlym tvarom, pričom sú obalené v nori riase a uprostred nachádzame rôznorodú náplň. Ak obľubujete sushi, alebo ho len chcete vyskúšať prvýkrát, prezradíme vám, ako doma pripraviť jednoduché maki sushi, tentoraz vo vegetariánskej verzii. 

Odporúčame: Divoká čierna ryža – v čom má navrch oproti obyčajnej ryži?

vegetariánske sushi

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • 250 g ryže na sushi
  • 5 plátkov morských rias nori
  • 330 ml vody
  • 2 PL ryžového octu
  • 1 PL trstinového cukru
  • 3/4 ČL soli
  • 1 veľká mrkva
  • 1 avokádo
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 100 g brokolice
  • podľa chuti na servírovanie wasabi, sójová omáčka, marinovaný zázvor a pod.

Budeme potrebovať:

  1. Ako prvé si pripravíme zeleninu. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké plátky, brokolicu umyjeme a nadrobno nasekáme, uhorku podobne len umyjeme a nakrájame na tenké plátky a dužinu z avokáda buď rovnako nakrájame na plátky, alebo ho roztlačíme na kašu. 
  2. Následne si pripravíme ryžu. Aby sme ju zbavili nadbytočného škrobu, pod tečúcou vodou ju v miske premývame dovtedy, kým z nej nebude stekať len čistá voda.
  3. Scedenú premytú ryži v hrnci zalejeme 330 ml studenej vody, privedieme k varu a na miernom plameni varíme asi 10 minút. Následne ju odstavíme a pod pokrievkou ešte necháme postáť ďalších 10 minút. 
  4. Medzitým si v menšej miske zmiešame ocot so soľou a cukrom. Pripravenú zálievku primiešame k ryži a necháme chvíľu ochladnúť.
  5. Následne môžeme začať pripravovať samotné sushi. Plátok riasy položíme lesklou stranou nadol na rolovaciu podložku a navrstvíme na ňu vychladnutú ryžu, ktorú rukou uhladíme. Ryžu však neroztierame až k hornému okraju, tam necháme vždy trochu miesta.
  6. Do stredu umiestníme pripravené plátky a kúsky zeleniny. Následne vlhkými rukami rolku prehneme od seba až do polovice plátku riasy tak, aby sme prekryli náplň. Jemne zatlačíme a nakoniec celú rolku zrolujeme až do konca.
  7. Sushi rukami opäť ešte pritlačíme a nakrájame nožom. Mal by byť ostrý a navlhčený (ideálne pred každým rezom). Uvedeným postupom pripravíme sushi aj zo zvyšných nori plátkov. 
  8. Podľa chuti podávame s wasabi, sójovou omáčkou či zázvorom. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní