Recept na pravý slovenský granadírsky pochod

Recept na pravý slovenský granadírsky pochod
  • 01.03.2017
  • Nana Topoľská

Prešla som naozaj mnoho rôznych kuchárskych kníh a webstránok, aby som zistila, ako sa tento recept volá oficiálne, k žiadnemu jednotnému názvu som sa však nedopátrala.

Môžete ho totiž nájsť pod pojmom granadír, granatír, grenadír, granatiersky pochod alebo dokonca aj granadyr marš. Nezávisle od názvu, stále však hovoríme o tom istom jedle a tak som si ho v tomto článku dovolila nazvať tak, ako ho poznám ja – granadírsky pochod.

Mnohí si možno myslia, že názov napovedá tomu, že recept pochádza zo španielskeho mesta Granada, no to vraj nie je pravda – ide o recept čisto slovenský. A navyše, je veľmi jednoduchý a tým pádom vhodný aj pre tých, ktorí sa práve učia variť :) 

 Na zhruba 5 porcií budeme potrebovať:

  • 6-7 veľkých zemiakov

  • balenie akýchkoľvek cestovín (najlepšie sú fliačky, my sme to skúsili s kolienkami)

  • olivový olej

  • cibuľu

  • slaninu

  • klobásu alebo párky

  • červenú papriku

  • soľ, čierne korenie

  • syr

  • + ako príloha zavárané uhorky

Odporúčame prečítať: Recept na domáce makové šúľance

Ingrediencie na granadír

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. Pripravíme si dva hrnce - v jednom uvaríme zemiaky v šupke a v druhom cestoviny

2. Vychladnuté, ošúpané a nakrájané zemiaky spolu so slaninkou a cibuľkou opečieme na oleji. Kto má chuť, môže pridať aj klobásku alebo párky

3. Osolíme, okoreníme a pridáme hlavnú ingredienciu - červenú papriku. Malo by jej byť toľko, aby zemiaky chytili tú správnu, červenú farbu

4. Pridáme uvarené cestoviny a poriadne premiešame

5. Servírujeme s nakladanou zeleninou, resp. kyslými uhorkami.

A aby to varenie nebolo až také monotónne, prinášame vám aj postup prípravy v podobe videa. 

 

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

Ak máte chuť, podeľte sa s nami, pod akým názvom poznáte tento recept vy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Soňa Krátka 01.03.17 07:54

SK
karma
114.00

...mám rada, avšak len také bez slaniny a klobásy, také ako ss robilo voľakedy - jednoduché - zemiaky, rezance, cibuľa olej mletá paprika, soľ, korenie, majoránka..a buď uhorky alebo cviklový šalát

  • 6
Odpovedať

Mária Chromíková 01.03.17 10:12

MC
karma
109.00

Moje obľúbené jedlo.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 01.03.17 17:10

PV
karma
113.00

Mňam. Najlepší je s červenou repou zaváranou.. - príloha..

  • 1
Odpovedať

Libuše Šumná 02.03.17 15:23

karma
113.00

taky to u nás jede

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 03.03.17 16:32

MM
karma
100.00

máme radi, dobre, že ste pripomenuli, dávnejšie som už nevarila

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 03.03.17 17:53

KK
karma
105.00

super, už viem čo navarím v sobotu

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 07.03.17 13:31

SH
karma
123.00

máme ho radi, dobrý tip, zajtra urobím :)

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 19.03.17 14:52

JU
karma
103.00

granadír je jedna z klasík, ktorá nám chutí a zvykneme ho pripravovať

  • 0
Odpovedať

Lucia Stupková 24.09.17 13:15

LS
karma
100.00

Varime sem tam,vydatne a vyborne jedlo,spolu so slaninkou alebo klobaskou

  • 1
Odpovedať

Angela Gavlasová 28.09.17 01:36

AG
karma
105.00

Jedno z mála jedál, ktoré nezjem.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 06.06.18 09:24

MC
karma
109.00

osvedčené klasické jedlo,máme ho radi.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 10.10.18 22:31

JK
karma
100.00

Mám ho rada je mňam a robím domáce fliačky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní