Recept na quiche: Skús francúzsky slaný koláč so špenátom a nivou!

Recept na quiche: Skús francúzsky slaný koláč so špenátom a nivou!

Viete, čo je quiche (kiš)? Pod týmto názvom sa skrýva tradičný francúzsky slaný koláč. Dalo by sa vlastne povedať, že quiche vo Francúzsku je niečo ako pizza v Taliansku. I tento pokrm sa vo svojej domovine teší veľkej popularite, podobne ako Taliani milujú pizzu. 

Quiche pozostáva z jednoduchého cesta a plnky rôznych chutí. Pravdepodobne najznámejší je asi takzvaný Quiche Lorraine, ktorý sa pripravuje so smotanou a šunkou, prípadne slaninkou. 

Chceli by ste tento slaný koláč vyskúšať aj vy? Jeho príprava vôbec nie je náročná, hoci si vyžaduje čas, no zvládnete ju aj vy. Máme pre vás niekoľko tipov!

Pripravte si francúzsku pochúťku quiche

Francúzsky koláč quiche môžete pripraviť s ľubovoľnou plnkou, záleží na tom, čo vám chutí. Použiť je možné rôzne druhy zeleniny, napríklad paradajky a papriky, taktiež syry, mäso, údeného lososa či plody mora. Taktiež sú známe napríklad verzie so švajčiarskym syrom či špenátom

Dalo by sa dokonca povedať, že každá francúzska domácnosť má svoju verziu tohto tradičného slaného koláča. Quiche je pritom možné podávať teplý aj za studena. Často je podávaný ako predkrm, prípadne ľahký obed alebo večera. Vo Francúzsku sa k nemu bežne pridáva čerstvý šalát či pohár vína. Takýto slaný koláč predstavuje skutočnú pochúťku, ktorú sa oplatí vyskúšať.

Jeho príprava sa môže zdať zdĺhavejšia, no nejde o nič náročné. Naplniť slaný koláč quiche môžete čímkoľvek, napríklad tým, čo nájdete doma v chladničke alebo špajze. Takto sa dá vykúzliť cibuľový quiche, šampiňónový quiche, bryndzový quiche a mnohé iné verzie. My vám dnes prinášame inšpiráciu na quiche so špenátom, nivou a slaninkou.

Odporúčame: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!

slaný koláč

Zdroj: Shutterstock®

Krehké cesto na quiche:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 125 g masla
  • 25 ml vody
  • štipku soli

Náplň na zeleninový quiche s nivou a slaninkou:

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 100 g syru niva
  • 100 g iného tvrdého syra (napr. pecorino, parmezán a pod.)
  • 1 – 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g slaninky (voliteľné)
  • 3 vajcia
  • 250 ml kyslej pochúťkovej smotany
  • soľ a korenie

Odporúčame: Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!

špenátový quiche

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť jednoduchý slaný koláč quiche:

  1. Ako prvé si pripravíme cesto. Z múky, masla, vajca, vody a soli vymiešame hladšie cesto, ručne alebo pomocou robota. Potom cesto necháme v chladničke odležať aspoň 30 až 60 minút.
  2. Následne cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou do 5 mm. Vyvaľkaný kruh by mal byť dostatočne veľký na to, aby sme ním následne mohli dôkladne vystlať pripravenú okrúhlu formu (silikónovú, keramickú). 
  3. Cesto poprepichujeme vidličkou a prikryjeme alobalom, na ktorý nasypeme suchú fazuľu, vďaka čomu sa cesto pri pečení nenafúkne. Použiť je, samozrejme, možné aj špeciálne keramické guličky na pečenie. Cesto pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 18 minút.
  4. Kým sa cesto pečie a následne chladne, pripravíme si plnku. Na panvici si zľahka osmažíme na menšie kúsky nakrájanú slaninku, jarnú cibuľku aj nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Potom pridáme špenát, ktorý necháme spariť. Následne necháme zmes trochu vychladnúť. V prípade vegetariánskej verzie slaninku vynecháme.
  5. Oba druhy syrov si nastrúhame na hrubšie pásy, prípadne pokrájame a pridáme k špenátovej zmesi.
  6. Špenátovú plnku nakoniec zalejeme smotanou zmiešanou s vajíčkami. Dôkladne premiešame a podľa potreby pridáme soľ a korenie. 
  7. Cesto naplníme hotovou syrovo-špenátovou plnkou a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 25 minút. Po miernom ochladnutí môžeme výborný slaný koláč podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: Zelerová nátierka – 5 verzií, ktoré si zamiluješ

Inšpirácie na ďalšie plnky pre francúzsky quiche

Ak si chcete pripraviť quiche inej chuti, nebojte sa experimentovať s plnkami. Použite základný recept na cesto, ktorý sme uviedli vyššie. Upečené cesto ale môžete naplniť inými plnkami, prinášame inšpirácie na niekoľko chutných verzií.

• Cuketový quiche:

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 malé cukety
  • 200 ml smotany na varenie
  • 3 vajcia
  • 100 g syru (napríklad eidam)
  • soľ, korenie

Postup prípravy plnky: Cibuľu a cesnak najemno nasekáme a opražíme na olivovom oleji. Cuketu nakrájame na tenké kolieska a pridáme na panvicu. Opečieme do mäkka. V miske zmiešame vajcia, smotanu, soľ, korenie a syr. Cuketu poukladáme na cesto a zalejeme smotanovou zmesou. Upečieme.

• Quiche so šunkou, paradajkami a rukolou:

  • 220 g kyslej smotany

  • 120 g sušených paradajok
  • 100 g rukoly
  • 50 g šunky
  • 50 g parmezánu
  • 2 vajcia
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy plnky: Vyšľaháme smotanu s vajcami a syrom. Osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané paradajky, šunku a rukolu. Premiešame a vylejeme na cesto. Upečieme. 

Článok aktualizovaný 5.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Chromíková 10.01.21 16:36

MC
karma
109.00

Konečne by som mala quiche vyskúšať, zbiehajú sa mi slinky.

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 10.01.21 22:40

NL
karma
105.00

Rada skúsim

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 11.01.21 10:17

KK
karma
105.00

Vyzerá so dobre

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 11.01.21 11:47

karma
108.00

Wau,tak toto určite vyskúšam..

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.01.21 13:49

DB
karma
117.00

Mňam...vyzerá veľmi chutne, oplatí sa vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.01.21 14:50

JK
karma
100.00

Mňamký hneď by som si dala

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.01.21 19:35

ĽU
karma
100.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 02.02.21 22:30

MK
karma
100.00

Skúšala som, cestičko trocha tuhé, ale plnka úžasná - nabudúce skúsim lístkové alebo kysnuté cesto

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní