Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

Recept na vynikajúce francúzske zemiaky
  • 08.02.2017
  • Nana Topoľská

Ak si zase raz lámete hlavu nad tým, čo pre vašich najbližších uvariť na obed či večeru a nechcete narýchlo začať experimentovať s neznámym receptom, vyskúšajte niečo, čo už dobre poznáte.

Každá správna kuchárka si recept, ktorý už niekedy robila, vždy ešte upraví podľa seba a urobí tak z neho svoju vlastnú, originálnu pochúťku. Čo tak skúsiť to dnes s francúzskymi zemiakmi? Ukážeme vám, ako ich pripravujeme my.

 Na obsah jednej zapekacej misy budeme potrebovať: 

  • 500 g zemiakov
  • 1 veľkú cibuľu
  • kyslé uhorky
  • klobásku
  • 5 vajec (tri na základ, dve na zálievku)

  • syr

  • smotanu
  • soľ
  • červenú papriku
  • korenie na zemiaky
  • olivový olej
  • na ozdobenie rozmarín alebo petržlen

Odporúčame prečítať:  Zemiaky - univerzálna potravina pre zdravie i krásu 

Ingrediencie na francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky, tak isto aj klobásu, cibuľu a uhorky. Natvrdo uvaríme tri vajíčka, ktoré následne tiež nakrájame.

Plech alebo jenskú misu podmastíme olejom a na striedačku ukladáme zemiaky, klobásu, vajcia, uhorky a cibuľu, každú vrstvu jemne poprášime korením. Takto opakujeme 3x, pričom na úplnom vrchu ostane zemiaková vrstva.

Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob

Zemiaky ukladáme na plech

Zdroj: Shutterstock®

Rúru si vyhrejeme na 190-200 stupňov, náš výtvor prikryjeme a dáme piecť asi na 60 minút. Medzitým si pripravíme zálievku - rozmiešame smotanu, dve vajcia, štipku soli a môžeme pridať aj korenie na zemiaky. 

Po uplynutí stanovenej doby zemiaky z rúry vyberieme, skontrolujeme, následne zalejeme pripravenou zálievkou, na vrch postrúhame syr a odokryté vložíme naspäť, ešte asi na 15 minút. 

Odporúčame prečítať: Recept na tradičné bryndzové halušky

Francúzske zemiaky na plechu

Zdroj: Shutterstock®

Ešte upozorním, že doba pečenia závisí od hrúbky zemiakových plátkov a toho, či recept robíte v mise alebo na plechu. Časy sa teda môžu mierne líšiť, budete si musieť dopomôcť občasným ochutnávaním :)

Odporúčame prečítať: Recept na pravé domáce makové šúľance

Domáce francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Môžeme podávať ozdobené bylinkami alebo s prílohou kyslých uhoriek.

 

Ak ste si aj vy recept na francúzske zemiaky vylepšili, 

budeme sa tešiť, ak sa oň s nami podelíte nižšie...

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Mária Maxianová 08.02.17 13:49

MM
karma
100.00

len no viem, prečo sa nazývajú francúzske, keď Francúzi ich nepoznajú

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 08.02.17 15:57

karma
108.00

Ja zemiaky predvaram,skusim to takto.

  • 1
Odpovedať

Monika Filípková 08.02.17 16:17

MF
karma
56.00

S klobáskou ich robievam aj ja a sú vynikajúce. Len uhorku nedávam, tak nabudúce vyskúšam aj s uhorkou.

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 08.02.17 17:34

SK
karma
114.00

toto jedlo máme doma veľmi radi

  • 1
Odpovedať

Anna Kralovičová 08.02.17 18:02

AK
karma
64.00

Tak už viem, čo budem zajtra variť. Ďakujem za tip!

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 08.02.17 18:49

KK
karma
105.00

robievam francúzske zo surových zemiakov, ale nedávam cibuľu a uhorku,určite v sobotu vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Veronika Marejková 08.02.17 19:28

VM
karma
109.00

Mňam

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 09.02.17 08:08

MC
karma
109.00

Zemiaky uvarím v šupke ošúpem až potom ukladám na plech ,nedávam cibuľu ani uhorku .

  • 2
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 09.02.17 17:49

PV
karma
113.00

Ja robím - uvarené zemiaky nakrájam na plátky, na nich naukladám plátky šunky, na nich plátky syra, zase plátky zemiakov .. A zopakujem ešte raz .. Na vrch dám strúhaný syr a zalejem iba sladkou 31% sladkou smotanou , žiadne vajcia nedávam.. Mňamka ;-)

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 09.02.17 22:00

IM
karma
100.00

robila som klobáskové no akosi nám to nešlo už dávam len parky

  • 2
Odpovedať

Magda Bubnášová 19.04.17 21:47

MB
karma
-1.00

Francúzske zemiaky mám rada

  • 0
Odpovedať

Angela Gavlasová 28.09.17 01:37

AG
karma
105.00

Francúzske vždy a všade :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní