Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy

Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy

Poctivá klasika na obed nesklame nikdy. Jednou z takých je aj kyslý segedínsky guláš. Vôňa kvasenej kapusty, mäsa a kyslastá smotanová omáčka s domácou knedľou –  ideálna kombinácia nielen na nedeľný obed.

Segedín ulahodí našim chuťovým bunkám azda aj o polnoci. U nás je segedín obľúbený, obzvlášť u mňa a jedla by som ho donekonečna. Príprava tradičného segedínskeho gulášu nie je vôbec nič náročné. Tajomstvo úspechu sa ukrýva najmä v kvalitnej a chutnej kyslej kvasenej kapuste

Nie každý z nás má však podmienky na kvasenie kapusty v domácom prostredí. Ak vám balená kapusta z obchodu príliš nevonia, voľte kapustu od lokálnych domácich predajcov. Okrem toho je potrebné dobre segedínsky guláš dochutiť. Ako na jeho prípravu?

Odporúčame: Guláš na niekoľko spôsobov – skúsiť cuketový či z diviny?

segedínsky guláš

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Ingrediencie na tradičný segedínsky guláš:

  • 1 kg bravčovej krkovičky / bravčového pliecka
  • kyslá kapusta (asi 1 kg)
  • 2 veľké cibule
  • 1 smotanu na varenie
  • 1 smotanu na šľahanie
  • Sladká mletá červená paprika
  • Mletá rasca
  • Hladká múka
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Rastlinný olej (alebo bravčová masť) na smaženie
  • Knedľa ako príloha

TIP: Skúste domácu hrnčekovú knedľu z mikrovlnky

segedín

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup receptu na segedínsky guláš:

  1. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troche oleja dosklovita.
  2. Bravčové mäso si medzitým umyjeme a pokrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli a orestujeme, kým sa nezatiahne.
  3. Mäso potom poprášime sladkou mletou paprikou, mletou rascou a krátko popražíme. Následne podlejeme vodou a pridáme po kúskoch kapustu.
  4. Šťavu z kapusty nevylievajte a pridajte ju ku kapuste. Kapustu s mäsom varíme, až kým mäso nezmäkne.
  5. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom pridáme smotanovú zátrepku zo šľahačkovej smotany, smotany na varenie a trochy hladkej múky.
  6. Za stáleho miešania vlejeme zátrepku cez sitko do mäsovo-kapustového základu. Segedín necháme prevrieť a následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Klasický segedínsky guláš podávame s domácou knedľou.

TIP: Ak nepatríte k fanúšikom bravčového mäsa, nič sa nedeje. Vyskúšajte odľahčenú verziu s kuracím alebo morčacím mäsom. Verte, že aj na tejto verzii segedínu si pochutná celá rodina. 

Máte radi kyslú kapustu? Tu nájdete skvelé recepty z kyslej kapusty:

7 pochúťok z kyslej kapusty, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať

 

Aktualizované na 06. 11. 2023

- Anketa

MÁŠ RÁD/RADA SEGEDÍNSKY GULÁŠ?

Odpovedalo 13 ľudí  

Jasné, patrí k mojím obľúbeným jedlám.
38%
Raz za čas si ho rád/rada dám.
23%
Zjem ho, ale nevyhľadávam ho.
23%
Nie, vôbec mi toto jedlo nechutí.
15%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Vlasta Mäsiarová 16.11.21 11:58

karma
100.00

Segedinsky guľáš majú radi asi v každej rodine. Aj my si na ňom radi pochutnáme

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 16.11.21 14:17

KK
karma
105.00

U nás doma je segedín obľúbený, už viem čo v sobotu navarím :)

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 16.11.21 16:56

MR
karma
104.00

stará dobrá klasika ktorá nikdy nesklame

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 16.11.21 17:37

MM
karma
100.00

niet nad klasiku, ktorá nikdy nesklame

  • 1
Odpovedať

Natália Lobodášová 16.11.21 22:38

NL
karma
105.00

Veľmi rada ho varím, ale najviac mi aj tak chutí od maminy :-)

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.11.21 07:32

ĽŠ
karma
100.00

Výborná klasika, ktorá chutí vždy!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 17.11.21 13:50

MC
karma
109.00

Hneď by som si dala.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 17.11.21 16:49

ZS
karma
100.00

Ešte cesnak a kapusty približne 3 kg

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 08.12.21 23:26

karma
100.00

Segedínsky guláš mame radi, ja osobne dávam do neho len kyslú pochúťkovú smotanu. Ochutnajte, určite bude chutiť.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 09.11.23 23:14

karma
109.00

Segedínsky guláš milujem a vlastne všetko, čo sa týka kapusty...mňam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní