Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant?

Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant?

Talianska kuchyňa je bezpochyby jednou z najchutnejších a najobľúbenejších. Okrem toho, že na prípravu jedál používa jednoduché, avšak veľmi kvalitné suroviny, ponúka výber tých najlepších cestovín na tisíce spôsobov. Jedným z mimoriadne obľúbených receptov sú i lasagne. Tento druh cestovín je vskutku zaujímavý a netradičný, a to najmä svojim tvarom. Vedeli ste o tom, že práve lasagne sú jedným z najstarších druhov cestovín vôbec? Prvý recept na ne pochádza už zo 14. storočia.

Tradičný a najobľúbenejší spôsob prípravy lasagní je práve variant s mletým mäsom, rajčinovým základom a bešamelom. Nie každý však mäsový variant obľubuje. Našťastie, vieme ich pripraviť na množstvo spôsobov. V dnešnom recepte vám predstavíme ich zdravšiu verziu – chutné špenátové lasagne

Odporúčame: Recept na lasagne s párkami: Vyskúšaj ich netradične!

lasagne

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na prípravu špenátových lasagní budeme potrebovať

  • Cca 15 plátkov lasagní
  • 1 balenie mrazeného špenátového pyré
  • Väčšiu cibuľu
  • 200 gramov eidamu
  • Balenie enciánu alebo camembertu
  • 150 gramov pravej slaniny (môžete vynechať)

Na bešamel

  • 3 až 4 dcl mlieka
  • 100 gramov masla
  • Hladkú múku

Pozri aj: Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

lasagne so špenátom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

V mnohých receptoch na lasagne sa cestoviny nepredvárajú. Z mojej skúsenosti sa mi však lasagne takto nikdy nepodarili, boli tvrdé a celkovo nie podľa mojej chuti. Preto ich zvyknem na pár minút predvariť vo vriacej vode. Medzitým si pripravíme špenátový základ – nakrájanú cibuľku upražíme do sklovita, pridáme mrazený špenát, necháme ho rozpustiť a dochutíme soľou a korením. Bešamel si pripravíme rozpustením masla a pridaním asi dvoch – troch lyžíc múky. Múku na masle chvíľku opražíme a zalejeme pomaly mliekom. Celú zmes premiešavame metličkou a počkáme, kým nezhustne.

Zapekaciu misku vymastíme trochou oleja a kladieme prvú vrstvu cestovín. Na cestoviny nanesieme špenátový základ a vrstvíme nasledovne – kúsky pravej slaninky (môžete vynechať), nastrúhaný syr, kúsky enciánu či camembertu, bešamel, vrstva lasagní, špenátový základ, slaninku, syr,... Takto vytvoríte tri poschodia. Na záver polejeme lasagne bešamelom a husto posypeme nastrúhaným eidamom. Lasagne nakoniec prikryjeme pred pečením vrchnou časťou zapekacej misky. Pečieme na cca 190 °C zhruba 35 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.  

Inšpiruj sa: Lasagne emiliane od dvoch gurmánov

- Špenátové lasagne
1 z 7
Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant? - KAMzaKRASOU.sk
Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant? - KAMzaKRASOU.sk
Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant? - KAMzaKRASOU.sk
Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant? - KAMzaKRASOU.sk
Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant? - KAMzaKRASOU.sk
Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant? - KAMzaKRASOU.sk
Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant? - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Katarína Konečná 03.08.21 12:28

KK
karma
105.00

práve dnes som robila špenátový prívarok, takže už viem, čo navariť na budúci týždeň :)

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 03.08.21 14:34

MM
karma
107.00

vyzerajú dobre

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 03.08.21 20:03

MR
karma
104.00

špenátové lasagne máme najradšej a preto ich robievam najčastejši

  • 1
Odpovedať

Anna Tlachova 03.08.21 23:22

AT
karma
118.00

Vyzeraju výborne

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 04.08.21 05:40

ĽŠ
karma
100.00

Skúšala som podobnú variantu.

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 06.08.21 20:27

MD
karma
132.00

Špenát milujem, len ma trochu odradili tie nedávne kauzy s mrazenými špenátmi stiahnutými z trhu. Recept si odložím, určite vyskúšam :)

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 15.08.21 00:52

karma
-1.00

Pokojne vyskúšajte aj s čerstvým špenátom. :-) Stačí ho napariť a poriadne rozmixovať.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 18.08.21 08:25

AS
karma
108.00

mám rada všetky jedlá, kde je špenát

  • 0
Odpovedať

Helena Kyjakova 13.02.22 16:32

HK
karma
-1.00

Recept určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní