Šťavnaté francúzske zemiaky

Šťavnaté francúzske zemiaky
  • 14.11.2015
  • Lucia Hausknechtová

Francúzske zemiaky patria k jedlám, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu a málokto im odolá. Toto obľúbené jedlo si môžete pripraviť z rôznych druhov ingrediencií, no jeho základ tvoria zemiaky, údeniny a vajíčka.

Zvládne ho pripraviť aj začiatočník v kuchyni a pri dobrom recepte z neho môžete vykúzliť domácu špecialitu. Inšpirujte sa týmto skvelým receptom.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 1 menší pór
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g slaniny Bacon Mecom premium (85% bravčového boku)
  • 1 laborecká klobása Mecom
  • 4 vajcia
  • 1 polievková lyžica masla
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie

Odporúčame ochutnať: Zapekaná zelenina s párkami

Šťavnaté francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Šťavnaté francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Príprava receptu je veľmi jednoduchá a ak si pripravíte vopred ingrediencie, nezaberie veľa času. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke, ktoré budú po 30 minútach hotové a po chvíľke chladenia ich očistíme a nakrájame na približne 0,5 cm plátky.

Počas varenia zemiakov uvaríme natvrdo aj dve vajíčka, ktoré po uvarení taktiež ošúpeme a nakrájame na plátky. Aby sme mali ingrediencie vopred pripravené, na tenké plátky pokrájame aj laboreckú klobásu.

Potom na rozohriatu panvicu vložíme nadrobno nakrájanú slaninu a menší pór a necháme ich pár minút opekať. Medzitým v miske rozmiešame smotanu na varenie s dvomi vajíčkami, osolíme a okoreníme.

Zapekaciu misu vytrieme maslom a začneme ukladať prvú vrstvu zemiakov. Na ne potom uložíme všetku opečenú slaninu s pórom a plátky vajec. Ďalej nasleduje opäť vrstva zemiakov. Teraz všetko zalejeme smotanou zmiešanou s vajíčkami. Použijeme však len približne 2/3 z celého množstva. Ďalej navrstvíme plátky klobásy a posledná vrstva budú zemiaky. Prikryjeme alobalom a dáme na 30 minút pri 180 stupňoch piecť do rúry.

Potom alobal zložíme a zemiaky zalejeme zvyšnou smotanou. Necháme dopiecť v rúre ešte ďalších 10 minút. Pred servírovaním posypeme petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Odporúčame ochutnať:  Sladko-pikantné kuracie jednohubky obalené v slanine

Šťavnaté francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Šťavnaté francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

25 komentárov

Martina Zahoranová 14.11.15 10:39

MZ
karma
92.00

francúzske zemiaky máme veľmi radi , mňam :-)

  • 0
Odpovedať

Erika Šuleková 15.11.15 09:56

karma
-1.00

najlepšie zeleninové jedlo :-)

  • 0
Odpovedať

Tibor Benkovics 15.11.15 22:53

TB
karma
-1.00

vyzerá chutne :)

  • 1
Odpovedať

Erika Špacírová 16.11.15 11:11

karma
93.00

vyzerjú veľmi dobre a tie fotky sú krásne! :)

  • 1
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 18.11.15 10:40

GV
karma
85.00

francúzske zemiaky patria medzi moje obľúbené jedlá

  • 1
Odpovedať

Patrícia Paškanová 19.11.15 20:59

PP
karma
91.00

výborne to vyzerá, francúzske zemiaky mám rada :)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 30.11.15 04:51

karma
113.00

jednoduché, rychlé a dobré

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 06.12.15 18:03

SK
karma
92.00

francúzske zemiaky veľmi neobľubujem, ale tento recept rozhodne vyskúšam! :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.15 19:37

AK
karma
100.00

vyzerajú super,treba vyskúšať

  • 1
Odpovedať

Ladislav Lešňovský 06.12.15 21:34

LL
karma
-1.00

vyzerá to veľmi chutne..

  • 1
Odpovedať

Daniela Siplakova 07.12.15 13:22

DS
karma
-1.00

minule sme mali na obed ale nie tento recept podobný..na budúce daáme ten váš ! :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 10.12.15 20:57

SK
karma
114.00

ja som prave dnes robila francuzske zemiaky

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 11.12.15 17:13

AK
karma
100.00

určite chutné

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.12.15 20:29

JK
karma
100.00

mňamkýýýý mame radi často varievam

  • 0
Odpovedať

Júlia Anyalaiová 13.12.15 18:54

JA
karma
-1.00

Vyzerá to velmi chutne

  • 1
Odpovedať

Elena Kučová 14.12.15 00:30

EK
karma
-1.00

skusila som, su velmi chutne

  • 0
Odpovedať

Andrea Michalekova 16.12.15 19:19

AM
karma
-1.00

Vyzeraju uzasne, receptik vyskusany dakujem

  • 1
Odpovedať

Alexandra Rummerova 21.12.15 20:15

AR
karma
-1.00

Vyskusane-odporucam :)

  • 1
Odpovedať

Lucia Vajsová 25.12.15 11:27

LV
karma
-1.00

Mňam, už viem, čo po sviatkoch varím ;)

  • 1
Odpovedať

Jana Šurkovská 31.12.15 15:01

karma
-1.00

moje obľúbené jedlo:)

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 25.01.16 13:08

BS
karma
100.00

U nás tiež idú, sú výborné:))

  • 1
Odpovedať

Lucia Godorová 11.04.16 00:44

LG
karma
-1.00

najlepšie francúzske zemiaky robí môj ocko :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Godorová 11.04.16 00:44

LG
karma
-1.00

najlepšie francúzske zemiaky robí môj ocko :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Stupková 18.11.17 13:12

LS
karma
100.00

Odskusane a mozem povedat ze vyborne,odporucam

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 19.11.17 11:44

LP
karma
81.00

davku zdvojnasobim pre moje hladne krky a bude to fajn, francuzske zemiaky su vyborne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní