Francúzske zemiaky patria k jedlám, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu a málokto im odolá. Toto obľúbené jedlo si môžete pripraviť z rôznych druhov ingrediencií, no jeho základ tvoria zemiaky, údeniny a vajíčka.
Zvládne ho pripraviť aj začiatočník v kuchyni a pri dobrom recepte z neho môžete vykúzliť domácu špecialitu. Inšpirujte sa týmto skvelým receptom.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 1 menší pór
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g slaniny Bacon Mecom premium (85% bravčového boku)
- 1 laborecká klobása Mecom
- 4 vajcia
- 1 polievková lyžica masla
- mleté čierne korenie
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie
Odporúčame ochutnať: Zapekaná zelenina s párkami
Príprava:
Príprava receptu je veľmi jednoduchá a ak si pripravíte vopred ingrediencie, nezaberie veľa času. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke, ktoré budú po 30 minútach hotové a po chvíľke chladenia ich očistíme a nakrájame na približne 0,5 cm plátky.
Počas varenia zemiakov uvaríme natvrdo aj dve vajíčka, ktoré po uvarení taktiež ošúpeme a nakrájame na plátky. Aby sme mali ingrediencie vopred pripravené, na tenké plátky pokrájame aj laboreckú klobásu.
Potom na rozohriatu panvicu vložíme nadrobno nakrájanú slaninu a menší pór a necháme ich pár minút opekať. Medzitým v miske rozmiešame smotanu na varenie s dvomi vajíčkami, osolíme a okoreníme.
Zapekaciu misu vytrieme maslom a začneme ukladať prvú vrstvu zemiakov. Na ne potom uložíme všetku opečenú slaninu s pórom a plátky vajec. Ďalej nasleduje opäť vrstva zemiakov. Teraz všetko zalejeme smotanou zmiešanou s vajíčkami. Použijeme však len približne 2/3 z celého množstva. Ďalej navrstvíme plátky klobásy a posledná vrstva budú zemiaky. Prikryjeme alobalom a dáme na 30 minút pri 180 stupňoch piecť do rúry.
Potom alobal zložíme a zemiaky zalejeme zvyšnou smotanou. Necháme dopiecť v rúre ešte ďalších 10 minút. Pred servírovaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Odporúčame ochutnať: Sladko-pikantné kuracie jednohubky obalené v slanine
Zdroj foto: www.luci.sk