Aj keď sa sezóna šťavnatých čerešní pomaly, ale isto chýli ku koncu, ešte stále môžeme na stromoch pozbierať jej sladké plody. Čerešne možno spracovať na množstvo spôsobov – čerešňový džem, chutný čerešňový dezert, zavárané čerešne a iné.
Ak ste sa ich už najedli do sýtosti a na koláč chuť nemáte, uzatvorte chuť leta do fľaše. Pripravte si z nich lahodný čerešňový sirup, ktorý využijete nielen na prípravu osviežujúcich nápojov, ale aj na dochutenie sladkých jedál.
Odporúčame: Najlepšie recepty na bazový sirup ako od babičky: Zdravie vo fľaši
Na prípravu čerešňového sirupu budete potrebovať
- 1 kg umytých a odkôstkovaných čerešní
- 400 gramov kryštálového cukru
- 6 – 8 gramov potravinárskej kyseliny citrónovej
- 1 liter vody
Pozri aj: Nevieš, čo s úrodou sviežich ríbezlí? Skús domáci ríbezľový sirup!
Postup
Pred spracovaním je vhodné čerešne namočiť na niekoľko hodín do vody, aby vyliezli červíky. Potom čerešne odkôstkujeme a vložíme do väčšieho hrnca. Čerešne čo najviac popučíme, aby pustili šťavu. Potom pridáme vodu a necháme ich priviesť do bodu varu. K čerešniam pridáme cukor, necháme ho rozpustiť, poriadne premiešame a opäť varíme, kým sirup nezovrie. Následne ich varíme ešte asi 10 – 15 minút, aby sa čerešne poriadne prevarili. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú, premiešame a ešte horúci sirup prelievame do umytých fliaš. Fľaše so sirupom je možné sterilizovať na plechu podliatom vodou pri teplote asi 200 °C. Po dosiahnutí bodu varu sterilizujeme sirup ešte 10 minút.
Inšpiruj sa: Sirup z orgovánu zlepší tvoj život: Top 7 účinkov, ktoré sa oplatí poznať!