Arabica vs. robusta - ktorá odroda kávy je lepšia?

Arabica vs. robusta - ktorá odroda kávy je lepšia?
  • 16.12.2016
  • Barbora Vizváryová

Denne sa jej na svete vypijú hektolitre. Niekto si ju vychutnáva každým dúškom, iní ju pijú, len aby sa prebrali a mali energiu. Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje a mnohí si bez nej nevedia predstaviť svoj bežný deň.

Pokiaľ ste aj vy milovníci kávy, určite viete, že existujú dve základné odrody – arabica a robusta.

Viete však aj to, aký je medzi nimi rozdiel a prečo je arabica drahšia? A je naozaj lepšia ako robusta? Závisí to od krajiny, kde sa pestuje, od konkrétneho pestovateľa, ale aj od vašej preferencie.

Odporúčame prečítať: Spoznajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

Nezrelé kávové zrná

Zdroj: Shutterstock®

 Známa a ospevovaná arabica

Považuje sa za kvalitnejšiu ako robusta, no nedá sa to povedať o každej. Existuje aj kvalitná robusta a naopak aj zlá arabica. Rozdiel je najmä v chuťovom rozsahu, ktorý je v prípade odrody arabica oveľa väčší. Je to spôsobené tým, že arabica obsahuje viac cukru a pri pražení uvoľňuje viac aromatických olejov. Chuťovo sa vyznačuje kyslosťou, to je však ovplyvnené konkrétnou odrodou, spracovaním, pražením, ale aj prípravou kávy.

Odporúčame prečítať: Domáci kávový peeling na tvár a telo

Najväčším pestovateľom odrody arabica je Brazília. Dostávame sa k vysvetleniu, prečo je arabica drahšia ako robusta. Jej pestovanie je náročnejšie ako pestovanie iných odrôd. Rastie v nadmorskej výške 600 – 2000 m. n. m a prvú úrodu môžete zbierať až po 6 rokoch. Dorastá do výšky 3-5 metrov a ideálnymi teplotnými podmienkami je 15-24°C. 

Kyslastá arabica alebo horká robusta?

Zdroj: Shutterstock®

Fádnejšia, no menej náročná robusta

Robusta sa považuje sa menej kvalitnú odrodu kávy. Je to však spôsobené najmä jej zlým spracovaním. Existuje zlá robusta, ktorá chutí po zemine, uhlí a prachu, no máme aj dobrú robustu, ktorá je príjemne horkastá s chuťou čokolády a kakaa. Najlepšie a aj najdrahšie z nich sa pestujú v Indii a Guatemale. Má menší chuťový rozptyl ako arabica, preto sa môže zdať trochu fádnejšia.

Odporúčame prečítať: Nechcete piť kávu? Vyskúšajte čaj maté

Pôvod tejto odrody by sme mohli hľadať v Afrike, no jej najväčším pestovateľom je Vietnam. Robusta je lacnejšia, lebo ju dopestujeme pomerne jednoducho. Rastie v nadmorských výškach 200-600 m. n. m., a preto dozrieva oveľa rýchlejšie ako arabica. Vhodná teplota je 24-29°C. Môže dorásť až do 13 metrov a plody prinesie už po 2 rokoch. V porovnaní s arabicou je tiež odolnejšia voči rôznym chorobám

Kyslastá arabica alebo horká robusta?

Zdroj: Shutterstock®

 Vyvážená a harmonická chuť? Skombinujte ich!

Odrodu arabica a robusta rozoznáte už na pohľad. Zrnko robusty je menšie, oblejšie a ryha v strede je rovná. Arabica je skôr plochá a ryhu má zakrivenú. Rozdiel medzi týmito dvomi odrodami je okrem ich tvaru a pestovania najmä v ich chuti. Zatiaľ čo arabica je skôr kyslastá, robusta má horkú, niekedy až zemitú arómu. Dokáže však vytvárať lepšiu penu ako arabica a čo je asi najpodstatnejšie, obsahuje dvojnásobne viac kofeínu. Káva s obsahom robusty vás teda dokáže rýchlejšie nakopnúť.

Odporúčame prečítať: Druhy nápojov z kávy a ich príprava

Robusta má svoju výhodu aj v cene, ktorá je nižšia. Nájdeme ju v instatntných kávach, ale primiešava sa aj do espresa. V kaviarňach sa káva pripravuje väčšinou zo zmesi odrôd arabica a robusta, lebo sa vzájomne dopĺňajú a tvoria vyváženú a komplexnú chuť. Robusta dodá rozmanitej chuti odrody arabica horkosť, krémovosť a kofeín a zároveň sa tak spoja do harmonického celku. Preto na robustu nezanevrite, ideálna je kombinácia oboch odrôd.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

16.12.16 11:48

karma
86.00

A???????

  • 1
Odpovedať

Mária Terefenková 16.12.16 16:35

MT
karma
86.00

Moja rodina má rada kávu z Arabice.

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 16.12.16 18:54

karma
-1.00

bez kávy nežijem ale pijem ju len kvôli chuti nie, že by mala na mňa nejaký vplyv :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 16.12.16 19:42

karma
108.00

Kávu milujem,všetko čo s ňou súvisí,ma zaujíma.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 16.12.16 21:41

PV
karma
113.00

Takže kombinácia týchto dvoch odrôd je najlepšia ;-) Fajn..

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 11:40

MZ
karma
-1.00

Tak ja kávu pijem veľmi výnimočne :).. Pripomína mi to moje skúškové obdobie, kedy som ju pila nonstop :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:05

JS
karma
-1.00

dobre vedieť

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:05

JS
karma
-1.00

treba sa aj v tejto oblasti vzdelavať

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:07

JS
karma
-1.00

Kávu mame radi

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 23.12.16 14:54

AK
karma
100.00

kávička je liek na všetko

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 26.12.16 14:31

ľO
karma
-1.00

obe druhy mi chutia

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 30.12.16 18:56

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní