Domáci sirup z arónie: Super liečivá sila v jednom nápoji

Domáci sirup z arónie: Super liečivá sila v jednom nápoji

Arónia čiernoplodá, u nás známa predovšetkým ako jarabina čierna, patrí k tým rastlinám a plodom, ktoré majú blahodarný vplyv na náš organizmus. Na jednej strane patrí arónia k plodom, ktoré sú formou prevencie pred mnohými ochoreniami a na strane druhej je nápomocná pri liečbe viacerých ochorení. Za všetko môžeme vďačiť najmä antokyánom, ktoré sú charakteristické silnými antioxidačnými účinkami. Tie pomáhajú chrániť predovšetkým bunky nášho organizmu. Okrem toho dokážu viazať voľné radikály, ktoré sú častokrát príčinou mnohých ochorení.

Jarabina čierna je považovaná za vitamínovú bombu. Okrem spomínaných antokyánov v jej zložení nájdeme množstvo minerálov i vitamínov. Z minerálov je to najmä draslík, vápnik i horčík. Jarabina čierna je bohatá na vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, vitamín P, ale aj na triesloviny či karotény.

Arónia čiernoplodá a jej účinky

Arónia predstavuje bohatý zdroj zdraviu prospešných látok pre naše telo. Je prekvapujúce, že také malé bobule majú takéto bohaté nutričné zloženie, ktoré dokáže viac-menej zázraky. Arónii sa pripisujú účinky, ako:

  • posilnenie imunitného systému,
  • znižovanie hladiny cholesterolu,
  • protizápalové účinky,
  • liečba zápalu močových ciest,
  • podpora trávenia, pečene i obličiek,
  • podpora zraku,
  • prečistenie lymfatického systému,
  • detoxikačné účinky,
  • pomoc pri kardiovaskulárnych ochoreniach.

Odporúčame: Ako sa robí karamel? Tu sú hneď 3 tipy na jeho prípravu!

sirup z jarabiny

Zdroj: Shutterstock®

Na domáci sirup z arónie potrebujeme:

  • 1 l plodov arónie
  • 1 kg trstinového cukru
  • 2 bio citróny
  • 1 limetku
  • kúsok zázvoru

Ako prvé plody arónie prepláchneme v studenej vode a necháme vyschnúť. Následne plody mierne nasekáme nožom alebo chvíľku pomelieme v mixéri – avšak pozor, nie úplne dohladka. Následne si pripravíme väčšiu sklenenú nádobu a začneme vytvárať vrstvy. Na dno nádoby dáme nasekané plody arónie, zasypeme cukrom, pridáme na plátky nakrájaný citrón i limetku. Na vrch dáme nakrájaný zázvor a takto postupne vrstvíme, až kým nespotrebujeme všetky pripravené suroviny. Končiť by ste mali cukrom a citrónom.

Necháme takto odstáť pár dní. Postupne sa začne uvoľňovať šťava. Po pár dňoch zmes precedíme a pomocou gázy vyžmýkame všetku šťavu. Hotový sirup prelejeme do sklenených nádob a skladujeme v chlade. Na zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 24.08.21 11:14

KK
karma
105.00

o jarabine čiernej som už počula, ale ešte som ju nechutnala, mala by som to napraviť

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 24.08.21 21:08

JK
karma
100.00

Sirup som ešte nerobila zavaram ju k divne

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 24.08.21 21:18

MR
karma
104.00

túto plodinu som ešte neochutnala, som prekvapená koľko má liečivých účinkov

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 24.08.21 23:17

karma
100.00

Aroniu mam v záhrade, som vďačná za tento recept, ďakujem.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 25.08.21 23:38

karma
109.00

Aróniu som prvýkrát ochutnala vlani, no chuť teda nič moc - horká - mne nechutila. Tak isto mi nechutí rakytník,za chvíľu mám stŕpnuté ústa. Ale po troche sa to dá jesť. Rakytník máme aj v záhrade,ked idem okolo,vždy si pár bobuliek zjem.

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 26.08.21 09:09

MR
karma
109.00

mám rada jej sladko-kyslú chuť..

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 26.08.21 11:26

ZS
karma
100.00

Super,radtie nám

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní