Arónia čiernoplodá, u nás známa predovšetkým ako jarabina čierna, patrí k tým rastlinám a plodom, ktoré majú blahodarný vplyv na náš organizmus. Na jednej strane patrí arónia k plodom, ktoré sú formou prevencie pred mnohými ochoreniami a na strane druhej je nápomocná pri liečbe viacerých ochorení. Za všetko môžeme vďačiť najmä antokyánom, ktoré sú charakteristické silnými antioxidačnými účinkami. Tie pomáhajú chrániť predovšetkým bunky nášho organizmu. Okrem toho dokážu viazať voľné radikály, ktoré sú častokrát príčinou mnohých ochorení.
Jarabina čierna je považovaná za vitamínovú bombu. Okrem spomínaných antokyánov v jej zložení nájdeme množstvo minerálov i vitamínov. Z minerálov je to najmä draslík, vápnik i horčík. Jarabina čierna je bohatá na vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, vitamín P, ale aj na triesloviny či karotény.
Arónia čiernoplodá a jej účinky
Arónia predstavuje bohatý zdroj zdraviu prospešných látok pre naše telo. Je prekvapujúce, že také malé bobule majú takéto bohaté nutričné zloženie, ktoré dokáže viac-menej zázraky. Arónii sa pripisujú účinky, ako:
- posilnenie imunitného systému,
- znižovanie hladiny cholesterolu,
- protizápalové účinky,
- liečba zápalu močových ciest,
- podpora trávenia, pečene i obličiek,
- podpora zraku,
- prečistenie lymfatického systému,
- detoxikačné účinky,
- pomoc pri kardiovaskulárnych ochoreniach.
Odporúčame: Ako sa robí karamel? Tu sú hneď 3 tipy na jeho prípravu!
Na domáci sirup z arónie potrebujeme:
- 1 l plodov arónie
- 1 kg trstinového cukru
- 2 bio citróny
- 1 limetku
- kúsok zázvoru
Ako prvé plody arónie prepláchneme v studenej vode a necháme vyschnúť. Následne plody mierne nasekáme nožom alebo chvíľku pomelieme v mixéri – avšak pozor, nie úplne dohladka. Následne si pripravíme väčšiu sklenenú nádobu a začneme vytvárať vrstvy. Na dno nádoby dáme nasekané plody arónie, zasypeme cukrom, pridáme na plátky nakrájaný citrón i limetku. Na vrch dáme nakrájaný zázvor a takto postupne vrstvíme, až kým nespotrebujeme všetky pripravené suroviny. Končiť by ste mali cukrom a citrónom.
Necháme takto odstáť pár dní. Postupne sa začne uvoľňovať šťava. Po pár dňoch zmes precedíme a pomocou gázy vyžmýkame všetku šťavu. Hotový sirup prelejeme do sklenených nádob a skladujeme v chlade. Na zdravie!