Skvelý recept na Levandulový sirup

Skvelý recept na Levandulový sirup
  • 27.07.2015
  • Ema Tekelyová

Keby sa dala vôňa prenášať, tak by ste sa po vypití levanduľovej limonády ocitli priamo uprostred rozkvitnutých polí v Provensálsku. Našťastie sa táto obľúbená vôňa dá uschovať, a to nielen v podobe levanduľových vrecúšok. Tie s mamou každoročne vyrábame a rozdávame ako darček. Tento rok som sa pustila do výroby levanduľového sirupu. Recept som získala pred pár rokmi na jednom kuchárskom kurze v rakúskom Korutánsku.

Keď mi z neho pani bylinkárka, ktorá kurz viedla, dala ochutnať, vedela som, čo spravím ako prvé, keď mi na záhrade začne kvitnúť levanduľa. Výroba sirupu je veľmi jednoduchá a v kombinácii s vymačkanou šťavou citróna a pár lístkami mäty pôsobí osviežujúco a návykovo.

Odporúčame vyskúšať tiež: 

Zdravé recepty: Cheesecake s rebarborovo-jahodovým želé

recept na levandulový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na 1,5 litra sirupu:

Na sirup:

  • 1,5 litra vody
  • 100 g levanduľových kvetov na jemno nastrihaných
  • 1 kg cukru (ak použijete biely bude mať sirup nádhernú fialovú farbu, s trstinovým získa medový nádych, s kokosovým bude farba intenzívnejšia škoricová)
  • 1 chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky
  • 30 g kyseliny citrónovej

Okrem toho budete potrebovať:

  1. jemné sitko alebo gázu
  2. veľkú sklenenú nádobu na lúhovanie
  3. čisté sklenené fľaše na uskladnenie, zvyknem použiť aj prázdne od alkoholu, vtedy ich nevymývam

Odporúčame vyskúšať tiež:  Rebarborový kompót z rúry

recept na levandulový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy sirupu:

1. Rozkvitnuté levanduľové kvety vidličkou poodtŕham – robím to tak ako keď odstopkovávam ríbezle. Ak vám to nepôjde, tak zoberte nožnice a celú hlavičku s kvetmi nastrihajte na drobno.

2. Nechám zovrieť vodu a nalejem ju do veľkej sklenenej fľaše. Prisypem levanduľové kvety, cukor a miešam vareškou, kým sa cukor rozpustí. Potom prisypem kyselinu citrónovú a vložím narezané plátky citróna.

3. Fľašu prikryjem gázou alebo utierkou a nechám na kuchynskej linke pri izbovej teplote macerovať dva dni. Každý deň sirup premiešam vareškou.

4. Na tretí deň zlejem sirup cez gázu alebo sitko do čistých fliaš a uzavriem ich. Sirup skladujem v chladničke.

Odporúčame vyskúšať tiež:  Chutné recepty: Talianske tyčinky

Ďalšie recepty od SladkaEma nájdete na:  www.sladkaema.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Erika Špacírová 27.07.15 09:05

karma
93.00

ten je určite výborný! :)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 27.07.15 17:22

MZ
karma
92.00

levanduľovú vôňu mám veľmi rada ale sirup nie je nič pre mňa , všeobecne žiadne sladké sirupy ani malinovky nepijem :-)

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 25.08.15 19:02

MR
karma
-1.00

levaduľa doma nesmie chýbať v podobe vo§ňavého vrecúška :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.11.15 21:05

JK
karma
100.00

Pestujem ju v záhrade a suším na cajík na budúci rok vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 29.07.18 14:02

ĽU
karma
100.00

vyzera zaujímavy recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní