Už pomaly doznievajú všetky slnečné lúče, ktoré dodávali našej pokožke krásny bronzový nádych a podporovali naše zdravie, avšak zaváracia sezóna ešte stále neutícha. Keďže každé ovocie či zelenina nám dozrieva v iný čas, zaváracia alebo sterilizovacia sezóna je v plnom prúde aj takto ku koncu leta.
Preto sme si dnes pre vás pripravili tie najchutnejšie a najlepšie recepty z černíc, vďaka ktorým si budeme môcť toto chutné ovocie plné vitamínov vychutnávať počas celého zimného obdobia. Čomu dáte prednosť vy? Bude to chutný sirup, lekvár alebo dokonca domáce vínko, ktoré počas zimných večerov príjemne zahreje?
Neprehliadni: Škvrny z ovocia: Zbav sa ich raz a navždy - lacno a šetrne!
Recept na černicový sirup
Na prípravu černicového sirupu budete potrebovať 1 kg černíc, ½ litra vody, ½ kg kryštálového cukru a šťavu z 1 citróna.
V prvom rade si černice opláchneme a dáme do hrnca. Následne černice zalejeme vodou, pridáme šťavu z citróna a dáme na plyn. Keď černice začnú vrieť, necháme ich bublať približne 5 minút a následne ich popučíme – najlepšie rukou po vychladnutí. Takto vzniknutú zmes následne prepasírujeme do druhého hrnca (poslúži vám na to gáza alebo dámska silonka), pridáme cukor a opäť necháme zmes povariť. Varte dovtedy, kým sa vám cukor úplne nerozpustí. Sirup následne nechajte chvíľku zovrieť a nalejte do vopred pripravených fliaš. Sirup napokon nezabudnite sterilizovať približne 15 minút a následne nechajte odležať.
Bude ťa zaujímať
Recept na černicový džem
Na prípravu džemu budete potrebovať: 2 kg černíc a 1,5 kg kryštálového cukru.
Zrelé, očistené černice vložíme do hrnca a za stáleho miešania dobre povaríme. Černice samé pustia šťavu, preto nie je potrebné pridávať vodu. Následne pridáme cukor (môžete použiť aj menšie množstvo – podľa chuti) a varíme do zhustnutia. Ak chcete džem ozvláštniť, tak môžete doň pridať škoricu alebo rozdrvené klinčeky. Následne džem prelejeme do vopred pripravených poumývaných a dobre vysušených fliaš a zavrieme viečkom. Džem nechajte pár dni odstáť a následne si ho vychutnajte na chlebíku alebo v lahodnom koláči.
Bude ťa zaujímať
Recept na černicový kompót
Na černicový kompót budete potrebovať 3 kg veľkých černíc, 1 liter vody, 750 gramov kryštálového cukru.
Ako si kompót pripraviť? V prvom rade poriadne poumývajte černice a nechajte ich odkvapkať. Medzitým si prevarte vodu s cukrom a nechajte ju vychladnúť. Černice vložte do zaváraninových fliaš a zalejte dobre vychladeným cukrovým sirupom. Ak kompót chcete ozvláštniť a pripraviť si chutnú verziu pre dospelákov alebo do koláčov, tak na vrch môžete pridať lyžičku rumu. Fľaše poriadne uzavrieme a sterilizujeme približne 3 minúty od bodu varu.
Vyskúšaj: Recept na hubovú polievku: Táto je najlepšia pod slnkom!