Nevieš, čo s úrodou sviežich ríbezlí? Skús domáci ríbezľový sirup!

Nevieš, čo s úrodou sviežich ríbezlí? Skús domáci ríbezľový sirup!

Stred leta patrí spravidla i zberu osviežujúcich ríbezlí. Ovocné ríbezľové kríky sú v našich záhradách pomerne rozšírené a často pestované. Možno i v tej vašej sa momentálne ukazujú drobné červené, čierne či dokonca biele bobuľky usporiadané v strapcoch. Ak patríte medzi dlhoročných pestovateľov tohto sladkastého až mierne kyselkavého ovocia, určite už viete, ako s úrodou naložiť. Ríbezle sú po zbere vhodné na priamu konzumáciu, rovnako ich môžete použiť pri príprave chutného múčnika. Väčšiu úrodu ovocia je tiež možné zamraziť a uchovať do zásoby, mnohé gazdinky tiež pripravujú tradičný džem. Skúšali ste však už niekedy pripraviť aj domáci ríbezľový sirup? Ak nie, je ten pravý čas to napraviť!

Pestujete ríbezle aj vy?

Než si prezradíme, ako pripraviť tradičný domáci ríbezľový sirup, môžeme si povedať niečo aj o samotných ríbezliach. Ríbezľa je asi 1,5 m vysoký opadavý ovocný krík, respektíve ker z čeľade egrešovité, ktorého pôvod môžeme hľadať v západných častiach Európy. Dnes poznáme množstvo rôznych druhov rodu ríbezľa, rovnako aj viacero vyšľachtených odrôd a kultivarov, ktoré sú rozšírené naprieč Európou, Áziou aj Severnou Amerikou. U nás sú hojne pestované najmä druhy ríbezľa červená (Ribes rubrum) a ríbezľa čierna, latinsky Ribes nigrum. Fanúšikov si získala aj ríbezľa biela, ktorá je považovaná za odrodu druhu ríbezľa červená či za jeho kríženca s podobnými druhmi.

Ríbezľa je vo všeobecnosti charakteristická laločnatými listami a nenápadnými, často žltozelenými, kvetmi. Z nich sa po opelení vyvíjajú drobné guľaté plody, ktoré sú usporiadané vo visiacich strapcoch. Ich veľkosť, farba aj chuť závisia od konkrétneho druhu, odrody či kultivaru. Niektoré sú sladkasté, iné majú výraznú kyslú chuť. Plody ríbezle červenej sú žiarivo červené, plody ríbezle čiernej zase tmavofialové až čierne. Plody ďalších druhov a odrôd tiež bývajú žltkasté, priesvitné biele či s ružovým nádychom. 

Odporúčame: Obľúbená izbová rastlina s nízkymi nárokmi: Ako sa starať o svokrin jazyk?

prečo jesť ríbezle

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa oplatí ríbezle konzumovať?

Keď hovoríme o ríbezliach, nemôžeme zabudnúť spomenúť ani zopár ich zdravotných benefitov. Vedeli ste o tom, že sú veľmi prínosné pre naše zdravie? Hoci sú jednotlivé plody len úplne drobunké a maličké, ukrývajú veľké množstvo telu prospešných látok. V prvom rade ich radíme medzi najlepšie zdroje vitamínu C, ktorého obsahujú skutočne veľa. Ríbezle sú tak účinným pomocníkom pre podporu správnej funkcie imunitného systému. Nájdeme v nich tiež niektoré vitamíny skupiny B, rôzne antioxidanty, karotenoidy, flavonoidy aj minerálne látky a stopové prvky, ako sú draslík, fosfor, horčík či železo i vápnik. 

Ríbezle vďaka svojmu zloženiu podporujú nielen dobrú imunitu, ale rovnako aj zdravie srdca a dobré hladiny krvného tlaku a cholesterolu. Obsiahnuté antioxidanty chránia telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré môžu poškodzovať bunky a zvyšovať riziko rozvoja mnohých civilizačných ochorení. Okrem toho majú ríbezle priaznivý vplyv aj na stav pokožky, zdravie očí či nervový systém aj močové cesty. 

ako pripraviť ríbezľový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Ako na prípravu domáceho sirupu?

Ako sme spomenuli už vyššie, dopestované ríbezle je možné spotrebovať rôznymi spôsobmi. Dobrou voľbou je však aj príprava chutného ríbezľového sirupu. Potrebovať naň budeme 1 l vody, 1 kg kryštálového cukru aj 2 ČL kyseliny citrónovej na 2 l ríbezľovej šťavy a, samozrejme ríbezle, približne 2 až 2,5 kg. Použiť môžeme len jeden druh ríbezlí, prípadne sa dajú i pomiešať červené s čiernymi. Od toho bude závisieť aj výsledná farba či chuť domáceho sirupu. Ríbezle najskôr umyjeme a odstopkujeme. Následne ich roztlačíme ponorným mixérom, prípadne použijeme odšťavovač. Šťavu necháme chvíľu odstáť a potom ju scedíme cez gázu. Do hrnca si nalejeme ríbezľovú šťavu, pridáme vodu a privedieme k varu. Vznikajúcu penu postupne odstraňujeme.

Následne zmes varíme na miernom ohni a postupne primiešavame cukor (biely či trstinový). Cukor by sa mal úplne rozpustiť. Pridáme aj kyselinu citrónovú a keď sirup zhustne do požadovanej konzistencie, odstavíme ho z ohňa a ihneď ho scedíme a nalejeme do čistých sklených fliaš. Dôkladne uzavrieme. Hotový sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Domáci ríbezľový sirup je vhodný na prípravu osviežujúcej limonády, rovnako však osladí aj hrejivý čaj. Taktiež je ho možné použiť pri príprave lahodných dezertov, zákuskov či múčnikov.

Pozri aj: Domáci hummus 5-krát inak: Skúsiš cviklový, pikantný či sladký?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 06.08.20 06:50

ĽŠ
karma
100.00

Ribezle sú naozaj skvelé, či už na sirup, džem, do koláčikov, atď..

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 06.08.20 09:24

KK
karma
105.00

ríbezle milujem čerstvé

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 06.08.20 18:28

MM
karma
100.00

u nás je už dávno po ríbezliach, niečo je ešte v mrazničke

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 07.08.20 13:54

DB
karma
117.00

Ríbezle máme radi najviac červené, sú z nich fantastické letné koláče

  • 0
Odpovedať

Adriena Krzeminská 07.08.20 15:24

karma
103.00

Recept ako od babičky.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 10.08.20 08:16

MR
karma
104.00

ríbezľový sirup som ešte nerobila ale džem z červených ríbezlí je najlepší na koláče, naň nedám dopustiť, musím vyskúšať aj sirup

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní