Pečieme domácu štrúdľu

Pečieme domácu štrúdľu

Vybavujú sa nám ešte z detstva, kedy nám ich piekli naše staré mamy a ich lákavá vôňa sa niesla celou uličkou. Priznajme si, kto by odolal tomuto mimoriadne chutnému a jednoduchému dezertu

Štrúdľa je výborná na mnoho spôsobov

Poďme si preto v dnešných receptoch predstaviť tri najlepšie plnky, s ktorými bude vaša štrúdľa jednoducho neodolateľná.

Základom dobrej štrúdle je krehké cesto. Najlepšie je, samozrejme, vypracovať si toto cesto vlastnoručne. V prípade časovej tiesne je však možné použiť i vopred pripravené lístkové cesto, ktoré už len vyvaľkáme. 

struda-tvarohova-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Na štrúdľové cesto budeme potrebovať (dávku je možné zdvojnásobiť)

  • 250 gramov hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 150 gramov tuku vhodného na pečenie
  • 150 ml mlieka alebo smotany
  • olej na potretie plechu, múka na posypanie plechu
  • žĺtok na potretie cesta
     

Postup: Zo surovín vymiešame cesto a necháme ho chvíľu odstáť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme natenko. Čím bude cesto tenšie, tým bude vaša štrúdľa jemnejšia.

 Jablkovo-maková domáca štrúdľa

makova-strudla-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

  • 1 kilogram jabĺk
  • 1 balík škoricového cukru
  • Mletá škorica (podľa potreby a chuti)
  • Kryštálový cukor (podľa potreby a chuti)
  • Mletý mak (podľa potreby)
     

Postup: Jabĺčka nastrúhame, dochutíme škoricovým cukrom, kryštálovým cukrom, mletou škoricou a makom. Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a nanášame na pripravené cesto.

 Tvarovo-hrozienková domáca štrúdľa

tvarohova-strudla-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

  • Jemný odtučnený tvaroh
  • Kryštálový cukor (podľa chuti a potreby)
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • Hrozienka (môžu byť však aj višne či iné ovocie)
     

Postup: Zmiešame si tvaroh, kryštálový cukor, vanilkový cukor, hrozienka. Žĺtok pridáme ako posledný po finálnom dochutení. Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a nanášame na pripravené cesto.

 Orechovo-višňová domáca štrúdľa

orechova-strudla-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

  • 250 gramov pomletých orechov
  • 1 menšie balenie zaváraných višní
  • 3 PL masla
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • Kryštálový cukor (podľa chuti a potreby)
     

Postup: Na cesto nasypeme mleté orechy zmiešané s kryštálovým a vanilkovým cukrom, ktoré pokvapkáme rozpustených maslom. Navrch pridáme vykôstkované višne a štrúdľu zavinieme.

 

Plniek do štrúdlí je mnoho a fantázii sa medze nekladú. Dúfame však, že sa vám naše recepty na štrúdle osvedčia a budú vám chutiť. Tu stačí už popriať iba jedno. Dobrú chuť!

 Otázka pre vás:

 Máte radi štrúdľu? Ktorá plnka je vaša obľúbená?

Zdroj foto: www.ifood.tv, www.chow.com, www.cycling-tours-in-hungary.com www.ocado.com, www.itsarushworld.wordpress.com, www.andys-pizza.com   

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 27.03.14 07:23

MZ
karma
92.00

Skúšala som už zopárkrát upiecť štrúdlu ale nie vždy sa mi podarila, štrúdľové cesto je podľa mňa dosť náročné no ale máme najzlatšiu tetu susedu na svete ktorá pečie úplne božsky a jej štrúdle sú vychýrené široko ďaleko tak si u nej občas štrúdľu objednám, a to sa veru zaluzujú všetci kto z nej ochutnajú, najviac nám chutí makovo - višňová náplň, ale moc dobrá je aj tvarohová štrúdľa. Váš recept je iný ako poznám tak ak mi cez víkend vijde čas skúsim upiecť štrúdľu podľa vášho receptu.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 27.03.14 20:43

JK
karma
100.00

robievam každú sobotu aj z kysnutého alebo z lístkového domáceho moja naj je jablkovo maková a skvelá je aj makovo ananásová

  • 0
Odpovedať

Viktoria Kniesova 13.04.14 14:02

VK
karma
-1.00

mňám :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní