Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika

Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika

    • Zdieľaj:
  • 8

Mnohí si na túto polievku spomínajú z čias školských jedálni, kde nám ju pani kuchárky pripravovali aspoň raz týždenne. No ani naše staré mamy alebo mamy nedali na ňu dopustiť a robievali ju pomerne často. Ak si chcete zaspomínať alebo sa vrátiť do detských čias, tak si túto polievku znova pripravte.

Do detských čias vás môže vrátiť aj cesnaková polievka so zemiakmi, ktorá nemala u každého úspech. No za to veľmi obľúbená u detí je hrachová polievka, ktorej dozaista neodolajú ani dospelí. A čo taká lahodná krémová mrkvová polievka? Rovnako stojí za vyskúšanie! Dnes si však spolu pripravíme tradičnú frankfurtskú polievku.

frankfurtská s párkom

Zdroj: Shutterstock®

Na polievku budete potrebovať:

  • párky
  • zemiaky
  • hladkú múku
  • masť alebo olej
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenovú vňať
  • pečivo (nemusí byť)

Zámerne neuvádzame presnú hmotnosť ingrediencií, pretože niektorí túto polievku milujú skôr hustejšiu a niektorí skôr redšiu. Takže je v podstate na vás, koľko zemiakov do polievky pridáte a rovnako aj koľko párkov. Poďme si ju teda uvariť.

Zemiaky (cca 3 stredné) si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou (cca 2 litre) a necháme variť. Medzitým si na panvicu dáme masť, nakrájame párky (môže byť aj párková klobáska) a opražíme ich na panvici. Keď budú opečené z oboch strán, tak ich z panvice povyberáme a na výpeku si spravíme zápražku. Do výpeku pridáme približne 2 až 3 lyžice hladkej múky a necháme ju chvíľku „popražiť“. Po chvíľke pridáme vodu (cca 3 dcl) a miešame dovtedy, kým zápražka nezhustne. Zápražku pridávame postupne k zemiakom (ak ste spravili veľa zápražky, nemusíte ju pridať úplne všetku). Následne pridáme aj opečené párky, osolíme, okoreníme a necháme chvíľku povariť, aby sa spojili všetky chute.

Niektorí do polievky pridávajú aj mletú papriku, aby mala polievka krajšiu farbu a lepšiu chuť. No ak vám párky pustia dostatok šťavy, tak papriku pridávať vôbec nemusíte. Po dovarení polievku podávame posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s pečivom.


    • Zdieľaj:
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 04.05.21 12:16

KK
karma
113.00

už som ju dávno nerobila, ďakujem, že ste mi ju pripomenuli :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.05.21 06:47

ĽŠ
karma
100.00

Aj naša babička ju zvykla často pripravovať.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 05.05.21 16:19

ZS
karma
100.00

Veľmi jednoduchá a chutná

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 06.05.21 22:14

karma
100.00

Deň bez polievky si neviem predstaviť. Aj túto zemiakovo-párkovú varievam.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beránková 24.05.21 10:14

ZB
karma
-1.00

túto polievočku zbožňuje môj syn :-)

  • 0
Odpovedať

Katarína Hrtúsová 19.07.21 20:57

KH
karma
75.00

Ako dieťa som ju mala veľmi rada. Mama nám ju varila pravidelne. Tentokrát ju pripravím ja pre mamu. Dakujem za tip

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 20.09.21 19:11

MK
karma
100.00

Uvarím pre manžela - a samozrejmé ochutnám

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 13.11.21 08:55

JK
karma
100.00

Rád varím a túto mám rád

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou
Dezerty

Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou

  • 4
  • 05.05.2022
Focaccia – famózny taliansky chlieb. Ako ju pripraviť?
Bezmäsité jedlá

Focaccia – famózny taliansky chlieb. Ako ju pripraviť?

  • 2
  • 29.06.2022
Dokonalé čokoládové lievance z cmaru na víkendové maškrtenie
Raňajky

Dokonalé čokoládové lievance z cmaru na víkendové maškrtenie

  • 3
  • 17.06.2022
TOPlist