Si milovníčka húb? Tieto hubové pochúťky musíš skúsiť!

Si milovníčka húb? Tieto hubové pochúťky musíš skúsiť!
  • 30.06.2013
  • Silvia Karasová

Hubová sezóna je ešte stále v plnom prúde. Ak ste dostali chuť na hubové jedlá, inšpirujte sa našimi receptami. Potom stačí už len vybehnúť do lesa, na trh alebo do najbližšieho obchodu a veselo sa vrhnúť do varenia. Skúsite hubovú polievku či perfektné hamburgery?

Pozri aj: TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!

restované huby

Zdroj: Shutterstock®

Restované huby

Ingrediencie: 2 lyžice masla, pol lyžice olivového oleja, pol lyžice balzamikového octu, 1 strúčik cesnaku, pol lyžičky oregana, 500 g šampiňónov

Postup: Nakrájané šampiňóny uduste na masle. Pridajte olej, premiešajte a ochuťte balzamikovým octom, pretlačeným cesnakom a oreganom. Huby restujte cca 5 minút, kým nezmäknú. Podávajte s bagetkou.

Odporúčame vyskúšať: Svieže ovocné torty

hubové cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Cestoviny s hubami a špargľou

Ingrediencie: 450 g ľubovoľných húb, 5 ks čerstvej špargle, rezance (udon), 2 strúčiky cesnaku, chilli korenie, bylinková soľ, olej, sójová omáčka, med, kajenské korenie

Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu. Na oleji opečte nakrájaný cesnak, pridajte huby a ochuťte chilli korením a soľou. Na kúsky nakrájanú špargľu krátko povarte vo vriacej vode, sceďte a pridajte k hubám. V miske zmiešajte lyžicu medu so sójovou omáčkou, ochuťte kajenským korením a na záver vmiešajte k hubám. Uvarenú hubovú omáčku podávajte s cestovinami.

Odporúčame vyskúšať: Na každý deň iné špagety

hubový hamburger

Zdroj: Shutterstock®

Hubové hamburgery

Ingrediencie: celozrnné žemle, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, ľubovoľné huby, sušené paradajky, šošovica, 1 vajíčko, šalátové listy, 5 ks čerstvých paradajok, maslo, karamelizovaná cibuľa, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Nadrobno nakrájané huby uduste na masle, zmiešajte s uvarenou šošovicou, vajíčkom, sušenými paradajkami, nadrobno nakrájanou cibuľou a dvomi až tromi strúčikmi cesnaku. Zmes ochuťte soľou a korením. Vytvarujte z nej fašírkové placky, v prípade potreby pridajte trochu pečiva alebo strúhanky, aby sa vám fašírky nerozpadali. Na panvici rozpáľte olivový olej a fašírky na ňom opečte z každej strany. Žemle prekrojte, pokvapkajte ich trochou olivového oleja a naplňte šalátovými listami, plátkami paradajok, cesnakom, karamelizovanou cibuľou a hubovými fašírkami.

Odporúčame vyskúšať: Na grilovačke nemôže chýbať chutný dresing

hubová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Hubová polievka

Ingrediencie: za hrsť sušených hríbov, 600 g mix húb (hríby, hliva ustricová, šampiňóny, dubáky, shittake...), 2 strúčiky cesnaku, 1 červená cibuľa, 1 liter vývaru (kurací alebo zeleninový), za hrsť čerstvého tymianu, za hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1 polievková lyžica mascarpone, 1 citrón, hľuzovkový olej, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Sušené huby namočte do vody, aby zmäkli. Na olivovom oleji opražte cibuľu a nasekaný cesnak, pridajte nakrájané huby, chvíľku popražte a zalejte vývarom. Pridajte sušené huby, ochuťte tymianom, petržlenovou vňaťou, soľou a korením a varte cca 15 až 20 minút. Keď sú huby mäkké na záver vmiešajte do polievky mascarpone, ochuťte trochou citrónovej šťavy. Pred podávaním pokvapkajte polievku hľuzovkovým olejom, ozdobiť môžete opečeným pečivom, prípadne opečenými hubami.

Odporúčame vyskúšať: Zemiakové menu, ktoré vám určite zachutí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

19 komentárov

Veronika Kulanová 01.07.13 20:41

VK
karma
-1.00

huby mam velmi rada....v tieto dni sa ich nevieme nabazit....hubova polievka je fajn, ale vynikajuca je hubova prazenica

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 09:40

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 09:40

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Maria Voitekova 03.07.13 19:53

MV
karma
-1.00

milujem šampiony

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 12:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 12:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.08.13 18:56

karma
100.00

chodím ena hríby každý rok mám nasušené a aj v nraziaku a ked ich je dosť tak aj zavátam na kyslo ako uhorky hubová polievka je skvelá a dávam ich aj do francúzkých zemiakov,a rizota

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:05

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:05

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 11.08.13 18:44

BS
karma
100.00

Super receptíky, rada sa nechám inšpirovať...

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 30.09.13 21:31

HK
karma
100.00

milujem hubové jedlá priravujem ich na všelijaký spôsob

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 26.08.14 16:37

HK
karma
100.00

Huby zberáme celá rodina.Zaváram ich na sladko-kysko ,ako uhorhy,robím z nich hribový šalat, suším,varím a odkládam do mrazaka.Počas roka varím z nich rôzne špeciality

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.12.15 07:51

SK
karma
114.00

huby mame susene,mrazene,vzdy su po ruke,manzel je velky hubar

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 01.12.18 10:08

ZS
karma
100.00

hubovy hamburger ma dostal

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 05:15

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 05:15

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 05:19

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 05:19

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní