Jednoduchá mixovaná kalerábová polievka s mrkvou

Jednoduchá mixovaná kalerábová polievka s mrkvou

Nie v každej domácnosti sú polievky v obľube. Avšak, ak máte malé deti, určite polievky varíte aj častejšie ako len raz do týždňa. Klasikou je nedeľný vývar, ktorým nikdy nikto nepohrdne. No ak hľadáte inšpiráciu na ďalšiu jednoduchú a predovšetkým rýchlu polievku, tak skúste túto kalerábovú.

Kaleráb by sme našli posadený v mnohých záhradách a práve v tomto období ho vyberáme zo zeme a tešíme sa z tohtoročnej úrody (možno ho niektorí vyberali zo zeme aj skôr). A práve polievka je skvelým spôsobom, ako ho zužitkovať. Navyše, kaleráb je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín A i vitamín K. Tiež obsahuje pomerne veľké množstvo vlákniny, železa, draslíka, horčíka a ďalšie minerály. Aj preto sa ho oplatí zaradiť do jedálnička a konzumovať častejšie. Železo vám doplní aj špenátová polievka, v jesennom období si môžete do sýtosti vychutnať hokkaido polievku, no aj kalerábová polievka vám dozaista zachutí.

krémová kalerábová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Na kalerábovú polievku potrebujeme:

  • 2 väčšie kaleráby
  • 1 menšiu mrkvu
  • 50 g masla
  • 3 stredné zemiaky
  • 1 lyžicu oleja
  • korenie podľa chuti – soľ, čierne korenie, vegeta,...

Ako prvé si očistíme zeleninu a do misky si na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu a kaleráb. Ak sa vám nechce zeleninu strúhať, tak ju pokojne môžete nakrájať aj na menšie kocky. Strúhaná zelenina sa však rýchlejšie uvarí.

Do hrnca si dáme maslo, ktoré necháme roztopiť. Pridáme k nemu olivový olej a pripravenú zeleninu. Zeleninu podusíme približne 3 minúty, pridáme vodu (ak máte vývar, môžete použiť ten) a korenie podľa chuti. Necháme variť a medzitým si očistíme zemiaky, ktoré nakrájame na malé kocky, aby sa rýchlejšie v polievke uvarili. Pokojne však môžete zemiaky pridať do polievky hneď s ostatnou zeleninou. Až budú zemiaky uvarené, polievku stiahneme a ponorným mixérom rozmixujeme.

Ak preferujete krémové polievky, tak do tejto kalerábovej pokojne zamiešajte smotanu na varenie a nechajte chvíľku povariť. Ak nie, tak neváhajte do nej pridať mrveničku alebo halušky, poprípade pre deti môžete uvariť písmenkovú cestovinu. Voľba je na vás. Prajeme dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Reibergerová 07.10.21 12:03

MR
karma
104.00

varievame zeleninové polievky, túto kombináciu rada vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 07.10.21 14:02

DB
karma
114.00

bez polievky sa mi zdá obed nekompletný. polievky milujeme najmä zeleninové a preto aj túto kalerábovo mrkvovú vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 07.10.21 15:10

JK
karma
100.00

Všetky polievky mám rád a kalerabovu vaím občas mám domáci nasadení

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 07.10.21 18:32

KK
karma
105.00

robievam zeleninové polievky, ale túto kombináciu som ešte nerobila, určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 08.10.21 07:16

ĽŠ
karma
100.00

Jednoduchá a rýchla.

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 08.10.21 11:41

MC
karma
109.00

Zaujímavá polievka

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 08.10.21 12:56

ZS
karma
100.00

Hokaido polievku robim,kalerabovu som este neskusala

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 09.10.21 01:27

karma
109.00

U nás musí byť polievka každý deň.Zeleninové má rád každý člen rodiny.Aj mixované,krémové,to je jedno.Dobrý typ na polievku.Rada ju v najbližšom čase uvarím.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní