Jesenná kuchyňa: Krémová gaštanová polievka

Jesenná kuchyňa: Krémová gaštanová polievka
  • 31.10.2016
  • Barbora Vizváryová

Jeseň je v plnom prúde a počasie bude čoraz chladnejšie. V tomto období sa nám zmení aj kuchyňa. Z ľahkých šalátov a studených jedál, ktoré sme mali v obľube počas leta prechádzame na sýtu teplú stravu.

V chladnejšom počasí sa chceme zahriať, preto sú veľmi obľúbené aj polievky. Aby nás však polievka zasýtila, musí byť hustá, najlepšie krémová. Prinášame vám inšpiráciu na krémovú polievku z jedlých gaštanov, ktorá je na toto obdobie úplne ideálna. Jej príprava je veľmi jednoduchá a ak k nej naservírujete aj pečivo, dostatočne vás zasýti.

Odporúčame prečítať: Zaraďte na svoj jedálniček zdravé gaštany

 Budeme potrebovať:

  • 2-3 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 2 väčšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 700 g jedlých gaštanov
  • 2 vetvičky tymianu
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 150 ml bieleho vína
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • soľ a korenie

Postup:

1. Gaštany nakrojíme, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 220°C ich pečieme asi 15 minút. Ošúpeme ešte teplé.


2. Zeleninu očistíme, mrkvu a zeler pokrájame na malé kúsky a cibuľu s cesnakom nasekáme nadrobno. Do hrnca dáme rozohriať olej, pridáme zeleninu a opečieme.


3. K zelenine pridáme upečené a nasekané gaštany, zalejeme vývarom a bielym vínom a pridáme tymian. Ochutíme soľou a korením a varíme 25-30 minút.


4. Keď je zelenina mäkká, všetko dobre rozmixujeme, ešte chvíľku povaríme a na záver pridáme smotanu na šľahanie. Môžeme ešte dochutiť soľou a korením.

gaštanová polievka, recepty z gaštanov, krémová polievka, krémová gaštanová polievka, sýte polievky, rýchly obed, jesenná kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Gaštanové cupcakes

Príprava tejto polievky je naozaj jednoduchá. V nasledujúcom videu si môžete pozrieť jej presný postup. Ingrediencie sa úplne nezhodujú, pre mňa je množstvo zeleru a cesnaku použité vo videu príliš veľké. Záleží na vás, čo máte radi.

Prajem vám dobrú chuť.

Zdroj foto: Shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Krátka 31.10.16 13:37

SK
karma
114.00

tak táto poievka ma veľmi zaujala, ak budú gaštany, skúsim

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 31.10.16 20:30

IM
karma
100.00

ešte som nič nejedla od gaštanov

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 04.11.16 11:12

karma
93.00

gaštany mám veľmi rada, o gaštanovej polievke čítam prvý x, zaujala ma

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 12:50

MZ
karma
-1.00

Počula som o nej, no nikdy som sa neodhodlala ju vyskúšať.. možno raz vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:24

JS
karma
-1.00

ešte som nemal

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:24

JS
karma
-1.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:25

JS
karma
-1.00

raz oskúšame

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní