Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?

Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?

Prechádzky zimnou krajinou človeka zahrejú na duši. O zahriatie zamrznutého tela sa už postará voňavá horúca polievka. Ideálne dostatočne sýta, aby ju človek doplnil už len ľahkým hlavným jedlom.

Bryndzové halušky sú tradičnou slovenskou klasikou, ktorú pozná snáď každý. No čo taká bryndza v polievke? Počuli ste už o demikáte? Jednoduchá a sýta polievka, ktorá vás mysľou prenesie na slovenský salaš. Poďte si spolu s nami pripraviť našu skvelú verziu.

Neprehliadni: Májová bryndza: Čo by si mala vedieť o tomto slovenskom poklade?

demikát brydnzová polievka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na demikát budete potrebovať

  • 2 balenia bryndze
  • 4 – 5 zemiakov
  • 1 veľkú cibuľu
  • 200 ml sladkej smotany na varenie
  • Bravčovú masť (prípadne olej)
  • Mletú červenú papriku
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 liter vývaru (alebo vodu)
bryndzová polievka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Cibuľu si nakrájame na drobno alebo postrúhame na jemno na strúhadle. V hrnci rozpálime bravčovú masť, na ktorej popražíme cibuľu. Cibuľu potom poprášime trochou mletej červenej papriky a opäť chvíľku popražíme. Následne zalejeme vývarom alebo vodou a pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme pokrievkou, základ polievky privedieme do varu a varíme až do uvarenia zemiakov. V miske si roztlačíme kocky bryndze a rozriedime ich so smotanou na varenie. Po uvarení zemiakov stlmíme horák na minimum a do polievky za stáleho miešania  vlejeme bryndzovú zmes. Polievku podľa chuti ešte dosolíme a okoreníme, no samotná bryndza je dostatočne výrazná. Porcie polievky môžeme ozdobiť chrumkavými krutónmi z chleba alebo opraženou slaninkou.

Vyskúšaj tiež: Recept na tradičné bryndzové halušky

- Anketa

OCHUTNALI STE UŽ DEMIKÁT?

Odpovedalo 8 ľudí  

Demikát poznám a varím ho pravidelne
38%
Nie, ale chystám sa ho uvariť
50%
Nie, bryndzu neobľubujem
13%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 26.01.21 06:33

ĽŠ
karma
100.00

Výborný, rada pripravujem!

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 28.01.21 13:39

karma
-1.00

Ďakujem, prajem pekný deň. :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní