Recept na hubovú polievku: Táto je najlepšia pod slnkom!

Recept na hubovú polievku: Táto je najlepšia pod slnkom!

Každá skúsená kuchárka si teraz povie: Čo už len môže byť na hubovej polievke? Veď to nie je žiadna veda! Ak však patríte k tým, ktoré s varením ešte len začínajú alebo ste sa jednoducho k takejto polievke ešte doposiaľ nedostali, teraz je skvelá príležitosť to vyskúšať. Toto je tá najlepšia a najtradičnejšia (a zároveň najjednoduchšia) hubová polievka pod slnkom!

Rastú? Rastú!

Hoci je stále na tú pravú hubačku pomerne teplo a sucho, predsa len niekde rastú a tak pokojne vezmite košík a vyberte sa do lesa! Stred Slovenska hlási nemalý výskyt suchohríbov aj kuriatok, Kysuce sú zase posiate kozákmi a nájdu sa aj v Tatrách, Malých Karpatoch, Štiavnických vrchoch a na mnohých iných miestach nášho krásneho Slovenska. A prečo vás vlastne vyháňame na huby? Odpoveď je prozaická – nuž, tá pravá hubová polievka sa bez čerstvých húb jednoducho nezaobíde.

Zaujme ťa: Hubárska sezóna začína: Zisti, ako spracovať a uskladniť huby!

recepty s hubami

Zdroj: Shutterstock®

Recept na najlepšiu hubovú polievku

Na prípravu polievky budete potrebovať:

  • 1,5 kg čerstvých húb*
  • 2 cibule
  • mrkvu
  • petržlen
  • kaleráb
  • soľ, celé čierne korenie, mletú červenú papriku, rascu, olej (alebo masť) a petržlenovú vňať

*Odporúčame použiť hríby, masliaky, kuriatka alebo kozáky, ideálna je však zmes húb. Ak nemáte k dispozícii čerstvé huby, použiť môžete aj zamrazené.

polievka z čerstvých húb

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Nadrobno nakrájanú cibuľu opečte na oleji alebo na masti, pridajte na plátky nakrájané huby a nechajte ich dusiť, podliate troškou vody. K mäkkým hubám pridajte soľ, celé čierne korenie, lyžičku rasce a lyžičku mletej červenej papriky, očistenú a pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb. Pridajte približne dva litre vody a nechajte variť. Polievka by mala byť skôr hustejšia, podľa toho prípadne dolievajte vodu, ak sa bude príliš vyparovať.

Tesne pred dovarením pridajte aj asi za lyžicu posekanej petržlenovej vňate. Neprežeňte to s ochutením polievky, aby sa čo najviac zachovala hubová chuť. Pri servírovaní si vrch polievky ešte posypte čerstvou petržlenovou vňaťou, čo bude tá pravá čerešnička na torte. Dobrú hubovú chuť!

Bude sa ti páčiť: RECEPT: Zeleninové rizoto so šunkou


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

22 komentárov

Ľubica Šťastná 19.08.18 08:14

ĽŠ
karma
100.00

Jednoduchá a výborná!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 19.08.18 12:34

MC
karma
109.00

Ešte by som pridala pár zemiakov .

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 19.08.18 23:39

JK
karma
100.00

Utcite chutná ja varím trocja inú

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 19.08.18 21:35

karma
109.00

Ja varím hríbovú polievku len so zemiakmi a na zahustenie pridám ešte strúhančeky (nastrúhané rezancové cesto). Na budúce vyskúšam pridať aj mrkvu,petržlen aj kaleráb.

  • 1
Odpovedať

Simona Záhumenská 20.08.18 00:38

SZ
karma
93.00

Hubová polievka je moja najobľúbenejšia. Doma ju robievame inak, ale rada vyskúšam aj ďalší recept. Ďakujem za inšpiráciu :-)

  • 1
Odpovedať

Mária Sivová 20.08.18 12:31

MS
karma
100.00

Mňam, určite vyskúšam.Na jeseň si vyhradím aj jeden hríbový víkend.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 20.08.18 17:58

KK
karma
105.00

ja som asi jediná z rodiny, ktorá hríby nemusí, ale polievku robievam a hlavný ochutnávač je môj muž

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 20.08.18 20:56

IM
karma
100.00

dakujem za recept vyskušame

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 21.08.18 08:15

AS
karma
108.00

skúste niekedy polievku posypať čerstvou pažítkou! určite vám tiež bude chutiť

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 22.08.18 12:51

MM
karma
100.00

sestra nás zásobovala hubami, už nás opustila, chýba nám a huby tiež

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 22.08.18 17:56

DB
karma
114.00

rada varím hubovú polievku,aj keď sú to len šampiňónky.nedávam kaleráb,ale dávam najdrobnejšie krúpky-perličky,klasickú zápražku a vňaťku z petržlenu,alebo majoránkové plevy.

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 23.08.18 16:46

BS
karma
100.00

Tiež varím podobnú polievku, ale so zemiakmi, manžel huby nemusí:))

  • 1
Odpovedať

Zdena Paňková 24.08.18 12:44

ZP
karma
100.00

Polievky obľubujem všeobecne a hubová láka aj svojou typickou vôňou. Na takúto polievočku so skúseností sa nám najviac osvedčili plávky.

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 11:24

AS
karma
108.00

vyzerá úžasne, ale ja huby nemusím,.....

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 11:26

AS
karma
108.00

hubovú polievku varím len kvôli dcére a vnúčikovi

  • 1
Odpovedať

Táňa Slahučková 10.09.18 23:46

TS
karma
107.00

Hubová musí byť! :)

  • 1
Odpovedať

Barbora Kubelková 19.09.18 10:45

karma
113.00

AJ ja ju robím inak, táto má ale jednoduchšiu prípravu= šetrí čas. Super inšpirácia na víkendové varenie :)

  • 1
Odpovedať

Jana Dz 05.10.18 15:19

JD
karma
108.00

huby milujem na vsetky sposoby, prazenica, len tak osmazene alebo v polievocke. takuto podobnu robi aj moja mama. ja som ju este nikdy nevarila a vlstne ani neviem preco. ukladam a uvarim

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 09.10.18 17:44

JK
karma
103.00

túto polievku môžem jesť aj každy den

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 09.10.18 17:44

JK
karma
103.00

túto polievku môžem jesť aj každy den

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 29.11.18 22:16

ZS
karma
100.00

no ta teda vyzera nadherne musim niekedy skusit

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 23.01.20 09:25

JK
karma
103.00

bývam na strednom slovensku a tu rastu máme nasušené a polievku varievam často

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní