Každá skúsená kuchárka si teraz povie: Čo už len môže byť na hubovej polievke? Veď to nie je žiadna veda! Ak však patríte k tým, ktoré s varením ešte len začínajú alebo ste sa jednoducho k takejto polievke ešte doposiaľ nedostali, teraz je skvelá príležitosť to vyskúšať. Toto je tá najlepšia a najtradičnejšia (a zároveň najjednoduchšia) hubová polievka pod slnkom!
Rastú? Rastú!
Hoci je stále na tú pravú hubačku pomerne teplo a sucho, predsa len niekde rastú a tak pokojne vezmite košík a vyberte sa do lesa! Stred Slovenska hlási nemalý výskyt suchohríbov aj kuriatok, Kysuce sú zase posiate kozákmi a nájdu sa aj v Tatrách, Malých Karpatoch, Štiavnických vrchoch a na mnohých iných miestach nášho krásneho Slovenska. A prečo vás vlastne vyháňame na huby? Odpoveď je prozaická – nuž, tá pravá hubová polievka sa bez čerstvých húb jednoducho nezaobíde.
Zaujme ťa: Hubárska sezóna začína: Zisti, ako spracovať a uskladniť huby!
Recept na najlepšiu hubovú polievku
Na prípravu polievky budete potrebovať:
- 1,5 kg čerstvých húb*
- 2 cibule
- mrkvu
- petržlen
- kaleráb
- soľ, celé čierne korenie, mletú červenú papriku, rascu, olej (alebo masť) a petržlenovú vňať
*Odporúčame použiť hríby, masliaky, kuriatka alebo kozáky, ideálna je však zmes húb. Ak nemáte k dispozícii čerstvé huby, použiť môžete aj zamrazené.
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy:
Nadrobno nakrájanú cibuľu opečte na oleji alebo na masti, pridajte na plátky nakrájané huby a nechajte ich dusiť, podliate troškou vody. K mäkkým hubám pridajte soľ, celé čierne korenie, lyžičku rasce a lyžičku mletej červenej papriky, očistenú a pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb. Pridajte približne dva litre vody a nechajte variť. Polievka by mala byť skôr hustejšia, podľa toho prípadne dolievajte vodu, ak sa bude príliš vyparovať.
Tesne pred dovarením pridajte aj asi za lyžicu posekanej petržlenovej vňate. Neprežeňte to s ochutením polievky, aby sa čo najviac zachovala hubová chuť. Pri servírovaní si vrch polievky ešte posypte čerstvou petržlenovou vňaťou, čo bude tá pravá čerešnička na torte. Dobrú hubovú chuť!
Bude sa ti páčiť: RECEPT: Zeleninové rizoto so šunkou