Šampiňónová krémová polievka bez nutnosti zahusťovania múkou

Šampiňónová krémová polievka bez nutnosti zahusťovania múkou

Boli ste na nákup a z obchodu ste si priniesli čerstvé šampiňóny, ktoré na vás pozerali z pultu a svojim vzhľadom doslova lákali? Super, no viete aj, čo s nimi? Popražíte ich a pridáte do raňajkovej omelety alebo ich hodíte na domácu pizzu? Ak ešte nemáte jasný plán, tak vám poradíme – skúste túto šampiňónovú polievku, ktorá v jesennom a vlastne v akomkoľvek období zahreje i zasýti.

Šampiňóny možno na prvý pohľad nelákajú a dokonca ani ich hubová vôňa nemusí byť každému po chuti, no napriek tomu sa oplatí z času na čas dopriať si ich. Podľa všetkého sú šampiňóny naplnené vlákninou i draslíkom, mangánom i zinkom, železom i draslíkom. Potešujúce je, že obsahujú len minimálne množstvo tukov a sacharidov, takže sú viac-menej považované za diétnejšiu ingredienciu. Navyše v nich nájdeme aj aminokyseliny a až z 90 % sú tvorené vodou. Dokonca na 100 gramovú porciu obsahujú len 27 kalórií, aj vďaka čomu si získavajú na popularite. Vyskúšajte aj populárnu a chutnú šampiňónovú polievku.

šampiňónová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Na šampiňónovú polievku potrebujeme:

  • 400 g šampiňónov
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 0,5 l vývaru
  • 0,5 l mlieka
  • smotanu na varenie
  • soľ a čierne korenie
  • citrónovú šťavu a petržlenovú vňať (voliteľné)
  • olej

Očistíme si zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky. Zemiaky preložíme do hrnca, zalejeme vodou (po okraj zemiakov) a dáme variť. Keď nám zemiaky začnú vrieť, pridáme soľ a varíme ďalej do zmäknutia. Medzitým si nakrájame šampiňóny na plátky a na rozohriatom oleji ich orestujeme z oboch strán. Pridáme k ním nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Šampiňóny, cibuľu a cesnak restujeme približne 4 minúty, následne zalejeme vývarom. Necháme povariť (približne 10 minút) a k šampiňónom pridáme uvarené zemiaky (bez vody, tú však nevylievajte, ale odložte si pre prípad, že by ste potrebovali polievku trochu zriediť), mlieko, smotanu na varenie a necháme prevrieť. Odstavíme a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku nie je potrebné zahusťovať múkou, pretože škrob v zemiakoch spraví svoje a polievku jemne zahustí.

Na záver polievku dochutíme citrónovou šťavou (tento krok však môžete pokojne vynechať) a podľa potreby aj soľou alebo vegetou. Podávame s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, prípade aj s plátkami orestovaných šampiňónov (ak ste si ich zopár odložili nabok). Prajeme vám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Katarína Konečná 11.11.21 11:57

KK
karma
105.00

robievam podobnú, ale vyskúšam aj tento recept, ďakujem za inšpiráciu :)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 11.11.21 12:08

MR
karma
104.00

vyskúšame

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 12.11.21 06:10

ĽŠ
karma
100.00

Chutná polievočka, pripravujem podobným spôsobom.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.11.21 09:18

JK
karma
100.00

Je chutná občas robievam

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 12.11.21 16:47

ZS
karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 13.11.21 07:31

MK
karma
100.00

Určite vyskúšam, šampiňóny môžem stále

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 13.11.21 08:49

JK
karma
100.00

Rád varím určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 14.11.21 14:02

MP
karma
111.00

Výborná, ale miesto šampiňónov radšej hríby z lesa.

  • 0
Odpovedať

Alena Mattová 14.11.21 19:44

AM
karma
-1.00

jednoduchá a vynikajúca

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 17.02.22 12:47

JK
karma
100.00

Robíme troška inú no vyskúšam aj takto uvariť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní