Aktuálne obdobie praje chutným červeným plodom, ktoré sú sladké a šťavnaté. A tak by bolo hriechom neskúsiť nejaké recepty s jahodami, vďaka ktorým si toto ovocie môžete uskladniť na zimu alebo vychutnať v rôznych pokrmoch. Tradičný je, samozrejme, jahodový džem alebo taký kompót, ale skúšali ste už netradičnú jahodovú polievku? Aj keď slovo polievka evokuje niečo teplé, tak tento druh pokrmu sa pripravuje aj na studený spôsob, vďaka čomu sú polievky počas leta osviežujúce a tiež dokážu organizmus aspoň na chvíľu schladiť zvnútra.
Jedli ste už niekedy ovocnú polievku? Konkrétne polievku pripravenú z jahôd? Aj keď to možno evokuje skôr nejaký dezert, no na počudovanie skutočne hovoríme o polievke, ktorá je obohatená o pomarančovú a citrónovú šťavu. Tak neváhajte a vyskúšajte ju.
Odporúčame vyskúšať: Zdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí
Na jahodovú polievku potrebujeme:
- 600 g jahôd
- 40 ml pomarančovej šťavy
- 100 ml bieleho jogurtu
- 1 PL cukrového sirupu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- šťavu z citróna
- mätu na dozdobenie
Jahody si umyjeme, zbavíme zelenej stopky a nakrájame na menšie kúsky, ktoré sa lepšie mixujú. Jahody teda dáme do mixéra, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu, jogurt, cukrový sirup, vanilkový extrakt a rozmixujeme.
Cukrový sirup si vytvoríte jednoducho, a to tak, že dáte do vody cukor a zmes varíte dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Hotovú jahodovú polievku rozdelíme do misiek a podľa fantázie ozdobíme. Do polievky môžete pokojne pridať aj vodný melón bez jadierok. Jahody a melón sú skvelou kombináciou chutí, vďaka čomu polievka neberie lepšiu a sviežu chuť.
Keď máte pocit, že takáto polievka nemôže byť chutná, tak vytvorenú zmes môžete nechať aj zamraziť a vychutnať si takúto polievkovú zmrzlinu. Veď napokon, jahody a jogurt sa pridávajú aj do zmrzliny.