Kým vo francúzskej či stredomorských kuchyniach sú artičoky neoddeliteľnou a tradičnou súčasťou stravy, u nás až také bežné nie sú. Nejedného dozaista očaria svojim netradičným vzhľadom, keď však príde na ich prípravu, mnohí skôr tápu. Určite aj viacerí z vás s artičokami na tanieri ešte nemali tú česť. Je to však veľká škoda, kedže ide o veľmi výživnú a zdravú zeleninu s jedinečnou chuťou. Dá sa ju pritom pripraviť na množstvo spôsobov. Artičoky môžeme variť, dusiť, piecť, grilovať, dajú sa pridať do mnohých pokrmov, napríklad do cestovín či polievok, rovnako sú vítanou ingredienciou pri príprave pizze. Ak ste ich ešte nikdy nepripravovali, v dnešnom článku nájdete zopár tipov, ako na to.
Prečo jesť artičoky?
Než sa pustíme do varenie s artičokami, môžeme sa ešte pozrieť na ich vplyv na ľudské zdravie. Je mnoho dôvodov, prečo jesť artičoky a prečo ich pravidelne zaradiť do jedálnička. V prvom rade môžeme spomenúť, že ide o skutočne nízkokalorickú potravinu, ktorú je vhodné do stravy zaradiť aj pri redukcii váhy. Stogramová porcia má len okolo 50 kcal. V artičokách v podstate nenájdeme tuk, no telu doplnia vlákninu aj bielkoviny, viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, horčík a ďalšie minerály. Táto zelenina je známa priaznivým vplyvom na zdravie a činnosť pečene, a to vďaka látke cynarín. Okrem toho pozitívne vplývajú artičoky aj na trávenie či hladinu cholesterolu, majú tiež protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Poďme sa však už pozrieť na to, čo všetko sa z nich dá pripraviť!