Ako pripraviť artičoky? Tieto chutné recepty musíš vyskúšať!

Ako pripraviť artičoky? Tieto chutné recepty musíš vyskúšať!

  • 19
  • 4

Kým vo francúzskej či stredomorských kuchyniach sú artičoky neoddeliteľnou a tradičnou súčasťou stravy, u nás až také bežné nie sú. Nejedného dozaista očaria svojim netradičným vzhľadom, keď však príde na ich prípravu, mnohí skôr tápu. Určite aj viacerí z vás s artičokami na tanieri ešte nemali tú česť. Je to však veľká škoda, kedže ide o veľmi výživnú a zdravú zeleninu s jedinečnou chuťou. Dá sa ju pritom pripraviť na množstvo spôsobov. Artičoky môžeme variť, dusiť, piecť, grilovať, dajú sa pridať do mnohých pokrmov, napríklad do cestovín či polievok, rovnako sú vítanou ingredienciou pri príprave pizze. Ak ste ich ešte nikdy nepripravovali, v dnešnom článku nájdete zopár tipov, ako na to.

Prečo jesť artičoky?

Než sa pustíme do varenie s artičokami, môžeme sa ešte pozrieť na ich vplyv na ľudské zdravie. Je mnoho dôvodov, prečo jesť artičoky a prečo ich pravidelne zaradiť do jedálnička. V prvom rade môžeme spomenúť, že ide o skutočne nízkokalorickú potravinu, ktorú je vhodné do stravy zaradiť aj pri redukcii váhy. Stogramová porcia má len okolo 50 kcal. V artičokách v podstate nenájdeme tuk, no telu doplnia vlákninu aj bielkoviny, viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, horčík a ďalšie minerály. Táto zelenina je známa priaznivým vplyvom na zdravie a činnosť pečene, a to vďaka látke cynarín. Okrem toho pozitívne vplývajú artičoky aj na trávenie či hladinu cholesterolu, majú tiež protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Poďme sa však už pozrieť na to, čo všetko sa z nich dá pripraviť!

- Recepty s artičokami
1 z 5

1. Varené artičoky

Ako prvé je potrebné artičoky očistiť. Následne odstránime hrubé vonkajšie listy, ktoré sú na spodku pripevnené k stonke a nožnicami ostriháme tvrdé špicaté končeky listov. Potom celý vrch artičoky mierne zrežeme. Ak je stonka veľmi hrubá, väčšia a vláknitá, oškrabeme ju sčasti škrabkou na zemiaky či nožom. Takto pripravené artičoky pokvapkáme šťavou z citróna a varíme ich v osolenej vode 30 až 40 minút. Hotové sú vtedy, keď sú mäkké a jednotlivé lupene možno zľahka odtrhávať. Podobne je možné artičoky pripraviť aj na pare. Uvarené artičoky môžeme podávať ako prílohu k mäsu, taktiež s dipom ako občerstvenie na párty alebo s omáčkou ako hlavný chod či predjedlo.

Odporúčame: RECEPT: Mrkvový šalát ideálny na grilovačku alebo ako príloha k mäsu

Zdroj: Shutterstock®


  • 19
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Mária Chromíková 01.07.20 13:08

MC
karma
116.00

artičoky som ešte nejedlá ,dosť komplikovaná príprava.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 02.07.20 10:35

KK
karma
110.00

artičoky som ešte nejedla a neviem, či by to moji chlapi jedli, možno raz vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 29.07.20 19:31

karma
106.00

Artičoky som ešte nejedla, ale rada by som ich vyskúšala. Možno niekde v reštike ich budú ponúkať, tak si ich objednám.

  • 0
Odpovedať

Alica Marekova 30.07.20 12:45

AM
karma
-1.00

Zdá sa, že artičoky sú zdravé a treba ich zaradiť do jedálnička.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pleťová kozmetika

VIDEOTEST: Nový prírodný rad starostlivosti o pleť Nivea Naturally Good

  • 104
  • 2
  • 15.06.2020
Pleťová kozmetika

TEST: NIVEA – Expertný čistiaci pleťový gél s MicellAIR komplexom

  • 50
  • 7
  • 30.05.2020
Pleťová kozmetika

TEST: Nový rad prírodnej kozmetiky Nivea Naturally Good

  • 84
  • 1
  • 18.06.2020
TOPlist