Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu
  • 02.10.2015
  • Silvia Karasová

    • Zdieľaj:
  • 8

Ako často zaraďujete na svoj jedálniček tento farebne výrazný zázrak prírody? A že prečo zázrak? Červená repa má výrazne liečivé schopnosti a právom ju môžeme pomenovať aj ako vitamínová bomba. Má krásnu intenzívnu červenú až bordovú farbu a nezameniteľnú chuť. Možno v jej pôvodnom stave ihneď neulahodí vašim chuťovým pohárikom, na druhej strane, keď si prečítate v čom všetkom nám dokáže pomôcť, určite svoj postoj k nej prehodnotíte.

Apropo, keď už inak nedáte červenú repu si pri príprave môžete všakovako dochutiť, takže by ste ju na svoj jedálniček mali naozaj zaradiť bez výhovoriek.

Čo všetko v nej nájdeme?

Voľným okom samozrejme cenné látky neuvidíme, zato ich objavím tak, že ju budeme pravidelne konzumovať a na svojej imunite spozorujeme výrazné zmeny. Červená repa, u nás známa aj ako cvikla obsahuje množstvo minerálnych látok. Tie najdôležitejšie sú horčík, zinok, draslík a „kopec“ železa. Nechýba v nej ani jód, či mangán. Z vitamínov má najväčšie zastúpenie vitamín C a E. 

Odporúčame prečítať: Posilnite si imunitu bobuľami hrozna

Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Zdroj: Shutterstock®

Vďaka tomu, že je bohatým zdrojom liečivých látok, živín a minerálov je skvelým pomocníkom pre naše zdravie a krásu:

Vedci potvrdili, že červená repa výrazne pomáha znižovať krvný tlak. Ten, kto trpí vysokým tlakom by mal pravidelne piť šťavu z repy. Ideálne 2 šálky denne.

Overené sú aj jej protirakovinové účinky, v rámci prevencie, ale tiež liečby, či v procese rekonvalescencie. Šťava z repy pomáha zabraňovať aj nádorovému bujneniu.

Pomáha tiež zlepšovať činnosť nášho srdiečka a bojuje proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Pozitívne vplýva na náš zrak a pôsobí aj ako prevencia proti očným chorobám.

Červená repa tiež obsahuje veľké množstvo betainu, vďaka ktorému zabraňuje kôrnateniu tepien a podporuje tiež činnosť pečene.

Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Zdroj: Shutterstock®

Celkovo zlepšuje obranyschopnosť nášho organizmu a dopomáha aj k lepšiemu okysličovaniu našej krvi.

Repa sa hrdí aj močopudnými účinkami, prečisťuje naše obličky a tým aj celé telo. V procese detoxikácie je tak veľmi cenným pomocníkom.

Čistí nielen obličky, ale tiež črevá, z ktorých pomáha odstraňovať jedovaté látky, pôsobí proti zápche a aj v tejto súvislosti pomáha pri chudnutí.

Vďaka vitamínu C, ale najmä E a vďaka obsahu zinku je červená repa aj akýmsi „skrášľovačom“. Pleti vracia zdravie, zbavuje ju problémov s akné, posilňuje nechty a zbavuje ich lámavosti a v neposlednom rade sa pri konzumácii repy môžete tešiť aj na zdravšie a pevnejšie vlasy.

Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Zdroj: Shutterstock®

Ako si repu pripraviť?

Repu je najlepšie odšťaviť a denne vypiť aspoň dve šálky. Ak si ju chcete ešte nejako ochutiť, skúste konzumáciu s inými druhmi zeleniny (napríklad mrkva, zeler), alebo s ovocím, či už maliny, jahody, jablko, alebo dokonca banán.

Z červenej repy ale môžete vyčariť aj chutné jedlá. Uvarte si boršč (podľa niektorých receptov v nej mäso nenájdete, iba vývar z repy), uduste, upečte, alebo dokonca ugrilujte a podávajte ako prílohu, alebo do šalátov. Vynikajúca je napríklad kombinácia grilovanej červenej repy (predtým ju uvarte do mäkka), so slaným syrom (feta, ovčí, či kozí).

Odporúčame prečítať: 7 krát ako sa starať o zuby a ústnu dutinu

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

    • Zdieľaj:
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Martina Zahoranová 02.10.15 19:20

MZ
karma
92.00

červená repa je super a pripravujeme si ju doma na rôzne spôsoby či už varenú , pečenú alebo odšťavenú

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 02.10.15 20:28

JK
karma
100.00

Pestujem ju doma a zaváram z chrenom máme radi a inak skvelý článok

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 05.10.15 16:10

MM
karma
118.00

úroda bola dobrá, takže vyskúšame

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.15 19:29

AK
karma
100.00

Šťava z repy mi veľmi nechutí,ale keď sa zmieša s mrkvou tak je lepšia.

  • 0
Odpovedať

Alexandra Hlinková 08.12.15 21:32

AH
karma
-1.00

Cviklovy salat je najlepsi :) okrem toho,ze je zdravy tak naozaj chuti super.. Ked nemam moc casu na pripravu, tak kupujem v Lidli -odporucam ten chuti fakt skvele :)

  • 0
Odpovedať

Marta Mihoková 10.12.15 08:33

MM
karma
106.00

Z cvikli robím rôzne šaláty či už surové alebo varené

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 01.02.16 11:58

karma
93.00

viem, že je veľmi zdravá ale nejako mi moc nechutí, zjem ju iba keď jej chuť preráža niečo iné :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 24.05.20 15:07

KS
karma
133.00

Každý rok pestujeme za zavárame prípadne aj odšťavujeme :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Kvasený medvedí cesnak: Najstarší spôsob jeho uchovania do zásoby
Inšpirácie

Kvasený medvedí cesnak: Najstarší spôsob jeho uchovania do zásoby

  • 6
  • 16.04.2022
Španielsko chce zaviesť menštruačné voľno. Prijala by si ho aj ty?
Pre ženy

Španielsko chce zaviesť menštruačné voľno. Prijala by si ho aj ty?

  • 1
  • 19.05.2022
Hnojenie izbových rastlín – ako na to, aby sa rastlinám darilo?
Domácnosť

Hnojenie izbových rastlín – ako na to, aby sa rastlinám darilo?

  • 7
  • 08.06.2022
TOPlist