Cviklové placky s jogurtovým dresingom: Zdravá jesenná pochúťka

Cviklové placky s jogurtovým dresingom: Zdravá jesenná pochúťka

Červená repa je známa už mnoho rokov. Kedysi sa využívala pre jej liečebné účely, neskôr objavili jej využitie aj v kozmetickom priemysle. Cvikla má totižto krásnu výraznú farbu, ktorú kedysi využívali namiesto rúžu na pery či dokonca namiesto lícenky. Ba aj dnes ju mnohí využívajú práve na tieto účely a pridávajú ju do balzamov na pery.

Cvikla sa však nestratí ani v gastronómii. Skvelé je cviklové rizoto, cviklové smoothie s ananásom a jablkom, no dopriať si môžete aj ďalšie recepty z cvikly, ako je šalát s cviklou a vlašskými orechmi alebo cviklové hranolčeky. Receptov je mnoho a jeden ďalší dnes máme pre vás aj my.

Odporúčame: Tekvicový smoothie nápoj: Dopraj si zdravú tekvicu v tekutej forme!

recept na zdravé placky

Zdroj: Shutterstock®

Na cviklové placky potrebujete:

  • 1 uvarenú cviklu
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžicu hladkej múky (špaldovej)
  • 1 lyžicu celozrnnej špaldovej múky
  • soľ, čierne korenie, drvenú rascu a iné korenie (podľa chuti)
  • olivový olej

Jogurtový dresing:

  • 70 g bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • syr podľa chuti (feta, niva, balkánsky)
  • soľ a korenie na dochutenie
recept na cviklové placky

Zdroj: Shutterstock®

Uvarenú cviklu očistíme a postrúhame na najširšom strúhadle. Pridáme k nej vajíčko, nadrobno nasekanú cibuľu, múku a korenie. Všetko premiešame a necháme chvíľku postáť, aby sa nám spojili všetky ingrediencie a prepojili všetky arómy.

Medzitým si pripravíme dresing. Zmiešame biely jogurt s pretlačeným cesnakom, dochutíme korením a pridáme syr (najlepšie nastrúhaný).

Dáme si rozohriať panvicu, potrieme ju troškou olivového oleja a pomocou lyžičky si na panvici vytvoríme menšie placky, ktoré opekáme z oboch strán. Nerobte úplne hrubé placky, aby sa vám dobre prepiekli. Ak sa vám nechce stať pri sporáku, tak ich môžete dať upiecť do rúry. Po upečení podávame s pripraveným dresingom. Prajeme dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Jana Komadová 02.11.20 12:35

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.11.20 07:31

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, ďakujem za recept!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 03.11.20 12:11

MC
karma
109.00

pre mňa nie veľmi lákavé ,aj keď mám cviklu rada.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 03.11.20 20:39

karma
109.00

Placky som skúšala už všelijaké,ale cviklové ešte nie.Žeby som vyskúšala ?

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.11.20 17:36

MM
karma
100.00

ešte máme niečo z úrody, rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Iveta Sýkorová 09.11.20 21:21

IS
karma
-1.00

cviklu na jesen velmi rada zaradujem do nasho jedalnicka, tento recept urcite vyskusam

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 23.11.20 16:51

MB
karma
108.00

Tak dnes na obed sme si do práce objednali niečo podobné a zaumienila som si že si aj nájdem recept lebo mi veľmi chutili a hľa.. hneď prvý recept mi od Vás vybehol. Som veľmi rada a vyskúšam ich urobiť aj mojej rodinke :) Ďakujem

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 17:24

KS
karma
133.00

Ani som nevedela, že cvikla sa dá pripraviť na toľko rôznych spôsobov. Vždy keď jej mám veľa, tak ju iba zavarím a hotovo, musím to napraviť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní