Kaleráb – zelenina plná vlákniny

Kaleráb – zelenina plná vlákniny
  • 15.11.2016
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 17
  • 12

Plodina, ktorá sa v našich zemepisných šírkach pestuje takmer v každej záhrade. Tak by sa dala opísať nie veľmi obľúbená hlúbová zelenina – kaleráb. Väčšinou ho pridávame do zeleninových polievok či kapustových šalátov.

Kaleráb si však zaslúži omnoho viac našej pozornosti, pretože obsahuje nemalé množstvo vlákniny a vitamínov, ktoré v chladnom období potrebuje naše telo ako soľ. 

 

 Čo obsahuje?

Kaleráb obsahuje vitamíny skupiny B ako sú  B1, B2, B3, B5, nemalé množstvo vitamínu C, ktorý zabezpečuje optimálnu hladinu hormónov a posilňuje imunitný systém a mnohé minerálne látky. Nájdeme v ňom železo, vápnik, horčík, draslík, zinok alebo mangán.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Kaleráb – zelenina plná vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

Zelený zdroj vlákniny

Kaleráb obsahuje veľa rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Tá sa nachádza najmä v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a strukovinách. Pomáha pri problémoch so zápchou, vysokým cholesterolom a rovnako sa považuje za účinnú prevenciu rakoviny hrubého čreva a chorôb srdca.

 Aké sú účinky kalerábu?

  • spevňuje pokožku a vlasy
  • pomáha telu udržiavať zdravé zuby a ďasná
  • má minimálne množstvo tuku a žiadny cholesterol
  • posilňuje srdce
  • zlepšuje náladu a pomáha prekonávať stres
  • stimuluje okysličenie organizmu
  • zlepšuje koncentráciu
  • pomáha pri problémoch so zápchou

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Kaleráb – zelenina plná vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

 Kalerábový šalát

Suroviny:

  • 1 kaleráb
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 10 g chrenu  
  • 100 g kyslej smotany
  • citrónová šťava 
  • soľ

Príprava:

Kaleráb očistíme, opláchneme a spolu s cibuľou a mrkvou nakrájame na jemné rezance. Kyslú smotanu dochutíme soľou, postrúhaným chrenom, citrónovou šťavou a premiešame. Dresing pridáme k pokrájanej zelenine a zľahka premiešame.

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Kaleráb – zelenina plná vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

    • Zdieľaj:
  • 17
  • 12
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Iveta Moravčíková 15.11.16 18:36

IM
karma
100.00

taký mladučký zo záhradky mnam

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 16.11.16 10:31

MB
karma
100.00

jej to som rada ze ste to pripomenuli.. na nase povodne zeleniny sa akosi zabuda...

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 16.11.16 16:04

karma
93.00

kaleráb nemám rada

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 02.12.16 20:22

SK
karma
119.00

papáme

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.12.16 10:02

ľO
karma
-1.00

už si robím chúťky na šalátik

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 15.12.16 21:30

IG
karma
-1.00

Konzumujem pravidelne - občas si zmixujem kaleráb,mrkvu s tofu a pridám himalájsku soľ a mám nátierku ;)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 12:55

MZ
karma
-1.00

Nie je nad ten domáci :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:04

JS
karma
-1.00

pestujeme

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:04

JS
karma
-1.00

vyprážaný je dobrý

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:04

JS
karma
-1.00

treba ho jesť s mierou

  • 0
Odpovedať

simona vician 27.01.17 08:51

SV
karma
100.00

často chystam detom aj do skoly do desiatovych boxov, samozrejme na zelanie deti :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.02.17 18:16

JK
karma
100.00

Zaujímavý šalát

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Voľný čas

Právo na lásku: Strhujúci príbeh zakázanej lásky od Jany Pronskej

  • 0
  • 0
  • 26.11.2020
Pre ženy

Ako sa môže prejaviť zápal maternice? Toto sú časté varovné signály!

  • 70
  • 4
  • 27.08.2020
Inšpirácie

Staré mamy prezradili: Ako uvariť dokonalý mäsový vývar?

  • 64
  • 6
  • 31.08.2020
TOPlist