Lepšia, než zemiaky: Nauč sa jednoduché recepty z kvaky!

Lepšia, než zemiaky: Nauč sa jednoduché recepty z kvaky!

Vyzerá ako repa a jej chuť prirovnávajú k zemiakom. Kvaka sa naozaj nemá čím chváliť, keď hovoríme o jej popularite, pretože ju len tak bežne v domácnostiach nenájdete. Ale prečo to tak je? Ide o extrémne chutnú a výživnú koreňovú zeleninu, ktorá prežíva top sezónu práve v zime, keď iná zelenina spí dlhým spánkom, čo je jej jednoznačná výhoda. Možno ju nepoužívame preto, lebo nevieme, ako na to. To sa však zmení. Povieme vám, ako si pripraviť jednoduché recepty z kvaky.

Kvakové pyré

Zemiakové pyré patrí do slovenskej kuchyne už odpradávna a nevieme si bez neho predstaviť rezne alebo mäso na šťave či iné tradičné jedlá. Aj zemiakové pyré nás môže po čase omrzieť a vtedy prichádza na scénu práve kvaka. Pyré z nej má hneď niekoľko výhod. Je výživnejšie a dokonca sa aj jednoduchšie pripravuje, pretože sa nemôže stať, že kvakové pyré pokazíte. Jednoducho kvaku ošúpte, nakrájajte na kocky a povarte do mäkka. Následne ju s maslom a mliekom potlačte alebo rozmixujte. Na kvake je krásne to, že sa z nej nedá spraviť lepidlová hustá hmota, keď to preženiete s varením či mixovaním.

Vyskúšaj aj: Recept na obrátený koláč s banánmi a karamelom: Dôvod začať piecť!

Pyré z kvaky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: shutterstock.com/pinterest.com

Kvakové hranolky

Milujete hranolky, no tie z vrecka z mrazničky si kvôli štíhlej línii doprajete len zriedka? Prejdite na oveľa zdravšiu a nutričnejšiu verziu, ktorú si zamilujete vy aj vaša rodina! Kvakové hranolky pripravíte podobne ako tie zemiakové, ktoré mnohé gazdinky pripravujú doma samy. Kvaku si olúpte, narežte na hranolčeky približne rovnakej veľkosti a potom ich polejte olivovým olejom, prípadne kokosovým či iným, podľa vlastnej preferencie. Pridajte soľ, korenie a granulovaný cesnak alebo iné korenie, ktoré máte radi. Napríklad aj chilli. Takto namarinované hranolky pečieme na pečiacom papieri v trúbe na 220 stupňov približne pol hodiny, kým sa nebudú pekne ligotať.

rýchle recepty z kvaky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Zapekaná kvaka

Niekedy si ako prílohu k mäsu pripravujeme zemiaky, zapekané so smotanou a so syrom. Neexistuje dôvod, prečo by sme aj v tomto prípade nemohli zemiaky nahradiť kvakou. Kvaku nakrájajte na tenké plátky a poukladajte ju do maslom vytretej zapekacej nádoby. Posypte syrom a prelejte šľahačkovou smotanou alebo smotanou na varenie, v ktorej môžete syr predtým rozpustiť. Dajte zapekať na pol hodinu na 180 stupňov. Desať minút pred koncom môžete pridať vrstvu parmezánu.

Ak sa vám ani jeden z vyššie uvedených receptov nepozdáva, skúste s kvakou experimentovať ešte viac. Hodí sa do polievok, ale aj do zeleninových príloh, pod mäso spolu s ostatnou koreňovou zeleninou. Kvaku môžete dokonca pridať aj do koláčového cesta!

- Anketa

SKÚŠALI STE UŽ JESŤ KVAKU?

Odpovedalo 677 ľudí  

Kvaku pripravujem bežne.
27%
Áno, niekedy som ju už jedla.
32%
Myslím, že nie.
5%
Kvaku som ešte neskúšala.
35%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Daniela Bieliková 31.10.18 09:46

DB
karma
117.00

Keď som bola malá, kvaku pestovala moja babka na záhrade, od vtedy som sa s ňou nestretla...je to zabudnutá plodina, čo je veru škoda

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 31.10.18 18:41

ĽŠ
karma
100.00

Kvaka je naozaj skvelá, žiaľ, posledné roky sa nedarí ju dopestovať.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 15:47

KS
karma
133.00

Nepestujeme doma, ale po tomto asi začneme :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní