Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!

Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!
  • 18.11.2015
  • Barbora Vizváryová

Aj vám tečú slinky už len pri pomyslení na pizzu? Kto by túto taliansku lahôdku nemiloval. Denne prechádzame okolo množstva fast food reštaurácií a takmer v každom ju vystavujú vo výkladoch, aby lákala naše chuťové poháriky.

Je to delikatesa, o tom niet pochýb. Čo však v prípade, keď myslíme i na svoj žalúdok a vieme, že jemu by sa tento výber určite nepáčil?

Ako i hocičo iné, aj pizza sa dá pripraviť tak, aby sme príliš nezaťažili trávenie a zjedli celkom hodnotné jedlo. Samozrejme, nie je úplne vhodná, ak chceme schudnúť, pretože je z kysnutého cesta. Ako občasné spestrenie bežného zdravého jedálnička je však priam ideálna. Dôležitý je výber surovín. Márne by sme v nej hľadali slaninku či klobásku, ktoré sú typické pre obľúbenú sedliacku pizzu. Základom je brokolica, karfiól a mozzarella.

Aby bola naša pizza ešte zdravšia, použijeme špaldovú múku, ktorá je vhodná i pre alergikov. Inak je už na každom z nás, akú zeleninu a iné suroviny použijeme. Je však dôležité vyhnúť sa mastným výrobkom, ako napríklad slanine. Pri pečení pustí mastnotu a často sa i v reštauráciách stáva, že pizza vyzerá ako obliata tukom. A to nám naozaj neprospieva. Poďme si teda ukázať, ako takúto zdravšiu alternatívu pizzy vytvoriť.

Odporúčame tiež vyskúšať: Maškrtíme zdravo: Špaldovo-jablkový koláč s hrozienkami a brusnicami

recept na zdravu pizzu

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 400 ml vody
  • 5 lyžíc oleja
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • pizza korenie (podľa uváženia, ja som použila 2 čajové lyžičky)
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 20 g kvasníc (približne polovicu klasickej kocky)
Ak ste doteraz nevedeli, akú zdravú špecialitu najbližšie pripraviť, dúfam, že som vás inšpirovala. Hor sa na nákup a ideme piecť! Prajem dobrú chuť!

Zdroj: Shutterstock®

Na pizzu budeme potrebovať:

  • rajčinový pretlak (ja som použila domáci kečup)
  • kuracia šunka
  • 2 balíčky mozzarelly
  • syr eidam
  • 3 uvarené vajíčka
  • udusená brokolica a karfiol
  • kukurica

Odporúčame tiež vyskúšať:  5 skvelých receptov na varené víno

recept na zdravu pizzu

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. V troche osladenej teplej vody si rozmrvíme kvasnice a necháme ich vykysnúť na teplom mieste. V mise zmiešame dva druhy múky so soľou a korením a vylejeme vykysnutý kvások. Premiešame vareškou a prilievame zvyšnú vodu a olej. Cesto dáme miesiť asi na 15 minút.

2. Vymiesené cesto necháme ešte 10-15 minút prikryté pokysnúť. Potom ho vyberieme z misy, pomúčime a hnetieme. Bochník rozdelíme na 2 časti (ak máme menší plech, môžeme aj na 3). Pomúčime dosku a vyvaľkáme prvú časť. Cesto musí byť tenké, ale nie až tak, že sa roztrhne. Vyvaľkané ho prenesieme na vymastený plech a tam ešte upravíme do požadovaného tvaru.

Odporúčame tiež vyskúšať:  Šťavnaté francúzske zemiaky

recept na zdravu pizzu

Zdroj: Shutterstock®

recept na zdravu pizzu

Zdroj: Shutterstock®

3. Teraz už je to naozaj jednoduché. Cesto potrieme pretlakom (alebo kečupom) a postupne pridáme všetky suroviny. Ja som použila šunku, mozzarellu nakrájanú na malé kúsky, vajíčka na kolieska, brokolicu, karfiól a kukuricu.

4. Takto pripravenú pizzu dáme do vyhriatej rúry (180°C) a pečieme približne 15 minút. Potom ju ešte posypeme kúskami syra eidam a pečieme asi 5 minút.   

Odporúčame tiež vyskúšať:  Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Čokoládový Cheesecake

recept na zdravu pizzu

Zdroj: Shutterstock®

Ak ste doteraz nevedeli, akú zdravú špecialitu najbližšie pripraviť, dúfam, že som vás inšpirovala. Hor sa na nákup a ideme piecť!

Prajem dobrú chuť!

Zdroj foto: Daniel Rajcsányi

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Gabriela Vrabľová 18.11.15 10:34

GV
karma
85.00

mňam, pizzu mám veľmi rada a rada si ju pripravím aj doma

  • 0
Odpovedať

Karolína Zacharová 18.11.15 12:21

KZ
karma
-1.00

Vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 18.11.15 17:21

MZ
karma
92.00

pizzu máme radi a občas ju pripravím aj doma a túto zdravšiu verziu tiež určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 18.11.15 21:41

karma
93.00

skutočne zdravá pizza z cuketového cesta je úplne famózna :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 06.12.15 16:54

karma
-1.00

vyzerá to dobre :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 06.12.15 18:07

SK
karma
92.00

vyzerá to super, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 07.12.15 16:44

AK
karma
100.00

už sa mi zbiehajú slinky

  • 0
Odpovedať

Barbora Klejchová 08.12.15 17:06

BK
karma
-1.00

Ta je supér, už jsem jí udělala a chutnala báječně, díky za typ

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 08.12.15 20:12

SK
karma
114.00

zasa nieco nove...

  • 0
Odpovedať

Zuzana Boháčiková 11.12.15 09:36

ZB
karma
-1.00

Tak toto je pecka. Dá sa tento recept aj vytlačiť? :) PS: Nemôže byť použitá jedna špaldová múka? Bude to problém?

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.12.15 18:02

JK
karma
100.00

mňamkýýý robievam doma no zo špaldovej múky som ešte nejedla

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 28.12.15 16:06

AN
karma
-1.00

Vyzerá to chutne

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 04.11.21 18:48

KS
karma
133.00

Všetko nezdravé sa dá premeniť na zdravšiu verziu s obmenou pár surovín :-) Ale počula som už aj o zdravšej pizzy pripravenej na panvici :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní