Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!

Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!
  • 30.06.2018
  • Simona Kostková

  • 73
  • 5

Určite si aj vy lámete hlavu nad tým, aký džem spraviť. Marhuľového máte plnú špajzu, ríbezľový je príliš horký, jahodový zas sladký. Poprípade vám zvýšila doma rebarbora, z ktorej ste robili koláč a neviete, čo s ňou. Presne preto vám prinášame neskutočný recept na ešte neskutočnejší džem. Rebarbora je tá pravá zelenina na leto – ani sladká, ani kyslá.

Okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov, je veľmi dobrá pre naše kosti, pre zníženie nášho stresu, ničí zápal a dokonca pomôže aj so zhadzovaním kíl. Samotnú rebarboru si však nikdy nedávajte surovú, pretože obsahuje veľa toxických látok. Doprajte si ju radšej vo forme sladko-kyslého džemu, ktorý vám popletie hlavu!

Budeme potrebovať:

  • 1,5 – 2 kg rebarbory

  • 1 kg kryštálového cukru

  • 1 dcl rumu

  • 1 citrón

Vyskúšaj tiež: Recept na lekvár z muchovníka: Dostane ťa svojou chuťou!

rebarbora

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Rebarboru si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola celá ponorená. Varíme dovtedy, dokým nezmäkne a voda nezačne hustnúť. Následne pridáme cukor, rum a šťavu z citróna. A miešame do úplného zhustnutia.

Samozrejme, môžeme to spraviť aj úplne inak. Rebarboru, nakrájanú na kocky, zasypeme cukrom, pridáme citrón a necháme zmäknúť cez noc. Na ďalší deň už len rozvaríme a pridáme rum. Tento variant máme overený a môžeme potvrdiť, že lepší džem sme nikdy nemali! Zaujímavosťou je, že tento džem, ako aj iné, môžete použiť namiesto cukru na dosladenie zálievky na šalát.

džem

Zdroj: Shutterstock®

Ako spraviť džem lepší?

Na osladenie džemu nemusíte vždy použiť iba cukor! Nebojte sa experimentovať, a vyskúšajte cukor nahradiť stéviou, ktorá sa považuje za zdravší a menej sladký variant cukru. Avšak pri jej používaní nesmiete použiť nadmerné množstvo, pretože inak by ste vo výsledku mohli mať doma poháre s trpkým džemom. Vyskúšať tiež môžete kokosový cukor, ktorý dodá vášmu džemu jemne karamelový nádych a je vhodný aj pre diabetikov. Použiť môžete aj rôzne sirupy, ako je datľový, javorový či agávový.

Ďalším super nápadom je kombinácia ovocia, v našom prípade zeleniny a ďalšieho ovocia či zeleniny. Konkrétne k rebarborovému džemu sa veľmi hodí zázvor, pomaranč, jahoda alebo hrozno. Okrem toho si ho môžete osladiť škoricou či okoreniť chilli korením. Vytvorte z jednoduchého receptu majstrovské dielo, vďaka ktorému sa budete cítiť ako v luxusnej reštaurácii. Dobrú chuť!

Mrkni sem: Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!

- Anketa

MÁTE RADI REBARBORU?

Odpovedalo 294 ľudí  

Áno
97%
Nie
1%
Nikdy som ju neskúšala
2%

  • 73
  • 5
Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Soňa Horáčková 26.07.18 14:41

SH
karma
94.00

rebarborový džem som nikdy neskúšala, zaujímavé...

  • 0
Odpovedať

Robert Jurčák 06.08.18 07:38

RJ
karma
100.00

rebarboru som zatiaľ poznal len ako prísadu do koláčov....oplatí sa vyskúšať aj toto...

  • 0
Odpovedať

Jana Džavanová 06.08.18 20:11

JD
karma
105.00

peciem len rebarborovy kolac, u nas doma sme ju v kuchyni nepouzivali, az manzel ma priviedol k reberbore, lebo je prijemne kyselkava a kolacik z nej mu velmi chuti. neviem si velmi predstavit dzem, ale preco nie.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 14.08.18 13:18

MB
karma
95.00

My z nej robievame puding, alebo kolac, ale mozno vyskusam aj dzem, mame ju velmi radi, pre jej kyslastu chut.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 11.09.18 23:18

ZS
karma
100.00

Raz ho vyskúšam, rebarbora je skvelá.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Voľný čas

Darca hviezd: Nádherný príbeh o zázraku čítania

  • 54
  • 1
  • 15.09.2020
Voľný čas

Ikonické Pumpkin Spice Latte vo vegánskej verzii: Určite si ho obľúbiš

  • 49
  • 6
  • 24.09.2020
Inšpirácie

Dovolenky blogerov na Slovensku: Ako dovolenkovali v minulosti a ako dnes?

  • 28
  • 1
  • 26.08.2020
TOPlist