Cítite sa po sviatkoch stále plní, no radi by ste si aj tak dali niečo dobré? Na sladké určite nemáte ani pomyslenie a na pribudnuté kalórie sa už teraz pozeráte s obavou.
Prinášame vám skvelý recept na jednoduchý a svieži dezert, z ktorého určite nepriberiete. Jeho chuť je skôr príjemne kyslá, takže vám sladké zákusky určite nepripomenie.
Hlavnou zložkou tejto torty sú jablká a piškóty. Ak použijete špaldové a vynecháte pridanie trstinového cukru, dezert je priam zdravý. Navyše, jeho príprava trvá veľmi krátko, preto, ak nemáte čas piecť, jablková torta je skvelou voľbou.
Odporúčame prečítať:FIT cookies s hrozienkami a čokoládou
Odporúčame prečítať: Zdravé domáce recepty: 3x smoothie proti jarnej únave
Budeme potrebovať:
- ¾ kg jabĺk
- 4 dcl vody
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 a ½ lyžičky mletej škorice
- 1 zlatý klas
- piškóty
Postup:
1. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a polovicu z nich postrúhame. Druhú polovicu nakrájame na malé kúsky. Obidve časti dáme spolu do hrnca, pridáme 2 dcl vody, trstinový cukor a škoricu. Dusíme, pokiaľ jablká úplne nezmäknú.
2. Vo zvyšných 2 dcl vody rozmiešame zlatý klas a vylejeme ho do zmäknutej jablkovej zmesi. V tejto chvíli stále miešame, lebo zmes začne hustnúť. Necháme 2 minútky vrieť a odstavíme z ohňa.
3. Tortovú formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a na dno poukladáme piškóty. Časť teplej jablkovej hmoty vylejeme na piškóty a pridáme ďalší rad piškót. Znovu vylejeme časť zmesi a poukladáme ešte niekoľko piškót, na ktoré už vylejeme všetku jablkovú hmotu.
4. Necháme vychladnúť a hlavne, poriadne stuhnúť, aby piškóty vsiakli jablkovú zmes. Najlepšie je dať tortu na niekoľko hodín do chladničky alebo si ju pripraviť večer a podávať nasledujúci deň.
Odporúčame prečítať: Zdravý sladký obed? Vyskúšajte špaldové lievance s javorovým sirupom
Veríme, že sme vás inšpirovali a vyskúšate túto jednoduchú nepečenú tortu, z ktorej navyše ani veľmi nepriberiete.
Dobrú chuť!