Nepečené dezerty z kokosu

Nepečené dezerty z kokosu
  • 27.12.2023
  • Lucia Hausknechtová

Ak máte chuť na niečo sladké, ale pečenie nie je vašou obľúbenou činnosťou, vyskúšajte si pripraviť sladké nepečené dezerty. Hlavnú úlohu v týchto nepečených receptoch bude mať kokos, ktorý je nielen počas Vianoc obľúbenou ingredienciou.

Jeho veľkou výhodou tiež je, že neobsahuje žiadne alergény, má jedinečnú kombináciu mastných kyselín a obsahuje veľmi malé množstvo kalórií.

V hlavnej úlohe kokos!

Kokos je ovocie, ktoré pochádza z kokosovníka a je veľmi populárne po celom svete. Kokos má tvrdú, vláknitú vonkajšiu šupku a vnútri obsahuje mäkkú bielu dužinu a sladkú kokosovú vodu.

  • Kokosová voda, ktorá sa nachádza vo vnútri mladých kokosov, je zdravý nápoj, ktorý je bohatý na minerály a elektrolyty, ako sú draslík, vápnik a horčík. Je to tiež ľahko stráviteľný nápoj, ktorý pomáha hydratovať telo.
  • Kokos sa tiež používa na výrobu mlieka, ktoré je populárne v alternatívnych stravovacích režimoch, ako je napríklad vegánska strava. Kokosové mlieko je hustý nápoj, ktorý sa často používa na prípravu exotických jedál a nápojov.

Celkovo je kokos považovaný za zdravé a výživné ovocie, ktoré poskytuje množstvo živín a zdravotných výhod. Používa v rôznych formách v kuchyni, kozmetike, ale aj v zdravej výžive.

Prečo sú nepečené kokosové dezerty také obľúbené?

Nepečené kokosové dezerty sú veľmi obľúbené z niekoľkých dôvodov:

  • Jednoduchosť prípravy - nepečené kokosové dezerty nevyžadujú žiadne pečenie. Stačí zmiešať jednoduché suroviny a nechať ich stuhnúť v chladničke. Sú veľmi rýchle a jednoduché na prípravu, čo ocenia aj menej skúsení kuchári.
  • Osviežujúca a exotická chuť - kokos má charakteristickú chuť, ktorá je osviežujúca a príjemná. Jeho sladká a jemná chuť sa výborne kombinuje s inými prísadami ako čokoláda, ovocie či orechy. Tieto dezerty sú výbornou voľbou pre ľudí, ktorí majú radi exotické chute.
  • Zdravá alternatíva - nepečené kokosové dezerty často obsahujú zdravé prísady ako orechy, semienka, ovocie a med. Kokosový olej a mlieko sú bohaté na zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Tieto dezerty nie sú príliš sladké a môžu byť aj bezlepkové, čo ich robí vhodnými pre ľudí s rôznymi diétnymi obmedzeniami.
  • Variabilnosť - možností, ako si prispôsobiť nepečené kokosové dezerty, je veľa. Môžete ich povrch ozdobiť ovocím, čokoládou, cukrom, orechmi alebo kúskami kokosu. Môžete ich aj kombinovať s inými dezertmi a vytvoriť tak originálne pochúťky.

Pre tieto dôvody sú nepečené kokosové dezerty veľmi obľúbené u ľudí rôznych vekových kategórií a chutnajú výborne ako dezert, ale aj ako snack na osvieženie chutí.

Neprehliadnite: Nafúknuté brucho z potravín? TIETO robia najviac zloby!

Nepečené dezerty z kokosu

Zdroj: redakcia KAMzaKRASOU.sk - Lucia Hausknechtová

Kokosové tyčinky - čo všetko budete potrebovať?

  • 2 šálky strúhaného kokosu
  • 1 šálka vlašských orechov
  • 1 šálka sušených hrozienok
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 2 polievkové lyžice medu

Kokosové tyčinky - postup prípravy

Sušené hrozienka namočíme najskôr na pár hodín do vody. Potom ich scedíme a rozmixujeme s orechmi a kokosom najemno. Pridáme kakao, rozpustený olej, med a znova premixujeme. Hmotu natlačíme do formy vyloženou papierom na pečenie a dôkladne utlačíme. Dáme na pár hodín do chladničky. Na záver stuhnuté cesto vyklopíme a nakrájame na tyčinky.

Odporúčame aj: Recept na vaječný likér: Najlepší drink na vianočné sviatky aj Silvester!

Nepečené dezerty z kokosu

Zdroj: redakcia KAMzaKRASOU.sk - Lucia Hausknechtová

Kokosové guľky

  • 1 šálka strúhaného kokosu
  • 1 šálka mletých mandlí 
  • 1 šálka mletých lieskových orechov
  • 1 šálka sušených brusníc (namočených cez noc v rume)
  • 1/2 šálky kakaa
  • 5 polievkových lyžíc agáve sirupu
  • 5 polievkových lyžíc rozpusteného masla

Kokosové guľky - postup prípravy

Všetky suroviny vložíme do misy a vypracujeme z nich cesto. Potom z neho formujeme guľky, ktoré obalíme v kokose alebo kakau. Uložíme ich na plech a dáme na 2 hodiny do chladničky.

Tip pre vás: Najškaredšie vianočné stromčeky vôbec: To si aj niekto kúpil?

Nepečené dezerty z kokosu

Zdroj: redakcia KAMzaKRASOU.sk - Lucia Hausknechtová

Kokosový cheesecake s malinami

  • 2 šálky kešu orieškov
  • 2 mrazené banány 
  • 4 polievkové lyžice javorového sirupu
  • 2 šálky malín 
  • 1 mrazený banán
  • 3 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 3 lyžice kokosu

Predtým ako sa pustíme do prípravy receptu namočíme kešu oriešky na noc do vody. Ako prvé v mise rozmixujeme kešu oriešky, mrazené banány a javorový sirup. Cesto rozdelíme do mafinových košíčkov, pričom ho ukladáme len do 1/3 košíčkov. Potom ho dáme do mrazničky. Medzitým pripravíme malinový krém. Zmixujeme maliny, mrazený banán, strúhaný kokos a kokosový olej. Krém nalejeme do zmrazených košíčkov a dáme opäť vychladiť.

Zdroj úvodnej foto: redakcia KAMzaKRASOU.sk - Lucia Hausknechtová

Aktualizované na 27.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

24 komentárov

Marika Michálková 06.12.16 11:41

MM
karma
107.00

tie guličky vyzerajú výborne ;)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.12.16 12:36

karma
108.00

Tak to musí byť chutné.Mňam.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 06.12.16 15:08

karma
93.00

mňam hneď by som si dala

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 06.12.16 16:18

MC
karma
109.00

Ešte som s kokosovým olejom nerobila,ak ho zoženiem vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 06.12.16 16:36

PV
karma
113.00

Každý rok na Vianoce robím okrem pečených koláčikov aj tieto , rumové , orechové a kokosové guľky.. No tohto roku už konečne dám do receptu aj kokosový olej ..

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 06.12.16 16:40

IM
karma
100.00

gulky vyskušame

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 06.12.16 17:24

MM
karma
100.00

kokos môžem v akejkoľvek forme a podobe

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 06.12.16 17:52

MZ
karma
-1.00

Jooj, vyzerajú úžasne... Presne podľa môjho gusta, škoda, že sa mi ich nedá spraviť :(

  • 0
Odpovedať

Stanislava Mészárošová 06.12.16 17:52

SM
karma
-1.00

mnam, narobili ste mi chutky...

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 06.12.16 18:11

MR
karma
109.00

super recepty..

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.16 20:32

AK
karma
100.00

zaujímavé a určite chutné

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 06.12.16 20:45

ĽŠ
karma
100.00

Výborná inšpirácia!

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.12.16 09:57

ľO
karma
-1.00

prvý dezert ma zaujal najviac

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 07.12.16 09:59

SK
karma
86.00

zdravé veci mám veľmi rada..... kokosové dobroty môžem na všetky možné spôsoby....

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 11.12.16 21:25

karma
-1.00

zaujímavé aj by som ochutnala :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:41

JS
karma
-1.00

výborné receptíky

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:42

JS
karma
-1.00

oskúšame

  • 0
Odpovedať

simona vician 06.01.17 23:19

SV
karma
100.00

mnam mnam mnam :)

  • 0
Odpovedať

simona vician 06.01.17 23:23

SV
karma
100.00

mnam mnam mnam :)

  • 0
Odpovedať

simona vician 24.01.17 23:33

SV
karma
100.00

opat som pri tomto clanku, zrejme by som sa k nemu uz mala odhodlat :)

  • 0
Odpovedať

simona vician 29.01.17 09:21

SV
karma
100.00

vcera som spravila kokosove tycinky. POZOR!! Vysoko navykoveeeee!!:))))) nabuduce spravim iba z tretinovej davky, teraz to stale laka si dat :))) med vynecham uplne, kedze hrozienka su sladke uz dost. najprv som chcela vyskusat original recept, i ked som pouzila lieskove namiesto vlasskych orechov, ale teda fakt je to super!!! ale riadna mega sladka pecka :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.02.17 18:17

JK
karma
100.00

Zaujímavé recepty

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.12.17 20:35

JK
karma
100.00

Mňamkýýý všetko kokosové mám rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.11.21 21:51

KS
karma
133.00

Nič pre mňa, kokos ako jediný nemusím :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní