Na zmenu jedálnička nikdy nie je neskoro. Ak ste sa rozhodli jesť zdravšie a diétnejšie, no dochádza vám inšpirácia na recepty, najmä čo sa teplých jedál týka, vsaďte na jednoduché a zdravé polievky. Tie, ktoré vám dnes ponúkame majú ešte bonus navyše – vďaka ich konzumácii sa vám v tele naštartuje proces spaľovania a vy sa tak rýchlejšie zbavíte nežiaducich kíl.
Základ týchto diétnych polievok tvorí zelenina a samozrejme, čo najmenej, respektíve žiaden tuk, a teda ani kvapka oleja.
Ak už olej, tak zvoľte radšej ten olivový, ešte lepší je kokosový olej, o ktorého zdravých účinkoch sme písali už neraz.
Výhoda diétnych polievok spočíva v tom, že vás skvele zasýtia a nemusíte sa obávať, že po dojedení vás do piatich minút zachváti hlad. Obľúbia si ich aj tie z vás, ktoré nehľadiac na to, koľko je vonku stupňov potrebujú aspoň jedlo teplé jedlo za deň. Na studených šalátoch a nízkotučných jogurtoch sa nám predsa len nechce byť neustále.
Odporúčame prečítať: Višne nielen na štíhlu líniu
Diétne polievky si môžete pripraviť v podstate z akejkoľvek obľúbenej zeleniny. Držte sa ale vyššie spomínaného pravidla – žiaden, alebo minimum tuku. Na ochutenie použite morskú soľ a koreniny, ktoré spaľovanie tukov podporujú, ako napríklad chilli, zázvor, biele korenie, karí, či kajanské korenie. Vyhnite sa zahusťovaniu polievky múkou a zabudnite aj na smotanové krémy. Pre posilnenie imunity zeleninu v polievke nerozvarte, ale uvarte tak, aby bola len ideálna na prekusnutie.
Odporúčame prečítať: Chudnete? Pite zelený čaj!
Inšpirujte sa napríklad aj týmito receptami:
Mrkvová polievka
Niekoľko očistených mrkiev nastrúhajte najemno a zalejte vriacou vodou. Chvíľku povarte, pridajte nakrájané cherry paradajky a červenú papriku. Ochuťte kajanským korením a trochou limetkovej šťavy. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete pridať aj štipku škorice.
Kapustová polievka
Na kokosovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte nakrájanú hlávku kapusty, zeler, paradajku aj papriku a zalejte vodou. Polievku ochuťte morskou soľou, chilli papričkou a čiernym mletým korením.
Tekvicová so zázvorom
Tekvicu uvarte domäkka, rozmixujte, pridajte vodu a menší kúsok zázvoru. Ochuťte muškátovým orieškom a jemne osoľte. Do polievky môžete pridať aj cuketu, alebo baklažán.
NÁŠ TIP: Pokiaľ sa neviete vzdať svojich obľúbených polievok, snažte sa urobiť aspoň zmeny v zahusťovaní. Namiesto klasickej zápražky použite napríklad ovsené, alebo pohánkové vločky. Pri varení „nedeľnej“ kuracej sa rozhodnite pre chudšie mäsko (napríklad prsia), prípadne varte mäso bez kože, ktorá ukrýva veľa masti.
Odporúčame prečítať: Väčšie prsia vďaka cvikom? Dá sa to!