Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus
  • 20.01.2016
  • Lucia Hausknechtová

Obľúbená cícerová nátierka z orientálnej kuchyne, ktorá nemá príliš lákavý názov. Takto by sa dal v skratke označiť hummus, nátierka z cíceru a sezamovej pasty tahini. Okrem svojej charakteristickej chuti a nie veľmi lákavej farbe, je hummmus známy ako zdravé jedlo, ktoré obsahuje mnoho vzácnych minerálov a látok. Je bohatý na proteíny, znižuje cholesterol a pridaním cesnaku obsahuje antioxidanty a zvyšuje imunitu.

V skratke o hummuse

Hummus pochádza zo Stredného východu a najčastejšie vám ho naservírujú na tanier v Libanone, Turecku alebo v Grécku. Patrí medzi najstaršie jedlá, vďaka jeho ľahkej príprave a lacným surovinám. Jeho základ tvorí cícer a sezamová pasta, čiže tahini, ktorú nájdete v bio obchodoch. Najčastejšie sa podáva s olivovým olejom a petržlenovou vňaťou, ale pridať do neho môžete aj rôzne druhy zeleniny alebo korenín. 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Základný recept

Suroviny:

  • 200 g cíceru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica tahini
  • šťava z citrónu
  • sóda bikarbóna
  • soľ
  • olivový olej

Príprava:

  • Cícer na noc namočíme do vody. Potom ho prepláchneme, dáme do hrnca s vodou aj so štipkou sódy bikarbóny. Varíme ho dovtedy, pokiaľ nezmäkne.
  • Keď je uvarený, prepláchneme ho studenou vodou a rozmixujeme na kašu.
  • Potom pridáme soľ, tahini, pretlačené strúčiky cesnaku a citrónovú šťavu. Všetko dobre zmixujeme, aby sa vytvoril hladký krém.
  • Pred podávaním ho polejeme olivovým olejom.

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Tipy ako urobiť dobrý hummus

1. Cícer prepláchnite pod studenou vodou, nechajte ho celú noc namočený vo vode. Jeho objem by sa mal zväčšiť a rýchlejšie sa uvarí.

2. Cícer mixujte najskôr samostatne aspoň desať minút.  

3. Ak bude zmes príliš hustá, môžete pridať trochu studenej vody.

4. Hummus vydrží v chladničke približne 5-7 dní.

5. Pred podávaním nechajte hummus v chladničke odpočívať aspoň 3 hodiny.

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pixabay.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 20.01.16 08:20

SK
karma
114.00

bolo by zaujimave vyskusat

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 20.01.16 08:27

karma
93.00

keď zoženiem tahini určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.01.16 10:16

MZ
karma
92.00

nikdy som to neskúšala aj keď som tento recept už viac krát čítala, možno je načase skúsiť ho a ochutnať toto jedlo

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.01.16 18:18

MM
karma
100.00

na hummus s arabským chlebom sme chodili z práce, skúsim si ho pripraviť doma

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 20.01.16 22:04

karma
-1.00

určite zdravé,no mňa zatiaľ neláka

  • 0
Odpovedať

Anna Kovanicova 26.02.16 16:31

AK
karma
-1.00

Mnam, hummus robievam pravidelne; okrem uvedenych surovin pridavam aj cumin - mletu rimsku rascu a ak chcem inu farbu, tak trochu cervenej papriky. A vyjedam ho s mrkvou, uhorkou, paprikou ked ma chyti vecerna vyjedacka chladnicky. ;)

  • 0
Odpovedať

Mária Bestvinová 27.02.16 20:19

MB
karma
-1.00

V Izraeli kde som istý čas žila bol hummus vyrábaný z rôznych surovín, napr. do základu s cícerom sa dával baklažán, asi ugrilovaný, bola to veľmi zaujímavá a dobrá chuť :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 12:48

MZ
karma
-1.00

Tak na toto by som sa určite dala nahovoriť :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 06.11.21 08:04

KS
karma
133.00

Ešte som ho nikdy nejedla a ani neskúšala pripraviť, vždy ma odrádza ten názov toho :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní