RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

Receptov nie je nikdy dosť. Veď koľkokrát ste si určite aj vy lámali hlavu nad tým, čo uvariť na obed či večeru. A každá dobrá inšpirácia alebo tip sa v takomto momente jednoznačne hodí. Poznáte bulgur? Ak nie, niečo vám o ňom môžeme prezradiť, pretože práve táto potravina je jednou z ingrediencií v nasledujúcom recepte. Bulgur je v prvom rade vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Jeho domovinou sú európske aj ázijské oblasti v okolí Stredozemného mora. A čo to vlastne bulgur je? Ide o predvarenú a nalámanú celozrnnú pšenicu, ktorá je súčasťou mnohých zeleninových aj mäsových pokrmov.

Bulgur je ľahko stráviteľný a obsahuje množstvo telu prospešných látok. Je bohatý na mnohé vitamíny skupiny B, železo, fosfor či mangán. Rovnako ukrýva značné množstvo vlákniny. Do jedálnička sa ho oplatí zaradiť v prípade, že vás trápi nepravidelné vyprázdňovanie. Dobrou správou je, že neobsahuje cholesterol a má nízky glykemický index. Pokrmy z bulguru navyše dokážu človeka zasýtiť na dlhú dobu. A čo sa z neho dá vlastne pripraviť? Dnes vám prinášame recept na bulgur s mletým mäsom a zeleninou. Toto jedlo je veľmi ľahké na prípravu a na tanieri je za pár chvíľ. Ak teda nabudúce nebudete vedieť, čo pripraviť, vyskúšajte túto pochúťku.

Pozri aj: Pečené strúčiky cesnaku: Panebože, skutočne toto dokážu za 24 hodín?

bulgur so zeleninou

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Budeme potrebovať

  • 80 – 100 g bulguru
  • 200 g hovädzieho mletého mäsa
  • 200 g drvených lúpaných paradajok (alebo krájaných na kúsky)
  • 250 ml vývaru
  • cca 300 – 400 g mrazenej zeleniny podľa chuti (mix hrášku, kukurice, mrkvy, brokolice, karfiolu a pod.)
  • olivový olej
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie a koreniny podľa chuti
  • väčšiu panvicu s pokrievkou
ako pripraviť bulgur

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup prípravy

  • Ako prvé si na rozohriatej panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom. 
  • Následne pridáme mix mrazenej zeleniny (použiť je možné prípadne rôzne druhy čerstvej zeleniny) a chvíľu dusíme pod pokrievkou, kým trochu nezmäkne.
  • Potom pridáme k zmesi mleté mäso, ktoré dôkladne opečieme. Osolíme ho a okoreníme, prípadne použijeme ešte iné obľúbené koreniny. Skvelo sa hodí napríklad i štipľavá mletá paprika.
  • K mäsu a zelenine pridáme lúpané paradajky a všetko zalejeme vývarom. 
  • Keď nám zmes zovrie, prisypeme bulgur a všetko dôkladne spolu premiešame. Pod pokrievkou necháme variť do zmäknutia a v prípade potreby pokrm ešte dochutíme. Bulgur by mal postupne nasať tekutiny, zmäknúť a jedlo by malo primerane zhustnúť. Ak sa vám pokrm zdá ešte riedky, pokojne pridajte do zmesi viac bulguru.
  • Bulgur s mletým mäsom a zeleninou môžeme na tanieri posypať obľúbeným nastrúhaným syrom a podávať napríklad s čerstvým zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!

Odporúčame: Vieš, čo nejesť pred spaním? Na tieto potraviny radšej zabudni!

- Galéria
1 z 6
RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať! - KAMzaKRASOU.sk
RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať! - KAMzaKRASOU.sk
RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať! - KAMzaKRASOU.sk
RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať! - KAMzaKRASOU.sk
RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať! - KAMzaKRASOU.sk
RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať! - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 27.09.19 06:59

ĽŠ
karma
100.00

Buldgur rady pripravujeme na rôzne spôsoby.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 27.09.19 13:00

MC
karma
109.00

Bulgur som ešte nevarila ,musím to napraviť.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 27.09.19 20:13

MZ
karma
109.00

robím niečo podobné z bulguru aj z pohánky na spôsob rizota a je to veľká dobrota a hlavne iná chuť :-)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 27.09.19 22:57

karma
109.00

Bulgur poznám,aj ho doma varievam.Najčastejšie robím zeleninový na spôsob rizota.Používam ho miesto ryže.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 29.09.19 04:46

MD
karma
132.00

Bulgur som ešte nikdy nejedla, netuším akú má chuť. Možno raz vyskúšam.. :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 14.10.19 19:38

MM
karma
100.00

bulgur poznám len z receptov, je načase to zmeniť

  • 0
Odpovedať

Martin Kendra 28.10.19 19:34

MK
karma
-1.00

mňamka:)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 16.11.19 19:44

KK
karma
105.00

ešte som bulgur nejedla, ale už som si ho kúpila a chystám sa pripraviť,vyskúšam Váš recept

  • 0
Odpovedať

Lucia Maninová 09.12.19 22:24

LM
karma
-1.00

Bulgur sme si veľmi obľúbili, skvelý je s akoukoľvek zeleninou, napríklad rýchla večera je bulgur s pečenou zeleninou podľa chuti, napr. pečená tekvica s pečenou cviklou, posypané balkánskym syrom.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 22.01.20 19:11

JK
karma
103.00

ešte som ho vevaril

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 17:00

KS
karma
133.00

Bulgur mám rada, ale v takejto kombinácii som ho ešte nejedla :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní