Recept na Celozrnný jablkový koláč

Recept na Celozrnný jablkový koláč

Vystačí na: asi 24 porcií

Doba prípravy: asi 40 minút

Doba pečenia: asi 30 minút

Prísady na prípravu:

Na náplň:

•  1,5 kg jabĺk

•  200 ml bieleho vína  (jablkového džúsu)

•  4 PL bazového sirupu

•  šťava z 1 citróna

•  100 g sušených brusníc

Na cesto:

  • 5 bielkov
  • štipka soli
  • 300 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 200 ml bazového sirupu
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 5 žĺtkov
  • 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
  • ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná KL mletej škorice

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 x 40 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Odporúčame tiež: Najúčinnejšie prirodzené spaľovače tukov

celozrnný ovocný koláč

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

1. Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
 

2. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
 

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 30 minút


3. Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.

Odporúčame tiež:  Kozmetické návyky, ktorým by ste mali dať STOPKU

recept na celozrnný koláč

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Soňa Krátka 20.09.16 21:27

SK
karma
114.00

kto by nemal takýto koláčik rad, určite upečiem

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.12.16 10:04

ľO
karma
-1.00

vyzerá neodolateľne

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.12.16 10:05

ľO
karma
-1.00

rada si ho upečiem,rodina si pochutná;-)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 14:20

MZ
karma
-1.00

Niečo stvorené ako pre mňa :).. Určite vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:56

JS
karma
-1.00

výborné dal by som si

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:57

JS
karma
-1.00

fajnotka

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 01:01

JS
karma
-1.00

mňamka

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.11.21 20:49

KS
karma
133.00

Hmm jablkové koláčiky to je moje :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní