Recept na lahodný špaldový chlieb

Recept na lahodný špaldový chlieb
  • 04.12.2016
  • Ema Stanovská

Myslím, že sa zhodneme, že nie je nič lákavejšie ako čerstvo upečený chlieb s chrumkavou kôrkou. Bohužiaľ, na pultoch supermarketov na nás väčšinou čaká síce chutné, no chemickými prísadami "vylepšené" pečivo. Preto je krásne raz za čas zobrať do ruky varešku a upiecť si vlastný chlieb s čímkoľvek, čo máte radi.

Ak ale naozaj chcete niečo výnimočné a zdravé, rozhodne vyskúšajte tento špaldový chlieb. Špalda má vysoké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, je ľahko stráviteľná a vďaka jej lahodnej orieškovej chuti vám zabezpečí ten najlepší gurmánsky zážitok. Takže zakaždým, keď si ho odkrojíte na raňajky alebo večeru, budete mať skvelý pocit, že viete, čo sa v ňom nachádza. Môžete doň skúsiť zakomponovať aj akékoľvek orechy alebo semiačka podľa vašej chuti. Tento recept zvládnu aj začiatočníci, takže stačí už len počkať si na daždivé popoludnie, uvariť kávu a pustiť sa do miesenia.

​Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Bezlepkový a bezlaktózový banánový chlebík

Špaldový chlieb 2

Zdroj: Shutterstock®

Čas: 15 minút + kysnutie + pečenie
Množstvo: 1 stredne veľký bochník


Ingrediencie:

  • 500 g špaldovej chlebovej múky
  • 1,5 ČL soľ
  • 330 ml teplej vody
  • pol kocky droždia
  • 1 ČL cukor
  • semiačka/orechy (podľa výberu)


Odporúčame prečítať: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami ​

Špaldový chlieb 3

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. V teplej vode zmiešame droždie s cukrom a necháme dobre rozpustiť.


2. V mise zmiešame múku so soľou. Môžeme pridať slnečnicové alebo tekvicové semienka, prípadne orechy. Keďže špaldová múka má jemne orieškovú chuť, orechy sa k nej krásne hodia (odporúčam vlašské alebo pekanové). 


3. Postupne pridávame droždie a vodu (mali by mať rovnakú teplotu). Miesime pružné, jemne lepivé cesto. Dáme ho asi na 40 minút vykysnúť. Ja som použila misku, ktorá ohlási sama, že cesto je vykysnuté, no ak ju nemáte, postačí, keď z cesta vyformujete bochník a preložíte ho rovno na plech vystlaný papierom na pečenie.


4. Bochník pečieme na 200°C asi 45-50 minút. V trúbe možno trošku popraská, ale práve to mu dodá taký tradičný vidiecky vzhľad.


5. Po upečení ho pokvapkáme studenou vodou, aby kôrka moc nestvrdla. Dobrú chuť!

Odporúčame tiež:  Joga cviky pre krajšiu pleť bez akné

Špaldový chlieb 4

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Ema Stanovská

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

20 komentárov

Soňa Krátka 05.12.16 09:15

SK
karma
114.00

chlebík so ešte nepiekla, možno tento skúsim

  • 1
Odpovedať

Erika Špacírová 05.12.16 11:29

karma
93.00

domáci chlebík zbožňujem :) pečieme ho doma často, vyskúšame aj tento recept

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 05.12.16 15:56

karma
108.00

Chlebik som uz piekla,tento vyskusam,spaldu mozeme...

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 05.12.16 19:01

MR
karma
109.00

recept uložený, určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 07.12.16 21:45

AK
karma
100.00

špalda je zdravá a chutná

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 08.12.16 09:11

MB
karma
108.00

domaci je domaci :) aj ked mam jednoduchsi recept na irsky spald. chlieb urcite aj tento je velmi chutny

  • 0
Odpovedať

Anna Haverlíková 08.12.16 10:21

AH
karma
-1.00

Z domácej pekárničky je veru tento špaldový chlebík najlepší.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 09.12.16 22:17

karma
-1.00

keď bude viac času, tak ho vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 11.12.16 20:04

IG
karma
-1.00

Milujem domáci špaldový chlebík, tento recept tiež vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 11:42

MZ
karma
-1.00

Super inšpirácia.. už dlho sme žiadny chlebík nerobili :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Maninová 22.12.16 10:28

LM
karma
-1.00

vyzerá chutne, už dlhšie sa chystám upiecť domáci chlebík...

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:44

JS
karma
-1.00

Chlieb milujeme

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:45

JS
karma
-1.00

Väčšinou kupujeme chlieb

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:45

JS
karma
-1.00

špaldový je veľmi zdravý

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 23.12.16 22:44

karma
97.00

Kamarátka je taká dobrá pekárka a ona ho pečie a veľmi mi chutí,ale čo je hlavné nebolo mi po ňom ťažko od žalúdka.Budem musieť vysadiť biele pečivo,lebo začínam mať po ňom problémy so žalúdkom.Preorientujem sa na špaldu.

  • 1
Odpovedať

ľubka Olexyová 25.12.16 10:31

ľO
karma
-1.00

možno sa podarí upiecť

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 02.01.17 13:09

MB
karma
108.00

clovek je niekedy pohodlny a radsej si kupi, ale domaci chuti o to lepsie

  • 0
Odpovedať

Iveta Sýkorová 03.01.17 23:06

IS
karma
-1.00

domaci chlebik je domaci...cerstvy bez akychkolvek umelin a chemie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.02.17 20:30

JK
karma
100.00

Vyzerá lákavo

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.11.21 21:50

KS
karma
133.00

Špaldový chcem už dlhšie vyskúšať, takže ďakujem :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní