Recept na nepečené vanilkové brownies

Recept na nepečené vanilkové brownies
  • 20.11.2016
  • Ema Stanovská

Pomaly sa začína obdobie vianočných trhov, ktoré lákajú lahodným vareným vínom a domácimi perníkmi. A všetci si určite uvedomujeme, že je priam nemožné odolať.

Dopriať si raz za čas je určite v poriadku, ba priam nutné pre udržanie zdravej psychiky. Čo ale robiť, keď ste doma a rýchlo potrebujete uspokojiť chuť na sladké? Vtedy máte istotu, že tento recept vás rozhodne nesklame.

Nielen, že poteší všetky vaše zmyslové bunky a je takmer nemožné z neho pribrať, ale ešte pri ňom využijete svoju kreativitu. Môžete doň totiž pridať čokoľvek, na čo máte práve chuť. Základ ale tvoria tri ingrediencie: orechy, datle a kakao. S orechmi sa dá tiež krásne experimentovať (prípadne namiesto nich použiť ovsené vločky), s datlami by som bola opatrnejšia. Majú totiž špecifickú lepivú konzistenciu a výrazne sladkú chuť, čiže zo všetkých druhov ovocia najlepšie nahradia maslo aj cukor. Preto nie je potrebné pridávať med, ani akýkoľvek tuk. To je na tomto jednoduchom recepte to najlepšie.

Odporúčame prečítať: Vrásky okolo úst? Vďaka týmto tipom budú minulosťou

nepečené vanilkové brownies

Zdroj: Shutterstock®

Forma: nádoba s rozmermi cca 15x15 cm

Čas: 5 minút + doba na chladenie

Množstvo: 16 menších brownies

 Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček (150 g) sušených datlí 
  • 1 a 1/2 hrnček orechov (vlašské, kešu, mandle, lieskové,...)
  • 1-2 PL kakao
  • 1/3 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • kokos/orechy/kakao/strúhaná čokoláda na posypanie

Odporúčame prečítať: Zdravé brownies z cukety

Vanilkové raw brownies

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. Namočte datle na 10-15 minút do teplej vody.

2. V mixéri rozmixujte orechy. Môžete ich najskôr opláchnuť vo vode, nezabudnite ich ale potom usušiť, inak sa vám dobre nerozmixujú.

3. Pridajte kakao, vanilkový extrakt, soľ a na záver datle. Vodu z datlí si môžete nechať, ak obľubujete smoothies. Je plná prírodných cukrov, takže sa skvele hodí na osladenie nápojov.

4. Všetko dobre rozmixujte. Teraz je ten čas, keď môžete pridať čokoľvek, po čom vám srdce piští. Pre alkoholickú verziu sa hodia 2 lyžičky likéru, ak zbožňujete kávu pokojne prisypte pár zrniek a zamixujte. Skvele v zmesi chutia aj hrozienka, kúsky čokolády či iných orechov.

5. Až dostanete krásnu, voňavú, mierne lepkavú hmotu, natlačte zmes do formy vyloženú papierom na pečenie, aby sa na ňu neprilepila. Snažte sa, aby cesto bolo pritlačené ku stenám čo najviac. Vrch môžete posypať kokosom, kakaom, strúhanými orechmi alebo naň dokonca naniesť čokoládovú polevu. Ak sa rozhodnete pre viac lenivú (no možno aj chutnejšiu) verziu, stačí, keď zoberiete kúsok cesta, vytvarujete z neho medzi dlaňami guľky a obalíte ich v želanom kabátiku.

6. V mrazničke nechajte aspoň hodinu a nakrájajte. Najlepšie chutia na druhý deň po nočnom spánku krásy v mrazničke. V tomto prípade ich pred konzumáciou nechajte na pár minút zmäknúť pri izbovej teplote.

Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies

Zdroj foto: Ema Stanovská

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Marianna Rajniaková 20.11.16 16:37

MR
karma
109.00

takéto zdravé maškrty mám najradšej

  • 0
Odpovedať

Eva Denciová 20.11.16 21:26

ED
karma
-1.00

super

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 02.12.16 19:19

SK
karma
114.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

simona vician 04.12.16 00:06

SV
karma
100.00

som rada, ak doma konzumujeme nieco bez palmoveho oleja a podobne.. taketo recepty ma vzdy nadchnu :) hned zapisujem :)

  • 0
Odpovedať

Alexandra Hlinková 09.12.16 21:04

AH
karma
-1.00

Mnam, urcite skusim :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 10:54

MZ
karma
-1.00

Ochutnala by som hneď :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:00

JS
karma
-1.00

Brownies sú vynikajúce

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:00

JS
karma
-1.00

chutia skvelo

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:00

JS
karma
-1.00

veľmi zdravé

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 25.12.16 10:24

ľO
karma
-1.00

nevynechám tento recept:-)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.17 07:10

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.11.21 21:48

KS
karma
133.00

Mám rada takéto raw zdravé recepty :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní