Recepty: Dobroty, z ktorých sa nepriberá - zaostrené na zemiaky

Recepty: Dobroty, z ktorých sa nepriberá - zaostrené na zemiaky
  • 27.02.2016
  • Lucia Hausknechtová

Zemiaky patria do slovenskej kuchyne už stovky rokov. Táto obľúbená zelenina sa podáva najčastejšie ako príloha, no dokážete z nej pripraviť aj chutné hlavné jedlo.

Ich veľkým plusom je, že dokážu rýchlo zasýtiť a dodať energiu na dlhší čas. Správnou prípravou zemiakov sa o svoju postavu báť nemusíte a môžete ich konzumovať bez výčitiek. 

Chutná príloha už stovky rokov

Zemiaky boli dovezené do Európy v 16. storočí, ale ľudia ich spočiatku vnímali skôr negatívne. Považovali ich za pohanskú plodinu, ktorá môže človeku uškodiť a spôsobiť mu zdravotné problémy. Obľúbenou potravinou sa stali až o desiatky rokov neskôr.

Okrem svojej chuti a ľahkej príprave majú zemiaky aj mnoho ďalších pozitív. Medzi ne jednoznačne patrí aj ich pozitívny vplyv na ľudské zdravie, vďaka veľkému obsahu vitamínov a minerálnych látok. Zemiaky sú významným zdrojom vitamínu C. V 100 gramoch tejto plodiny nájdete až 10 mg tohto vitamínu. Taktiež obsahujú škrob, bielkoviny, minerálne látky draslík, horčík, železo, jód alebo selén a šupka zemiakov obsahuje aj vitamín B. 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Dobroty z ktorých sa nepriberá, zaostrené na zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Zapekané zemiaky so zeleninou


Suroviny:

  • 250 g uvarených zemiakov
  • 100 g brokolice
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 1 cuketa
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie
  • vajce
  • 40 g parmezánu

Príprava:

  • Zemiaky v šupke dáme do vriacej vody na 15 minút. Medzitým očistíme a nakrájame na menšie kúsky ostatnú zeleninu, ktorú zmiešame v miske. Keď sú zemiaky uvarené, nakrájame ich na kocky a zmiešame spolu so zeleninou. Túto zmes dáme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom.
  • V druhej miske zmiešame vajce a nastrúhaný parmezán. Touto zmesou polejeme zeleninu a dáme ju piecť do vopred vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na 20 minút. 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Dobroty z ktorých sa nepriberá, zaostrené na zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Domáce hranolky s bylinkami

Suroviny:

  • 200 g zemiakov
  • 2 polievkové olivového oleja
  • tymián
  • bazalka 
  • rozmarín
  • soľ

Príprava:

  • Najskôr zemiaky umyjeme, zbavíme šupky a pokrájame na hranolky hrubé približne 1 cm. Potom ich na 15 minút vložíme do vody a čím sa zbavíme škrobu. Medzitým nakrájame čerstvé bylinky na drobno.
  • Potom v miske zmiešame surové hranolky s olivovým olejom, soľou a bylinkami. Všetko dáme na plech a dáme piecť pri 200 stupňoch na 20 – 25 minút. 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Dobroty z ktorých sa nepriberá, zaostrené na zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Júlia Dominová 27.02.16 10:49

JD
karma
-1.00

Prvý recept vyzerá veľmi dobre, určite vyskúšam :)

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 27.02.16 12:14

SK
karma
114.00

zemiaky mame velmi radi,najvacsou pochutkou su pecene zemiaky v rure,robievam ich na veceru,najlepsie su tie chrumkave,ale urcite vyskusam receptiky oba,uz sa tesim

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 27.02.16 14:47

AK
karma
64.00

Super receptíky, určite vyskúšame a ochutnáme, lebo zemiaky milujeme. A radi skúšame novinky, ktoré vyzerajú dobre a ešte lepšie chutia.

  • 0
Odpovedať

Patrícia Debnárová 27.02.16 16:44

PD
karma
-1.00

Domáce hranolky sú určite najlepšie. My si zvykneme robiť aj mrkvové hranolky ktoré sú tiež super a veľmi ospevované sú aj cuketové tak tie ešte musíme vyskúšať. :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Kantorova 27.02.16 19:37

LK
karma
-1.00

Super, vyskúšam...

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 28.02.16 19:35

karma
93.00

vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Karina Bartakovičová 29.02.16 12:00

KB
karma
-1.00

hranolky s bylinkami ma nenapadli, určite vyskúšam tento recept :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 01.03.16 13:34

MZ
karma
-1.00

.. a už som hladná :D.. Tie so zeleninou určite vyskúšam :).. Keď robím niečo na takýto štýl, vždy to pred koncom jemne potriem roztopeným maslom s cesnakom :)..

  • 0
Odpovedať

Katarína Janotíková 02.03.16 11:33

KJ
karma
-1.00

Mňamka

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 02.03.16 16:28

karma
97.00

Vyskúšala som je to fakt dobré a chutilo to aj tým mojim hladošom

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.03.16 21:28

ľO
karma
-1.00

všetko racionálne,zdravé a zeleninku mám rada

  • 0
Odpovedať

Stanislava Mészárošová 11.03.16 10:10

SM
karma
-1.00

zemiaciky su perfekne...

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 08.04.16 16:18

ľO
karma
-1.00

zemiaky sú pre mňa pochúťkou a doprajem si ich stále

  • 0
Odpovedať

Adela Demčáková 02.02.17 13:20

AD
karma
-1.00

Mňam.... určite vyskúšam, tie hranolčeky vyzerajú zaujímavo, no či bude chutiť aj rodinke ? Uvidíme :) :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 06.11.21 08:29

KS
karma
133.00

Zemiaky mám rada snáď na všetky spôsoby :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní