Ak si myslíte, že pitím lacných ovocných štiav zo škatúľ do seba dostávate veľké množstvo vitamínov, budeme vás musieť sklamať. Tieto „zdravé“ nápoje väčšinou obsahujú veľké množstvo cukru, vody alebo konzervačných látok, ktoré majú od vitamínov rozhodne ďaleko.
Skvelou alternatívou však môžu byť domáce šťavy, ktoré si s odšťavovačom môžete pripraviť kedykoľvek doma.
Hlavné zásady odšťavovania
Pravidelné pitie čerstvých zeleninových a ovocných štiav dodáva telu cenné vitamíny, zlepšuje imunitný systém človeka a pomáha sa zbaviť pocitu vyčerpanosti. Čerstvá šťava vám dodá za krátku chvíľu veľké množstvo energie, takže si ju môžete dopriať na raňajky alebo pred fyzicky namáhavými výkonmi.
Začať s pitím ovocných či zeleninových štiav by ste mali postupne, aby si vaše telo na väčší prísun vitamínov zvyklo. Po odšťavení vypite šťavu čo najskôr a rieďte ju s vodou v pomere 1:1. Základom chutnej šťavy je kvalitné ovocie, ktoré by malo byť zrelé. Následná príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju skutočne každý. Jednoducho všetky ingrediencie stačí vložiť do odšťavovača a potom si len vychutnať zdravý nápoj.
Odporúčame prečítať: Sladkosti - z ktorých najviac priberáme
Jablková šťava so stonkovým zelerom
Suroviny:
- 2 veľké mrkvy
- 3 stredne veľké jablká
- 3 stonky zeleru
- voda
Zeleninová šťava
Suroviny:
- 1 hlávkový šalát
- 2 paradajky
- ½ šalátovej uhorky
- voda
Odporúčame prečítať: Nebojte sa jarnej únavy! Ako ju poraziť?
Ovocná šťava z citrusov
Suroviny:
- 1 menší grep
- ½ citrónu
- 1 pomaranč
- voda
Hrušková šťava
Suroviny:
- 2 stredne veľké jablká
- 2 hrušky
- 3 centimetrové plátky zeleru
- voda
Odporúčame prečítať: 5 chutných polievok, ktoré vám pomôžu schudnúť