Fazuľa sa v našej kuchyni využíva najmä na prípravu polievok. Veľmi obľúbené sú hlavne dva druhy, a to buď fazuľová polievka s údeným mäsom a zeleninou, alebo kyslá mliečna fazuľová polievka. Táto strukovina však ponúka omnoho viac možností. V prvom rade si môžeme vyberať medzi rozličnými odrodami a druhmi, ktoré sa líšia veľkosťou či farbou semien. A čo všetko sa dá zo semien pripraviť? Možno tomu nebudete veriť, no napríklad aj chutný koláč. Okrem toho z nej uvaríte a upečiete množstvo chutných a zdravých pokrmov. V článku nájdete hneď niekoľko inšpirácií na jedlá z fazule, ktoré si zamiluje každý!
Prečo jesť fazuľu častejšie?
Fazuľa by sa nám mala na tanieri vyskytovať pravidelne. Ide o zdravú, lacnú a ľahko dostupnú potravinu, tak prečo jej nepovedať áno? V prvom rade ide o skvelý rastlinný zdroj bielkovín. Rovnako je bohatá na mnohé vitamíny skupiny B či dokonca vitamín C. Taktiež ju radíme medzi dobré zdroje železa, draslíka i ďalších minerálov. Jej pravidelná konzumácia prispieva k zníženiu rizika ochorení srdca či cukrovky.
Fazuľa má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, človeka poriadne zasýti a je skvelou potravinou aj pri chudnutí. Chráni totiž pred prejedaním sa. Obsahuje okrem iného aj poriadnu dávku vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev. Pred použitím je ju potrebné na noc namáčať a na varenie je vhodné použiť vždy čistú vodu. Tým je možné predchádzať problémom s plynatosťou, ktoré niektorým jedincom fazuľa spôsobuje. Poďme sa však už pozrieť na to, ako túto strukovinu využiť v kuchyni.