Mať doma v chladničke vždy nejakú nátierku sa oplatí. Stačí ju natrieť na kúsok chrumkavého pečiva, pridať nejakú zeleninu a chutné raňajky, desiata, olovrant a pokojne aj večera sú na svete. O to lepšie je, ak sú takéto nátierky domáce. Pri kúpe je totiž dôležité dávať pozor na ich zloženie, v ktorom neraz nájdeme veľa soli, rôznych konzervantov, umelých farbív i dochucovadiel. Oveľa vhodnejšie je pripraviť si poctivú domácu nátierku, ktorá bude obsahovať len to, čo do nej dáme, a to najlepšie kvalitné a zdravé suroviny. Veľmi zdravé a výživné sú napríklad nátierky zo strukovín, ktoré telu doplnia veľké množstvo potrebných bielkovín. V dnešnom článku vám prinášame hneď niekoľko receptov na nátierky z rôznych druhov strukovín a rovnako si povieme, prečo sa oplatí zaradiť strukoviny do jedálnička.
Prečo zaradiť do jedálnička strukoviny?
Strukoviny sú v našej strave vítané z mnohých dôvodov. V prvom rade ich radíme medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín, ktoré patria medzi základné živiny. V rôznych druhoch strukovín však nájdeme aj veľké množstvo cennej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie. Samozrejme, táto kategória potravín toho ponúka omnoho viac. Jej rozliční zástupcovia vedia nášmu telu doplniť viaceré vitamíny skupiny B, taktiež mnohé minerály, napríklad železo, draslík či fosfor. Strukoviny majú nízky glykemický index, postupne nám dodávajú energiu a udržia nás dlho sýtych. Konzumáciou strukovín podporujeme normálne hladiny krvného tlaku aj cholesterolu v krvi, čo prospieva srdcu i cievam. K perfektným strukovinám, ktoré nám v jedálničku nesmú chýbať, môžeme zaradiť rôzne druhy fazule, cícer, hrášok i červenú šošovicu. Strukoviny sú pritom ako stvorené nielen na prípravu polievok či prívarkov, ale aj nátierok. Poďme sa pozrieť na niekoľko rýchlych receptov!
Pozri aj: Úžasná neťahaná jablková štrúdľa: Originálny recept, ktorý musíš mať v kuchárke!