Vieš, ako sa robí Buddha miska? Máme pre teba podrobný návod

Vieš, ako sa robí Buddha miska? Máme pre teba podrobný návod

Hýria farbami, živinami a keď sa na ne pozriete, potečú vám slinky. Reč je o zdravej Buddha miske, alias Buddha bowl, ktorá prišla do „módy“, alebo skôr jedálničkov po celom svete, vlani. Tento rok však táto nutričná bomba nikde neodchádza a my sme sa rozhodli vás naučiť, ako sa robí Buddha miska v piatich jednoduchých krokoch.

Z čoho sa skladá Buddha miska?

Pri pohľade na zdravé Buddha misky určite slintá aj samotný Buddha. Jeho veľké bruško by sa takej dobrote určite potešilo. Pri príprave Buddha misky myslite na jedno – správny pomer živín, aby sa nestalo, že to s niečím preženiete a naopak, že niečo dôležité opomeniete. Buddha miska musí byť vyvážená a neuškodí jej ani, že bude pekne pestrofarebná. Potom ulahodí nielen bruchu, ale aj oku.

Buddha miska sa v zásade skladá zo zdravého (väčšinou rastlinného) proteínu, celozrnnej základne, ľubovoľnej zeleniny a omáčky či extra prílohy. Ak ste mäsožravci, môžete si pridať aj zdravé proteíny zo živočíšnej ríše.

Prísady vhodné do Buddha bowl

Začneme pekne po poriadku a prejdeme si zvlášť každú z kategórií prísad vhodných do Buddha bowl. Pamätajte, že aj keď v tomto článku nenájdete niektorú zo svojich obľúbených zdravých ingrediencií, jednoducho si ju do Buddha misky pridajte. V tom je totiž jej čaro, vznikne tak váš unikát.

Zaujme ťa: Zdravé náhrady kávy skutočne existujú! Pozri, ako si doplniť energiu!

základ Buddha bowl

Zdroj: Shutterstock®

1. Základ

Za základ misky sa považujú celozrnné výrobky, najčastejšie sa používa quinoa, hnedá či čierna ryža, pšeno alebo pohánka v uvarenom stave, pripravené podľa návodu na obale. Pre ľahšiu verziu si môžete ako základ misky zvoliť len zelený šalát, listy kelu či inú listovú zeleninu podľa vlastnej preferencie.

ingrediencie na Buddha misku

Zdroj: Shutterstock®

2. Zelenina

Zeleninová časť misky je práve tá, na ktorej sa môže vaša fantázia (a chute) naozaj vyblázniť. Pridajte do misky to, čo milujete. Pokojne kombinujte surovú zeleninu s tepelne upravenou. Vhodné sú paradajky, uhorka, cukina, brokolica, baklažán, batáty, cibuľa, tekvica, kapusta, repa a tak ďalej, a tak ďalej. Pokojne skombinujte aj päť druhov zeleniny v menších množstvách.

Pozri aj: Vanilková pohroma: Neuveríš, prečo zdražela pravá vanilka?!

prísady vhodné do Buddha bowl

Zdroj: Shutterstock®

3. Proteín

Zdravá dávka proteínu nesmie chýbať v každodennej strave a ani vo vyváženej Buddha miske. Buddha bowls bývajú z veľkej väčšiny vegetariánske, preto by ste v nich mäso hľadali často len márne. Ak si robíte misku doma, máte výhodu – vaša miska, vaše pravidlá. V prípade, že mäso neviete oželieť, pridajte chudé hovädzie, kuracie alebo morčacie mäsko, pripravené na olivovom oleji alebo v rúre a rozkrájané nadrobno. Vhodné sú aj ryby, napríklad grilovaný losos.

Ak sa rozhodnete ísť tou vegetariánskou cestou, potom pridajte proteíny rastlinného pôvodu, napríklad uvarenú šošovicu či fazule alebo obľúbený cícer. Vhodiť môžete do misky aj tofu, tempeh alebo falafel pre oživenie. Často sa pridáva aj vajce.

recept na Buddha bowl

Zdroj: Shutterstock®

4. Extra prílohy

Zdravý základ Buddha bowl už máme pripravený. Je čas povedať si, čo môžete pridať navrch ako extra prílohy. Do tejto kategórie spadajú rôzne orechy a semienka, sušené ovocie alebo dokonca aj čerstvé ovocie na oživenie chute. Prihoďte do misky avokádo, mango alebo ananás, pokojne aj jablko či hrozno.

5. Omáčka či dresing

Blížime sa ku koncu. Na absolútne finále pridajte do Buddha misky zopár kvapiek dresingu alebo omáčky, ale aj dipu. Môže to byť olivový olej s citrónovou šťavou, tahini alebo guacamole či hummus. Niekto si pridáva len soľ a korenie, niekto má rád troška zvláštnejšie chute a na vrch misky si pridá javorový sirup.

Želáme vám dobrú chuť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 08.11.21 14:37

KS
karma
133.00

Ešte som o tom nepočula, ale vyzerá to naozaj super, miska nabitá samými dobrými vecami s množstvom vitamínov a minerálov :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní