Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena
  • 10.10.2016
  • Lucia Hausknechtová

Pšeno poznali už starí Slovania, ktorí si z neho vyrábali rôzne kaše a polievky. S príchodom pestovania ryže bol však o pšeno stále menší záujem.

V posledných rokoch sa ale táto obilnina čoraz častejšie objavuje v našich domácnostiach. Výborne sa hodí ako príloha k mäsu, samostatné jedlo alebo z neho môžete pripraviť sladký dezert

 Marhuľový koláč zo pšena

Ingrediencie:

  • 200 g pšena
  • 300 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 200 g marhúľ

Postup:

Ako prvé uvaríme pšeno domäkka. Potom k nemu prilejeme mlieko, pridáme cukor, mletú škoricu a premiešame. Do formy na pečenie dáme ½ pšenového cesta a poukladáme na neho nakrájané marhule. Potom marhule pokryjeme druhou polovicou cesta a dáme piecť pri 175 °C na približne 40 minút. Podávame s kopčekom šľahačky.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Zdroj: Shutterstock®

Pšenové guľky bez pečenia

Ingrediencie:

  • 250 g pšena
  • 150 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 20 g kakaa + kakao na obaľovanie
  • 3 polievkové lyžice medu

Postup:

Najskôr pšeno prepláchneme a dáme variť do hrnca s vodou na 20 minút. Do uvareného pšena pridáme maslo, mlieko, kokos, med a kakao. Všetko premiešame a spojíme do vláčnej hmoty. Keď zmes trochu vychladne, vytvarujeme z nej guľky a obalíme v kakau alebo orechoch.

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Zdroj: Shutterstock®

 Hrnčekový pšenový nákyp

Ingrediencie:

  • 1 hrnček pšena
  • 2 hrnčeky mlieka
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice masla
  • práškový cukor

Postup:

Pšeno prepláchneme viackrát v studenej vode. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme pšeno a varíme približne 15 minút. Po dovarení ho necháme vychladnúť. Medzitým zmäknuté maslo zmiešame s cukrom, pridáme žĺtky a vyšľaháme do peny. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Uvarené pšeno zmiešame so žĺtkovou zmesou a zľahka primiešame vyšľahané bielka. Všetko vložíme do zapekacej misy a dáme piecť na 30 minút pri teplote 170 °C. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Iveta Moravčíková 10.10.16 20:58

IM
karma
100.00

vyzerá to dobre

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 16.11.16 20:47

karma
93.00

super vyskúšam :) pšenové guľky ma lákajú najviac

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 10.12.16 19:12

ľO
karma
-1.00

všetko sa mi vidí výborné

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 13:08

MZ
karma
-1.00

Pochutnala by som si určite :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:50

JS
karma
-1.00

sladké máme radi

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:53

JS
karma
-1.00

dal by som si

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:53

JS
karma
-1.00

mňam

  • 0
Odpovedať

simona vician 24.01.17 23:30

SV
karma
100.00

recept na nepecene gulky vyzera lakavo a aj na fotke :) pseno ma v nasej kuchyni patricne miesto :) na sladko som ho este neskusala robit, zrejme vyskusam, ani cukoru tam moc nejde, ten med asi okresem :)))

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.11.21 20:52

KS
karma
133.00

Super to vyzerá. musím vyskúšať :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní