Zdravé vianočné recepty - špaldové medovníky bez cukru

Zdravé vianočné recepty - špaldové medovníky bez cukru
  • 22.12.2015
  • Barbora Vizváryová

Vianočný čas je plný vôní a chutí, ktorým sa len ťažko odoláva. Práve v tomto období neradi dodržiavame naše stravovacie zásady a doprajeme si viac ako inokedy.

Výsledkom potom bývajú novoročné predsavzatia, že už od prvého januára určite začneme cvičiť, aby sme zhodili „vianočné“ kilá.

Stop rafinovanému cukru!

Medzi najpopulárnejšie vianočné pečivo patria jednoznačne medovníčky, ktoré sú, okrem iného, plné cukru. Sú však aj možnosti, ako si vychutnať typickú vôňu i chuť škorice a klinčekov bez veľkých výčitiek. Základom pre každé zdravšie pečenie je čo najmenej bieleho rafinovaného cukru. 

V prípade obľúbených vianočných medovníkov sa dá ľahko nahradiť prírodnou a zdravou alternatívou - medom. Musíme si však uvedomiť, že výsledné pečivo nebude chutiť tak, ako to klasické a je potrebné si na chuť zvyknúť. Naše telo je totiž naučené na veľké dávky cukru a chvíľu trvá, kým si odvykne od štandardu.

Odporúčame vyskúšať tiež:  Zdravé hranolky jednoducho a rýchlo!

zdobenie perníkov

Zdroj: Shutterstock®

Zapojte svoju polovičku

Špaldová múka sa tiež správa úplne inak ako pšeničná, preto je nutné recept niekedy upraviť. Konkrétne naše medovníkové cesto sa oveľa ťažšie rozvaľkáva a veľmi sťahuje. Je to teda zároveň „posilka“ na ruky. Preto nezaškodí, ak do pečenia zapojíte svoju silnejšiu polovičku a možno zistíte, že ho to i celkom baví. 

Zdobiť, ale nejesť

K vianočnej tradícii neodmysliteľne patrí aj zdobenie medovníkov. Môžeme si, samozrejme, ozdobiť aj naše zdravé, no mali by už slúžiť naozaj len na dekoráciu, lebo inak by zdravá alternatíva nemala vôbec zmysel. Vieme predsa, z čoho sa skladá poleva na medovníky- biely cukor a bielko s citrónom, prípadne potravinárske farbivo. V skratke, nič pre nás. Preto si ozdobme len niekoľko z nich na dekoráciu a zvyšok odložme na jedenie.

Odporúčame vyskúšať tiež:  Zdravý sladký obed? Vyskúšajte špaldové lievance s javorovým sirupom

zdobené medovníky

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto budeme potrebovať:

  • 400g hladkej špaldovej múky
  • 125g masla
  • 150g medu
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 4-5 klinčekov

Postup prípravy:

1. Do misy vysypeme múku a zmiešame so sódou bikarbónou, škoricou a rozdrvenými klinčekmi.

2. Pridáme rozbité vajíčka, med a zmäknuté pokrájané maslo.

3. Cesto poriadne vymiesime a necháme odpočívať aspoň 24 hodín.

4. Po odležaní ho rozdelíme na 2 časti, ešte raz hnetieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme. Cesto musí byť tenšie ako pri klasických medovníkoch, lebo sa oveľa viac nafukuje.

Odporúčame vyskúšať tiež:  8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

vianoce, medovníky, špaldové medovníky, zdravé medovníky, medovníky bez cukru

Zdroj: Shutterstock®

5. Vykrajujeme z cesta rôzne tvary, ktoré pokladáme na plech. Pred pečením ich potrieme bielkom, aby sa leskli.

vianoce, medovníky, špaldové medovníky, zdravé medovníky, medovníky bez cukru

Zdroj: Shutterstock®

 6. Po vychladnutí môžeme ozdobiť a povesiť napríklad aj na vianočný stromček.

vianoce, medovníky, špaldové medovníky, zdravé medovníky, medovníky bez cukru

Zdroj: Shutterstock®

Prajem dobrú chuť a krásne zdravé Vianoce.

 

Zdroj foto: Daniel Rajcsányi

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

Soňa Krátka 22.12.15 02:44

SK
karma
114.00

podobne som minuly tyzden robila,je pravda,ze nie su az take sladke,ale naozaj sa da zvyknut sladit len medom a nie cukrom,ja som do receptu pridala este asi 50g orechov,su stale makkucke,len mam strach,ze asi budem musiet piect zasa,lebo nejako podozrivo miznu...

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 22.12.15 08:35

karma
93.00

tá zdravšia forma sa mi páči :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 22.12.15 09:04

ĽŠ
karma
100.00

Niečo pre dcérku, super!

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 22.12.15 12:17

MZ
karma
92.00

tento rok už nestíham ale receptík si určite odložím na ďalšie vianoce

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 22.12.15 17:39

MR
karma
109.00

na vianoce staviam na klasiku ale niekedy ich vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 22.12.15 20:31

IM
karma
100.00

medovníčky robievala som, ale už sa ich asi každý najedol

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 23.12.15 11:23

karma
108.00

som zástanca zdravých variant koláčikov,deti sa tomu nebránia,takže sa púšťame do pečenia.dúfam,že sa vydaria...

  • 0
Odpovedať

marcela harnosova 23.12.15 18:15

MH
karma
-1.00

a su hned makke? alebo sa musia ulezat?

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 25.12.15 23:49

RM
karma
100.00

Každý rok pečiem tie svoje klasické medovníčky ,ktoré potom zdobím.Na druhý rok musím vyskúšať tie špaldové bez cukru.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 28.12.15 16:33

AN
karma
-1.00

Tieto fantastické perníčky sú super mäkké.

  • 3
Odpovedať

Jarmila Kunkelová 30.12.15 18:13

JK
karma
-1.00

skúšala som, výborné!!!

  • 0
Odpovedať

Iveta Sýkorová 30.12.15 22:15

IS
karma
-1.00

Pernicky moje deti miluju a alternativa so spaldovou mukou ma naozaj zaujala! Recept si urcite vyskusam.

  • 0
Odpovedať

Dorotka Fuchsová 01.01.16 14:30

DF
karma
-1.00

krása, ďakujem za super recepty, krásne Vianoce

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.01.16 14:27

AK
karma
100.00

špaldové môžu byť super

  • 0
Odpovedať

Lucia Semaníková 01.03.16 16:16

LS
karma
-1.00

medovníčky robíme spolu s dcérkou :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 04.11.21 18:58

KS
karma
133.00

Super recept, určite tento rok na Vianoce vyskúšam túto zdravšiu verziu a verím tomu, že to ani nikto nespozná :-D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní